Wedstrijd blijkt voor aanjagen circulair en modulair wonen inspirerende snelkookpan

Milieu Magazine besteedt 4 pagina’s aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge. In dit artikel worden vier ondernemers/opdrachtgevers geïnterviewd. Wat opvalt is het feit dat ze positief verrast zijn over de circulaire ontwerpen en de bewuste keuzes die SMARTCirculair studenten maken om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke toekomst in die oh, zo conservatieve, traditionele bouwsector.


Marcel de Ruiter, manager duurzaamheid en innovatie bij gebieds- en projectontwikkelaar VanWonen over de samenwerking met studententeams van het Deltion College in Zwolle.

“Als ik heel eerlijk ben, worstel ik als project- en gebiedsontwikkelaar met circulariteit”, zegt hij. “En dan met name met de betaalbaarheid en opschaalbaarheid.

Het gemak waarmee jongeren nadenken over totaal andere keuzes verrast

“Het gemak waarmee jongeren nadenken over totaal andere keuzes vond ik heel verrassend. Zij zien zichzelf in de toekomst bijvoorbeeld prima wonen in omgebouwde zeecontainers. Elektrische deelauto’s in een wijk zijn voor hen haast een vanzelfsprekendheid. Ook de mix van oudere en jongere bewoners kwam in veel ontwerpen terug. Die inzichten leren je om keuzes te maken die meebewegen met de tijd.”

Wedstrijd

De wedstrijd blijkt voor die ambitie een inspirerende snelkookpan. Voor alle partijen. Opleidingen bieden hun studenten door deelname aan SMARTCirculair een pittige uitdaging die past in het curriculum. Met name bouwkunde- studenten worden aangesproken op hun kennis en vaardigheden. Maar ook studierichtingen als Infra, Installatie, Interieur, Meubel, en Natuur(inclusief ) kunnen hun ei kwijt in de ontwerpopdrachten. Ondernemers en overheden krijgen de kans zichzelf bij potentiële nieuwe werknemers in de kijker te spelen door een mooie uitdaging te formuleren en eventueel gastcolleges te geven.

Niet zozeer de conceptuele denkers uit het hbo en wo, maar juist de aanpakkers zijn hard nodig. “Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid hebben naar schatting op termijn jaarlijks behoefte aan 30.000 extra technici”, schat Tanja Nolten, initiatiefnemer van de SMARTCirculair wedstrijd.

En voor studenten bestaat er weinig leukers dan een échte opdracht. Want welke student droomt er niet van om zijn of haar ideeën en ontwerpen straks terug te zien in de praktijk?

Team Twente; design by coincidence

/… Bouwmateriaal van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam zijn ‘geoogst’ en naar Reinteninfra in Borne overgebracht. Daarmee moesten de studenten de gebouwuitbreiding gaan herontwerpen. ‘Design by coincidence’, noemt Maurice Beijk dat. “Was de oorspronkelijke gang bijvoorbeeld twee meter breed, maar beschikken we over gebruikte vloerplaten van anderhalve meter, dan wordt het ontwerp daarop aangepast.” Een complexe opdracht, waarbij leerlingen van veel verschillende disciplines werden gekoppeld aan de uitvoerende partij van de opdrachtgever.

De ontwerp ideeën van de studenten van het ROC van Twente in Hengelo zullen wel degelijk worden uitgevoerd, bezweert Beijk. Hij noemt zichzelf Rentmeester2050 en helpt Reinteninfra, een samenwerking van Wegenbouw, Negam, MoesInfra en Dostal Wegenbouw, met de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering./…

Ga naar het artikel in Milieu Magazine

Lees ook