Wat levert opdrachtgever zijn op?
Uw ontwerpopdracht circulaire gebouw/gebiedsopgave daagt ‘uw’ studententeam enorm uit. Uw project doet er toe. Het is niet een project dat in de lade verdwijnt.
Daarom voelen studenten zich eigenaar van de opdracht. Dit zorgt voor ongekende energie, een versnelling in professionalisering. Niet alleen vakinhoudelijk maar ook op het gebied van communicatie. Denk aan discussiëren, argumenteren, adviseren, presenteren en samenwerken. Uw opdracht zorgt voor een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en waanzinnige ontwerpen.
Elk jaar blijkt dat opdrachtgevers verrast en verbaasd zijn de eerste ontwerpen van de studententeam(s).
Zo neemt Zwolle het ontwerp voor de herbestemming van een voormalige middelbare scholencampus mee in de communicatie naar de wijk. Samen met 4 ontwerpen vervaardigd door een projectontwikkelaar. Vlissingen was zo verrast door de groen/blauwe inrichting van de buitenomgeving dat zij het ontwerp meenemen in de gebiedsontwikkeling van Kenniswerf Vlissingen.
Laat u inspireren door jongeren die nog niet gekaderd zijn door klassieke benaderingen en ga mee met hun onverwachte invalshoeken en ongeremde ideeën.
Win/Win
Uw ontwerpopdracht zorgt voor
- Innovatie en professionalisering
Innovatieve oplossingen (materialen, energie, technieken/systemen), oogstrelende concepten, bewustwording, een steile leercurve en professionaliteit. - Talent
Bovendien levert SMARTCirculair een kweekvijver aan talent waarvan u profiteert. - Denkkracht
Het mooie van SMARTCirculair is dat u de denkkracht van een nieuwe generatie gebruikt.U kunt ideeën laten toetsen door een denktank van studenten. Andersom kunnen zij aan de slag met het oplossen van concrete, realistische vraagstukken in hun eigen omgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten. - De marketing van uw bedrijf
Natuurlijk levert uw opdrachtgeverschap een positieve merkwaarde op door alle communicatie rondom uw opdracht en de publiekscampagne die door de studenten wordt uitgerond.
De markt voor jong professionals techniek is enorm krap. Opdrachtgevers zien dat we prima, zelfstandig opererende studenten opleiden. Onze studenten stromen dan ook regelmatig door naar het bedrijf waar ze eerder een opdracht voor hebben gedaan.
Let op, de resultaten kunnen ook tegenvallen. 90 – 95% van de opdrachtgevers is tevreden tot heel tevreden maar Stichting SMARTCirculair kan geen garantie geven.
Ervaring van andere opdrachtgevers
Wilt u horen wat de ervaring is van andere opdrachtgevers? Neem contact met ons op. dan brengen we u in contact met een collega in een andere regio die ongetwijfeld zijn/haar ervaringen wil delen.
Bent u een bedrijf? Dan staat u in direct contact met heel veel jonge getalenteerde studenten die bovendien aan een opdracht werken die (op termijn) echt gebouwd gaat worden. Lees hier over de Saxion ervaringen met opdrachten uit het werkveld. Mbo studenten doen in de SMARTCirculair challenges niet onder voor hbo studenten.
Review Niels Lewis, Technova docent Bouwkunde
‘De onderzoeken die door de studenten zijn gedaan, zijn echt van hoog niveau. Deze studenten komen met hun onderzoek op HBO niveau’
Verder draagt SMARTCirculair bij aan veel van uw organisatiedoelen
Dus als u doelen heeft gesteld en u wilt zichtbaar maken wat u er aan doet om deze doelen te halen, dan het de pr en communicatie rondom SMARTCirculair een uitgelezen kans om niet alleen uw doelen te halen maar er ook communicatievoordeel uit te halen.
Klimaatdoelen
Het kabinet wil in 2018 in de EU pleiten voor 55% minder uitstoot van CO2 in 2030. Mooie ambitie maar de Nederlandse CO2 curve stijgt nog steeds. Omdat circa 30% van de CO2 direct gerelateerd is aan de bouw, zijn hier nog behoorlijke besparingen te behalen. Alleen al met beton is een emissiereductie tot 80% haalbaar.
CO2
Biobased bouwmaterialen slaan CO2 op boven de grond in plaats van dat ze een enorme CO2 footprint achterlaten. Met ‘groene materialen’ bouwen, zorgt dus voor CO2-afname in plaats van de stijging die anno 2018 nog steeds stijgt. Bovendien is het binnenklimaat veel gezonder als er gebouwd wordt met ‘hergroeibare’ bouwmaterialen.
Energie
In de challenge hebben energie en slimme technologie een prominente plek. Slim lokaal gebruik van energie en nieuwe vormen van mobiliteit helpen gemeenten om hun ambitie om CO2 neutraal te worden, realiseren. De challenge verzoekt studententeams dan ook om hun ontwerp te voorzien van energie-opwektechnologie en slimme besparingsinstrumenten.
Klimaatadaptief
Natuurinclusief betekent ook dat het een klimaatadaptief ontwerp wordt. Hoosbuien veroorzaken immers schades en overlast en de biodiversiteit komt steeds meer onder druk. En de temperatuur loopt hoog op in een omgeving met veel steen en minder groen. In SMARTCirculair denken studenten na over een klimaatvriendelijk ontwerp. Klik hier voor meer informatie over groen/blauwe daken en slimme technologie
Natuurinclusief
Studententeams die deelnemen aan de nationale SMARTCirculair Challenge worden uitgedaagd om in hun ontwerp voor gevel en beplanting zoveel mogelijk aan te passen aan dier- en plantensoorten ten gunste van de biodiversiteit.
Human Capital Agenda
Het is voor bedrijven steeds moeilijker om technisch geschoolde medewerkers te krijgen. Niet alleen omdat er onvoldoende instroom in technische opleidingen is maar ook omdat de opleidingen vaak niet goed (genoeg) aansluiten bij hun dagelijkse praktijk.
Bedrijven komen in contact met talent
Door studenten van verschillende opleidingsniveaus met elkaar samen te laten werken en tegelijk hun informatie te laten halen bij bedrijven in hun regio, komen bedrijven vroegtijdig in contact met jong talent en kunnen een rol oppakken om in het curriculum meer maatwerk te creëren.
Nieuwe instroom in techniek
Een tweede pluspunt van SMARTCirculair is, dat deze landelijke challenge veel (social) media exposure kan gaan opleveren. Jongeren in de spotlights zorgt voor aandacht van kranten, het 8 uur journaal maar ook het kinderjournaal.
Trots op studenten en hun prestaties zorgt ervoor dat meer jongeren voor techniek zullen kiezen en er dus meer nieuwe instroom komt zodat op middellange termijn, er meer talent beschikbaar komt op de arbeidsmarkt.
In SMARTCirculair komt alles samen. Het is een proeftuin waar nieuwe producten en technologieën uitgerekend, uitgetest en toegepast kunnen worden. Door jongeren die de basis vormen voor het Nederland van de toekomst: Het Nederland waar we trots op zijn en blijven. Zij bedenken oplossingen voor het aantal uitdagingen dat snel toeneemt. Zij redeneren nog niet gehinderd door bestaande conventies en zullen wellicht ook voor ‘paperclip’ momentjes gaan zorgen.
We helpen ze, geven ze de ruimte en de aandacht die ze verdienen.
Professionals kunnen zich certificeren
Er werken nog talloze medewerkers ‘zonder papieren’ in de bouw. Door deze professionals in contact te brengen met de opleidingen, zullen zij wellicht kansen herkennen om zich via een opleidings’module’ te certificeren wat hun loopbaan ten goede komt.
BetterWorldSolutions is in gesprek gegaan met talloze bedrijven en organisaties om de challenge vorm te geven. En niet in de laatste plaats met Madurodam die immers haar medewerking moet geven.
Contact
Wilt u deelnemen, biedt u een opdracht aan of wilt u als bedrijf in de regio in contact komen met het studententeam? Bijvoorbeeld door een workshop, masterclass of training te verzorgen? Neem dan contact met ons op.