Vriendenhofje Roosendaal, modulair, biobased, circulair ontwikkelplan
Zeven studenten buigen zich over het Vriendenhofje in Roosendaal. Het doel van het ontwikkelplan is om vijftien huizen te ontwerpen: acht bungalows voor senioren en zeven starterswoningen.
Het team heeft zich ‘the Aesthetics‘ genoemd wat staat voor schoonheid, soeplesse en ethethiek. Het community ontwikkelplan zou volgend jaar (2021) al gerealiseerd kunnen worden.
Wat maakt dit project zo uniek?
Het Vriendenhofje onderscheidt zich van gelijksoortige projecten doordat het team focust op samen wonenden en levenden ouderen en jongeren in de deeleconomie en circulariteit als rode draad heeft. Je zou daarmee dus ook de sociaal inclusieve component kunnen meenemen want de mix van ouderen en jongeren voorkomt eenzaamheid en stimuleert sociale cohesie.
Het Vriendenhofje is geschikt voor zelfstandige ouderen die wel nog wat steun nodig hebben qua zorg. Daarnaast staan er ook starterswoningen voor jongeren en nieuwe gezinnen. Hiermee willen ze de eenzaamheid van senioren tegen te gaan. Het is de eerste modulaire woonwijk gelegen aan de buitenrand van de stad, op een steenworp afstand van de bebouwde kom in Roosendaal.
Leeftijdbestendig bouwen
Het team derdejaars studenten hebben een hoop geleerd tijdens het proces maar daar houdt het natuurlijk niet mee op. Ze hopen meer te leren over het berekenen van de daadwerkelijke constructie en hoe alles in elkaar zit. Ook vinden ze het bestelproces van de onderdelen uit China interessant om te onderzoeken. Tot hoever is iets circulair als iets uit een ver land gehaald moet worden?
“De nieuwe standaard wordt steeds uitgebreider”, zegt Felix de Grip (18). “Denk aan gehandicapten, dementerende ouderen en alle maatregelen voor deze seniorenwoningen.”
Innovatief Vriendenhofje
Het Vriendenhofje is zo bijzonder omdat er gebouwd wordt met modulaire ouderenwoningen en geen standaard zorgappartementen. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met mogelijke wensen oor veranderingen in het gebouw in de toekomst. Het zijn prefab gebouwde units die overal kunnen worden neergezet. De modulaire units zijn in alle soorten en maten te leveren en te stapelen tot acht verdiepingen hoog. In dit project is gekozen voor één standaard unit met de oppervlakte van 79,9 vierkante meter.
Natuurinclusief bouwen
“Het was een no-brainer om gebruik maken van CLT-hout en prefab wanden”, zegt Pascal Besselsen (21). De Aesthetics vinden natuur inclusief bouwen erg belangrijk.
Denk aan het zuiveren van de lucht, het opslaan van regenwater en zonne-energie. Je zult je verstelt staan wat je allemaal kunt doen met een groen dak.”
Lees ook
- Roosendaal – Harderwijkse studenten bouwen een Vriendenhofje
- StartBlock zet de deur open voor Landstede
- Landstede ontwerpt circulaire parkeergarage
- Deelnemende Studententeams ’19-’20