Voormalige ‘LocHal’ wordt Bibliotheek in Tilburg

LocHal bieb

De voormalige Locomotiefhal is nu getransformeerd tot een geweldige multifunctionele stadsbibliotheek

LocHal, het woord zegt het al: De voormalige loods voor locomotieven, is het nieuwe onderkomen voor de Bibiotheek in Tilburg.

Niet met dezelfde allure als de bieb in Den Helder misschien maar het is natuurlijk een perfecte herbestemming van een enorme hal die vroeger tegen de vlakte zou zijn gegaan en nu behouden blijft.

Vanaf het hernieuwde station Tilburg kijken voorbijgangers sinds kort direct “de nieuwe huiskamer van de stad” in volgens de bedenkers van het ontwerp: Architectenbureau Braaksma – Roos.

De omarmde industriële architectuur, de robuust vormgegeven nieuwe elementen en de textiele schermen vormen samen een sterk decor voor het nieuwe concept van Bibliotheek Midden Brabant: een inspirerende plek waar kennis wordt geconsumeerd en geproduceerd, met onder andere kunstorganisatie Kunstloc, Brabant C en de vergader- en co-working-locatie van Seats2Meet.

Video van het Architectenbureau Braaksma-Roos

 

LocHal Spoorzone

De spoorzone in Tilburg wordt langzaam maar zeker een hippe zone. En daar draagt de LocHal aan bij want de bibliotheek is tevens een publieke stadshal met een indrukwekkende vitrine naar het spoor, stalen constructies en een openbare evenementenruimte voor de stad.

LocHal Tilburg is nu bibliotheek

De trappen bieden ruimte voor bezoekers van evenementen

IMd trappen

22 Da Vinci studenten kregen op de trappen van IMd een masterclass circulair bouwen van Pim Peters

Da Vinci op bezoek bij IMd

Het was een oude scheepsloods en nu is het een hyper modern kantoor in Rotterdam

De trappen hebben ze vast van IMd Raadgevend ingenieurs afgekeken maar zijn daarom niet minder mooi. Ze kunnen worden ingezet als tribune tijdens evenementen met meer dan 1000 personen. De trappen brengen de bezoekers door het hele gebouw naar boven. Op de tweede verdieping vormen de vloeren en trappen een rondgang langs de historische glazen gevels. Verder kan je er verdwalen tussen boekenkasten om de rustige lees- en werkplekken te ontdekken. Nog een verdieping hoger ligt het stadsbalkon. De bezoeker van de bibliotheek kan hier uitkijken over de stad.

‘Kathedraal’ van staal en glas

Het gebouw heeft zijn zware constructie behouden en verder is er gebruik gemaakt van zwart staal, beton, glas en hout, toegepast in grote vlakken. De textielschermen voegen schaal- en kleuraccenten toe. De constructie vormt de architectuur, de details passen zich aan de schaal van het gebouw aan.

Daglicht zorgt ervoor dat het gebouw gaat leven. Juist door schaduwen en de semi transparante doeken die ruimten markeren. ’s Avonds transformeert het gebouw tot een lichtbaken in Tilburg. Binnen krijgt het gebouw ’s avonds het karakter van een stadstheater door het warmte licht dat op alle vlakken valt.

Gescheiden ruimtes

Al sinds september 2017 werken architectenbureau Inside Outside, onder leiding van designer Petra Blaisse, en het TextielMuseum samen aan het ontwerp en de realisatie van zes grote gordijnen, die samen bijna een half voetbalveld in beslag nemen. De 15 meter hoge en 50 meter brede textiele wandelementen krijgen een prominente plek in de industriële LocHal. Ze hangen – in plaats van wanden – midden in de LocHal en gaan zelfs door het dak heen om de schaal van het gebouw te accentueren en de akoestiek te verbeteren.

Video van het TextielMuseum over het ontstaan van de doeken tbv de LocHal

Wil je nog meer zien? Klik dan even op deze link naar ‘De beste bibliotheek van de wereld‘, in Den Helder!