Techniek College Rotterdam neemt circulair bouwen heel serieus
Het Techniek College Rotterdam neemt circulair bouwen heel serieus. In een interview met de gemeente Rotterdam vertelt Bouwkunde docent Arnout Sarmaat over hoe zij naar circulair bouwen kijken en wat ze inmiddels bereikt hebben met de studententeams.
En dat is nog maar het begin want de studententeams die in juni 2022 aan de finale komen hebben weer opnieuw geweldige ontwerpopdrachten. Nu met het transformeren van gebouwen met een monumentenstatus en dat is weer heel andere koek.
Interview
In de voortgangsrapportage van Rotterdam Circulair staat een groot interview met Arnout Sarmaat waarin hij vertelt wat de SMARTCirculair ontwerpopdrachten sinds 2019 opbrachten. Voor studenten maar ook voor docenten want samen leren zij veel.
Studenten komen met innovaties waarvan docenten het bestaan nog niet vermoedden en docenten blijven prikkelen met vragen als: Waarom kan dat niet? Kan dat ook beter? Of gewoon ‘waarom?’
Herbestemming Keilepand Rotterdam
Sarmaat refereert in het interview naar het project Keilepand dat van oud industrieel gebouw omgetoverd moest worden naar een circulair multifunctioneel kantoorpand dat ook nog energieleverend moest worden.
DonorpandenDe studenten kwamen met het voorstel bouwmateriaal uit oude gebouwen in de buurt te halen. Dit lukte. Het materiaal voor de binnenwanden en de kozijnen kwam uit zogenaamde donorpanden uit het MH4 gebied. Op het dak kwamen smart-installaties die de daktuin beregenden met opgevangen regenwater. Ook hebben de studenten de voor- en nadelen van nieuw en circulair materiaal op een rijtje moeten zetten. Doel hiervan was dat de studenten goed begrepen waarom ze wel of niet voor een bepaald materiaal moeten kiezen.
Herbestemming / Uitbreiding woon/zorg complex Hellevoetsluis
Vorig jaar (2021) hebben we voor de gemeente Hellevoetsluis en zorgverlener CuraMare een vergelijkbare opdracht gedaan. De studenten hebben toen een circulair woon- en zorgcomplex ontworpen. Als bouwmateriaal kozen ze vooral voor hout. Hout is immers recyclebaar en de studenten hadden uitgerekend dat hout de CO2-uitstoot met 42 procent verlaagde. Om alle materialen later weer te kunnen hergebruiken, stelden ze zogenaamde droge verbindingen voor.
Dit betekent dus maximaal gebruik maken van schroeven en spijkers en zo min mogelijk lijmen of plakken. Ook gebruikten ze in hun ontwerp zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Zoals schapenwol als isolatiemateriaal.
Herbestemming DSM Hoofdkantoor Delft
Dit jaar gaan we voor BOEI aan de slag. Het voormalig DSM hoofdkantoor in Delft krijgt een nieuwe bestemming en onze studenten gaan onderzoeken hoe we hiervoor bestaande materialen kunnen hergebruiken.
Alleen nog circulaire projecten
Studenten weten steeds beter hun weg te vinden. Ook komen andere partijen inmiddels graag bij ons op bezoek. Denk bijvoorbeeld aan een architect, die een workshop geeft en vertelt wat zijn bureau op circulair gebied doet en met de studenten meedenkt over het project.
Met Bouwkunde doen we de laatste jaren alleen nog circulaire projecten. Dit bevalt ons goed. Want één ding is zeker. Circulair bouwen wordt onderdeel van het dagelijkse werk van onze studenten.
We leren onze studenten, en dan met name in het derde en vierde jaar, met een circulaire blik naar de gebouwen te kijken. Zodat ze bijvoorbeeld weten dat ze er rekening mee moeten houden dat een gebouw later een andere functie krijgt.
Wat hebben jullie als opleider geleerd?
Op het moment dat je studenten de ruimte geeft, kunnen ze heel creatief zijn. De bouwers van nu denken vaak traditioneler en hebben de neiging de oplossing te zoeken in iets dat ze al kennen. Studenten hebben geen verleden en denken daarom veel breder. Bij sommige studenten heb ik gezien dat ze het circulaire denken meenemen naar hun stageplaats. En dat is natuurlijk precies de bedoeling, hier leid je ze voor op.
Lees het hele interview hier
Lees ook
- Techniek College Rotterdam studenten ontwerpen ‘herbestemming Kantoor Gistfabriek Delft’ (2022)
- Techniek College Rotterdam studenten ontwerpen ‘herbestemming Quarantaineterrein Rotterdamse Haven’ (2022)
- Team Rotterdam ontwerpt Ontwikkelplan Zorgcentrum CuraMare en Energiehotspot in Hellevoetsluis en Rockanje (2021)
- Techniek College Rotterdam studenten herbestemmen monumentaal pand Keilestraat (2020)