Team Friesland College ontwerpt een wegensteunpunt met Video

Friesland College op lokatie

Friesland College op de lokatie in Quatrebras waar het wegensteunpunt moet komen

Het team van het Friesland College en het mbo Life Sciences in Leeuwarden maken een ontwerp voor het wegensteunpunt in Quatrebras. Het is een enorm uitdagende opdracht en dat komt goed uit.

Want de Friese studenten barsten van de talenten die met de eerste ontwerpen, de opdrachtgever al bijna van de stoel lieten vallen van enthousiasme.

Voorlopig ontwerp presentatie aan de opdrachtgever

Dinsdag 18 december presenteerde het studententeam het voorlopig ontwerp bij de Provincie gepresenteerd.

De heren opdrachtgevers waren zeer verrast over de kwaliteit van het werk en hebben het plan mee genomen om na de kerstvakantie verslag uit te brengen.

Ondertussen heeft de groep zich verdeeld in verschillende werkgroepen, materiaal, installaties, constructies e.d. Deze groepen gaan zich verdiepen in hun vakgebied om hun kennis toe te passen in het ontwerp. Als afronding wordt dit verwoord in een klinkende rapportage.

 

Goed bezig Friesland!

Video van Circulair Friesland

https://youtu.be/K2CSe7mzhp4loop=1

 

Ed Buddenbaum, EZK en secretaris topsector Energie: “Slimme Energie en Circulaire Bouw: gescheiden lijnen maar onlosmakelijk met elkaar verbonden in SLIMCirculair.”

 Grassap, het groene alternatief voor strooizout

Van gras naar strooimiddel
Een groen alternatief voor strooizout. Milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen.

Grassap, het groene alternatief voor strooizout

In de opdracht van de provincie is ook een zoutopslag opgenomen die gebruikt wordt als de wegen nat en glad zijn. De studenten kijken naar de beste opties om het zout milieuvriendelijk en toegankelijk op te slaan. Maar blijven we in de toekomst zout gebruiken of gaat Friesland voor andere strooimiddelen overwegen?

HAARLEM wil gemaaid bermgras gebruiken als grondstof voor alternatief strooizout. Door een Europese subsidie van 2,2 miljoen euro gaat de provincie het idee uittesten op Noord-Hollandse wegen.

Het idee van gladheidsbestrijding met grassap komt van Hillebrand Breuker, beleidsadviseur bij de provincie Noord-Holland.

“Bij toeval ontdekte ik dat het sap uit het gras behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee.”

Na onderzoek bevestigden gerenommeerde instituten dat grassap bruikbaar is als middel bij gladheidsbestrijding. Samen met enkele partners gaat de Provincie Noord-Holland nu serieus aan de slag.

Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek: “We zijn erg blij dat het project deze subsidie heeft gekregen. In het bijzonder omdat het daarmee ook een mooie waardering is voor de provinciemedewerker die dit innovatieve concept heeft bedacht. Het laat zien dat Europa warm loopt voor groene en circulaire innovaties.”

Grassap
“Met gras kun je meer dan je denkt”, aldus Hillebrand Breuker.” Je kunt het uitpersen, dan krijg je sap en vezels. Deze vezels kunnen gebruikt worden bij de papierindustrie. Dat is al langer bekend.  Maar het blijkt dus ook een grondstof voor groen strooizout dat de naam Grass2Grit heeft gekregen.

Het gras is afkomstig van de bermen die ieder jaar gemaaid moeten worden. Drie procent van Nederland bestaat uit bermen die straks geen afval maar grondstof leveren. Het sap kan verwerkt worden tot dooimiddel en de vezels die na het persen overblijven worden verwerkt tot biogranulaat. Daarmee kunnen verkeersborden en bermpaaltjes gemaakt worden.

 

SLIMCirculair is de ontwerpwedstrijd voor studententeams die de bouw slim, circulair maken.

De uitdaging

Het ontwerp van het Friese team moet aan een heel aantal criteria voldoen. Denk aan:

  • Ontwerp energieneutraal of beter
  • Circulair met zoveel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen
  • Klimaatadaptief en natuurinclusief
  • En natuurlijk moet het ontwerp haalbaar en opschaalbaar zijn
  • En dan zijn de communicatiecampagnes en de impact hiervan een belangrijk criterium

Meer video’s van het Friese Team

 

 
https://youtu.be/w9fKky1NEew&loop=1
 

 
https://youtu.be/hjD7dI9Is8U&loop=1