SMARTCirculair winnaars ’20 zijn nu succesvolle ondernemers
Jong, ambitieus en met een ondernemers passie. Misschien kent u de winnaars van de SMARTCirculair publieksprijs 2020 nog?
Sayan Nagalingam en Roy Veeninga wonnen de Bouw OntwerpChallenge en besloten samen een ontwerpbureau te starten. Beprecise.nl.
Hoe kijken ze terug op SMARTCirculair en wat heeft het hen gebracht?
Sayan is de architect, Roy is de technisch bouwkundige. De mannen vullen elkaar aan en dat betaalt zich uit want samen hebben ze al heel wat ontwerpen gerealiseerd. Variërend van een tiny house tot een huisartsenpost. Ze zijn nu bezig met het ontwerp voor een herenhuis. Het zijn gedreven mannen want ze runnen een succesvol ontwerpbureau naast hun hbo studie bouwkunde bij Windesheim.
Uit je comfortzone
Op de vraag aan Sayan wat deelname aan SMARTCirculair hem heeft gebracht antwoordt hij:
‘De opdracht die we kregen om een eco-village voor Stadskanaal te ontwerpen haalde ons echt uit onze comfortzone.
Je onderzoekt en ontwerpt voor een echte opdrachtgever. Die wil rapporten, berekeningen, tekeningen, een maquette en een presentatie zien waarmee hij de plannen kan doorontwikkelen. Dat is heel wat anders dan een schoolopdracht waarbij het er niet zo toe doet of het technisch wel of niet gerealiseerd kan worden.
We hadden natuurlijk een hele mooie opdracht voor de gebiedsontwikkeling van het voormalige Philips Terrein hier in Stadskanaal. We konden bij wijze van spreken onze eigen toekomst vormgeven.
Deelname aan de SMARTCirculair challenge levert veel meer input en kennis op. Alleen al door de eis om circulair, modulair en biobased te ontwerpen. Ik heb ons ontwerp tijdens de finale gepitcht en tijdens de oplevering aan de opdrachtgever. Met al die ervaring durfde ik een eigen bedrijf te starten.’
Communiceren is de sleutel tot succes!
Deze teaser op Beprecise.nl geeft precies aan wat deze jonge ondernemers geleerd hebben tijdens de SMARTCirculair Challenge. Want onderzoeken, ontwerpen en berekenen zijn belangrijk maar zonder communicatie kom je er niet. Communicatie onderling, met de opdrachtgever, externe experts en de SMARTCirculair projectorganisatie was niet vanzelfsprekend. Zeker niet omdat het nog Coronatijd was. Sayan en Roy plukken er nu de vruchten van. Dat blijkt uit het aantal opdrachten dat ze hebben.
Succesvolle ondernemers | het geheim
Mbo, hbo bouwkunde
Sayan en Roy doen hun hbo bouwkunde studie naast het runnen van Beprecise. Daarom nemen ze ook niet alles aan. Een opdracht per maand maar die wordt dan ook perfect uitgevoerd. Met de klant en in het vervolgstadium met de aannemer, de gemeente voor de vergunningen en toeleveranciers.
Sayan: ‘We kozen voor Windesheim omdat je daar nog echt bouwkunde kunt studeren. We wilden de diepte in. En we profiteerden van onze mbo studie bouwkunde. Zeker het eerste jaar hebben we ‘met onze vingers in de neus’ doorlopen want je hoefde ons niets meer te leren over circulariteit, losmaakbaarheid, bouwmaterialen en energieneutraal, groen/blauw ontwerpen.
Als mbo’er neem je praktische en technische kennis mee. Wij hebben geleerd om te ontwerpen op een manier dat het echt realiseerbaar is. Hbo’ers die van de havo afkomen bedenken soms de gekste dingen, die technisch en financieel nooit uit kunnen.
Op het hbo leer je conceptueel te ontwerpen. En hoe je tot betere oplossingen komt. En dat kunnen we in ons eigen bedrijf weer goed gebruiken.’
Horizon verbreden
Roy: ‘Terugkijkend op SMARTCirculair kan ik met volle overtuiging zeggen dat het een buitengewoon waardevolle ervaring was voor Noorderpoort Stadskanaal, ons team en voor mijzelf.
SMARTCirculair bood ons de kans om onze horizon te verbreden en onze kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie aanzienlijk te vergroten.
We kregen niet alleen een dieper begrip van duurzaam bouwen en ontwerpen, maar ook de mogelijkheid om te netwerken en samen te werken met gelijkgestemde professionals en studenten die dezelfde passie voor een groenere toekomst deelden. Het was een platform waar we onze ideeën en projecten konden delen, leren van anderen en inspiratie op konden doen.
Urgentie
Als Noorderpoort Stadskanaal hebben we de kans gehad om onze vaardigheden te ontwikkelen en innovatieve projecten te realiseren die een positieve impact hebben op het milieu en op ons dorp. Het heeft ons geholpen om ons bewustzijn te vergroten over de urgentie van duurzaamheid in de bouwsector.
Kortom, SMARTCirculair 2020 heeft ons niet alleen nieuwe inzichten en kennis opgeleverd, maar heeft ons ook de gelegenheid gegeven om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.’
‘We zijn dankbaar dat we deze kans kregen en kijken ernaar uit om blijvend bij te dragen aan de circulaire revolutie.’
Positieve impact
Het is niet voor niets dat SMARTCirculair de teaser ‘empowering the future‘ heeft. Roy en Sayan bewijzen het. Deelname aan de SMARTCirculair Bouw OnwerpChallenge heeft deze jong professionals veel gebracht. Innovatieve denkkracht naast praktische vaardigheden en communicatie skills zorgden ervoor dat ze sinds 2021 een succesvol bedrijf hebben en gedreven zijn om zich verder te blijven verbeteren.
Contact
- Heeft u een ontwerpopdracht en staat u open voor onconventionele ideeën van deze jong professionals? Bel met Beprecise
- Wilt u uw ontwerpopdracht voor een van de SMARTCirculair studententeams aanmelden? KLIK HIIER
Lees ook
- Noorderpoort Stadskanaal ontwerpt inspirerende Tiny Village voor Twintigers
- Noorderpoort Bouwkunde docent Mark van der Pijl: ‘Stap erin en geniet ervan’
- Opdrachtgever Zwolle:’Ze kunnen meer dan je denkt.’