SMARTCirculair Hackathon winnaars transformeren Tramkade
Category: Biobased bouw, circulair, energie, nieuws, SMARTCirculair Tags: bouwkunde, circulaire hub, Den Bosch, ditismbo, Dock Zuid, hackathon, Kick Off, Noorderpoort College, SMARTCirculair, studenten, Techniek College Rotterdam, technova Ede, Tramkade, urban scene
Op 2 november 2022 trapte Stichting SMARTCirculair de Bouw OntwerpChallenge af met een Hackathon voor de Tramkade in Den Bosch. 18 studententeams bogen zich over de ontwerpopdracht van Buro Kade / Stichting Conceptenbouwers om een Circulaire Hub voor de Urban Scene in Den Bosch te maken.
Team Circu-Bouw ging met de hoofdprijs naar huis!
De jury: ‘Het is mooi om te zien dat de studententeams in zo’n korte tijd met goede innovatieve settings en gebouw/gebiedsconcepten konden komen. Team Circu-Bouw is verdiend winnaar omdat zij echt buiten de kaders gedacht hebben.
Uitdagende Tramkade opdracht
Het was een hele mooie maar niet eenvoudige ontwerpopdracht. Niet alleen omdat de Hackathon in Tilburg werd gehouden en de studenten niet op locatie van de Tramkade terecht konden om een beeld te krijgen van het terrein en de gebouwen. Ook omdat ze werden uitgedaagd door juryvoorzitter Kirsti Pol om na te denken over alternatieve concepten als circulaire hub. Dus meer dan alleen gebouwoplossingen. Anders en vernieuwend.
Een van de finalistenteams had daar een oplossing voor: verdere versterking van de jongereninitiatieven met Virtual Reality en Augmented Reality toepassingen. Dan hoef je niet bij elkaar te zitten om toch contact te hebben. Gaaf en vernieuwend maar niet gehonoreerd door de jury.
Het mooie van deze ontwerpopdracht was dat de studenten geïnspireerd zijn om wellicht ook een ‘Urban Hub voor jongerenorganisaties’ te promoten in hun eigen stad als Stadskanaal, Ede, Rotterdam of elders. Wie weet gaan we meer van ze horen.
Creatieve hotspot ideeën
Er kwamen wat creatieve invalshoeken om de Tramkade de creatieve hotspot voor de Urban Scene te maken. Denk aan:
- Een nieuwe setting voor de urban scene, moestuin, basketbal veld buiten
- Het aansluiten van het gebouw met de buitenomgeving
- Modulair flexibele inrichting van de ruimten voor de verschillende urban scene jongereninitiatieven
- Een voetbalveld op het water
- Een gestapeld skatepark
- Metaversion samenwerking via VR, ontwikkelingen die hard gaan en de toekomst anders maken
- Een nieuw gebouw verbonden met kassen die voor verwarming en ruimte kunnen zorgen
- Een esthetisch aansprekend nieuwbouwpand met donormaterialen uit de gebouwen die ontmanteld kunnen worden
- Isolerende materialen en producten waaronder het gebruik van mensenhaar, textiel, schimmeldraden etc
- Talloze energieoplossingen voor deze oude industrieel gebouwen waarmee het warmte- en elektra probleem wordt aangepakt
- Onderwater rotoren die energie uit stromend water opwekken
- De Tramkade Silo’s eindelijk vullen met zout voor warmteopslag
- Energie uit een microwaterkrachtcentrale in de hoge toren van het Werkwarenhuis
- Het benutten van warmte en koude uit de grond, het binnenwater of een speciale ‘koel’vijver
- Het water uit de rivier de Dieze als energieleverancier met energie uit ‘getijden’ en tevens als energiebuffer
- Restwarmte benutten uit de omgeving, de skatehal en andere sportaccommodaties
- En natuurlijk elektriciteit opwekken met PV, windwokkels en meer
De Hackathon winnaars
1. Team Circu-Bouw
2. Team Smart Circulair Bouw
3. Team Vert
Doorontwikkeling van de ontwerpconcepten
Wat er verder met de ontwerpen voor de Tramkade gaat gebeuren hangt af van de opdrachtgevers: Buro Kade / Stichting Conceptenbouwers en ‘De School des Levens‘ in Den Bosch. In de samenvoeging van ideeën van de 18 studententeams zit voldoende materiaal dat voor doorontwikkeling geschikt is.
Energieke dag
Het Techniek College Rotterdam formeerden teams met studenten uit alle leerjaren. Hierdoor ontstond een wervelende samenwerking waarin de gelouterde 4e jaars, de 1e, 2e en 3e jaars meenamen in circulair bouwen in alle volledigheid. Die kennis werd aangevuld met hele goede masterclasses:
- Masterclass | Circulair bouwen en materialen
door Eros Cesarini, Buro Kade
Link naar de presentatie van Eros - Masterclass | Kansen voor hernieuwbare energie en laaghangend fruit
door Erik Carton, TNO
Link naar de presentatie van Erik Carton - Masterclass | Stedenbouwkundige randvoorwaarden
door Marjolein Pullens, gemeente Den Bosch
Link naar de Powerpoint van Marjolein
De jury
De jury bestond uit Kirsti Pol, juryvoorzitter, Jaap Klink, School de Levens die speciale aandacht had voor de toegevoegde waarde van de concepten voor de jongerenorganisaties, Minke van Boekel, ongeëvenaard verbinden van Brabant geeft Energie, Marjolein Pullens die zich als projectleider al jaren bezig houdt met de ontwikkeling van de Bossche Stadsdelta waar de Tramkade deel van uitmaakt, en Rolf Gerritsen die als projectleider bij de provincie Brabant expert is voor de circulaire bouw / infra.
Toen we alle winnaars op een rijtje zette, kwamen we erachter dat nagenoeg alle finalisten uitgaan van bestaande structuren. Voerden we dertig jaar geleden nog de discussie of er bij een herbestemming, renovatie of verbouwing wel sprake is van architectuur, is het nu duidelijk dat de toekomst van de architectuur in de omgang met het bestaande ligt.
Omdat er tijdens de uitreiking niet genoeg tijd was alle nominaties en winnaars de aandacht te geven die ze verdienen, staan alle presentaties, posters, foto’s en juryrapporten op een speciaal samengesteld pagina.
Speciale dank
Helaas konden we niet op of in de omgeving van de Tramkade terecht. Een van de redenen was dat het verwarmen van de industriële gebouwen een brug te ver was met de huidige energieprijsontwikkelingen. Na veel Bossche omzwervingen kwamen we uit bij Dock Zuid in Tilburg. Ook een oud industriele omgeving waar de muziekscene van Tilburg een plek heeft gevonden.
Stichting SMARTCirculair is blij met de aandacht van de gemeente Den Bosch. Wethouder Mike van der Geld had een videoboodschap als aanmoediging voor de studenten die met deze giga opdracht aan de slag moesten.
En wat een warm bad kwam er van de provincie Noord-Brabant. Vanwege de persoonlijke inzet en aandacht van projectleider Rolf Gerritsen die niet alleen jurylid was maar ook een financiële bijdrage voor de Hackathon beschikbaar stelde. Dank aan de provincie!
Linkjes die je niet wilt missen
- Klik hier voor de Hackathon pagina
- Klik hier voor het juryrapport
- Klik hier voor de presentaties en posters
- Klik hier voor de foto’s op facebook
- Klik hier voor de video’s
- Klik hier voor het nieuwsbericht
- Hebben jullie je al aangemeld? Klik hier om je team aan te melden voor de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023