SmartBuilding toepassingen voor comfort en klimaat

SmartBuilding hard- en software toepassingen zorgen niet alleen voor meer comfort. Ze besparen energie, zorgen voor een gezond binnenklimaat en zijn steeds vaker gebundeld in een totaaloplossing.

Waarom is een auto slim en een huis of gebouw nog zo dom dat we kansen voor comfort en besparing laten liggen? Vreemd toch eigenlijk dat gebouweigenaren minder snel verdiepen in de mogelijkheden voor smart building en wel alles kunnen vertellen over wat hun auto allemaal kan. Maar als het aan de smart building industrie ligt, gaat dat nu snel veranderen.

Totaaloplossing

Hoe ideaal is het als verlichting, ventilatie, verwarming, airco, beveiliging en andere systemen op elkaar aangesloten zijn en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat dat bovendien energie bespaart?

Het nieuwe schoolgebouw van Aeres voorziet inmiddels ruim van allerlei toepassingen. Een besparing op de energie- en beheerkosten wordt bereikt, doordat enkel de ruimtes worden gekoeld en verwarmd die in gebruik zijn en er behoefteafhankelijk geventileerd wordt. Zitten er veel studenten in een ruimte, dan meten de sensoren dat en wordt er meer geventileerd, ook de verlichting met daglichtregeling en de zonwering loopt hier in mee.

De Technische Unie heeft inmiddels het derde inspiratiecentrum geopend in Utrecht. Daar kunnen bezoekers zien, ervaren en beleven welke slimme en duurzame oplossingen er zijn voor kantoren, scholen en huizen.

Bundel je alle hard- en software in een smart gebouwbeheersysteem dan kun je daar de energiekosten al snel met 30 tot 50% verlagen!

Immers, wie effectiever en efficiënter energie gebruikt, bespaart geld en verdient daarmee de initiële kosten voor de benodigde technologie op korte termijn terug. Verwarming, ventilatie, koeling en verlichting zijn goed voor zo’n 50 procent van het energieverbruik in commerciële gebouwen. Het prestatieborgingsysteem  slaat gebouwdata op en vergelijkt ze met ingestelde waarden, KPI’s. Rapportages van meetgegevens geven periodiek inzicht en er kan direct bijgestuurd worden. Tel uit je winst.

factoren die bepalend zijn voor een gezond binnenklimaat

SmartBuilding Waar kun je aan denken?

  • Binnenklimaat sensoren meten o.a. luchtvochtigheid, co2, fijnstof etc. De juiste ventilatie zorgt voor (veel) minder ziekteverzuim door hoofdpijn, astma en allergische reacties
  • Slim koppelen van toegang met smart apps helpt gebouwbeheerders te sturen op efficient gebruik van het gebouw.
  • Gebruikers kunnen met een gepersonaliseerde app / smart card toegang krijgen tot het gebouw of de eigen woning in het complex. Maar ook reserveringen maken voor (vergader)ruimtes, fietsen, auto’s,  instellingen beheren etc
  • Slim apparaten aanschakelen bij (eigen) overvloedige groene stroom
  • Aangeschakelde camerabeelden die je van een afstand gedetailleerd kunt monitoren in geval van calamiteiten
  • Perfecte mogelijkheid om onderhoud van machines en installaties te plannen en monitoren

Bovendien zijn SmartBuilding oplossingen steeds makkelijker integreerbaar en betaalbaarder. Zowel voor gebruik als gebouw installaties.

Een ‘state of the art gebouw’ beweegt mee met het gebruik

Ruimtes in een gebouw hebben vaak een verschillende functie. Een grote vergaderruimte die maar een paar keer per week gebruikt wordt, moet klimatologisch anders ingeregeld worden dan een kantoortuin. En diezelfde vergaderruimte kan nog steeds comfortabel zijn tijdens een vergadering met 25 mensen omdat sensoren het binnenklimaat voortdurend optimaliseren. Een goed SmartBuilding systeem weet hoe ruimtes benut worden en regelt automatisch bij als dat nodig is. Of het nou temperatuur, ventilatie, wifi of logistiek betreft.

 

Siemens SmartBuilding oplossing

 

Koppelen met BIM

 

 

Lees ook