ROC Nijmegen buigt zich over het ontwikkelproject Waalhaven

Drie studenten van het ROC Nijmegen hebben een geweldige opdracht ontvangen van de gemeente Nijmegen: 

  • Een fiets/loopbrug over de Waalhaven
  • Het energieneutraal maken van de woonboten die in de Waalhaven liggen
    dit kan uitgebreid worden naar het energieneutraal maken van de hele Waalhaven
  • Optioneel: een plan maken voor een parkachtige inrichting inclusief infra rondom de Waalhaven

Welke brug gaat het worden?

Op 27 november heeft het team van ROC-Nijmegen in het kader van de landelijke ontwerpwedstrijd SLIMcirculair een presentatie gehouden voor de gemeente Nijmegen. Het gaat over het ontwerp van een fiets-/loopbrug over de Waalhaven. Maar liefst twee ontwerpen werden gepresenteerd compleet met maquettes en 3D-visualisaties.

Wordt het de dubbele spiraalbrug dat symbool staat voor de band met de historie die de Nijmegenaren meedragen in hun DNA? Of wordt het de dubbele boogbrug die van bovenaf gezien het silhouet toont van de ‘glimlach van Nijmegen’?

Welk ontwerp gaat de gemeente kiezen?

 

 

De gemeente Nijmegen zet zich in voor een veilige infrastructuur. Daar hoort natuurlijk ook een veilige fiets/loopbrug bij. Maar hoe kun je voorspellen of de maatregelen die je voor ogen hebt écht effect hebben? En hoe kun je Virtual Reality gebruiken om tot duurzamere oplossingen te komen? Het studententeam heeft een Virtual Reality gemaakt waarbij je over de bruggen kunt lopen als basis voor een nieuwe kijk op verkeersveiligheid en brugontwerp.

waalhaven nijmegen

Het Waalhaven gebied

Next step: energieneutraal maken van de Waalhaven

Daarnaast ligt er een opgave om een ontwerp te maken waarbij de Waalhaven en het gebied erom heen, energieneutraal/energie+ wordt. Daarvoor willen ze in de vorm van een masterclass, met een onafhankelijke expert inzicht en overzicht krijgen van de mogelijkheden voor het gebied. Dus van zon tot groen/blauwe energie uit stromend water. De Antea Group geeft dat inzicht.

Onder leiding van de 4e jaars zijn studenten 3e jaars bezig met het doorrekenen van de ontwerpen en het ontwerpen van een energieneutraal of energieleverend Waalhavengebied. Gaat de gemeente hier ook in mee dan wordt de binnenhaven een prachtige hotspot direct naast het centrum van de gemeente Nijmegen, met de potentie van een publiekstrekker voor mensen die willen flaneren en een terrasje willen doen aan het geheel gerenoveerde gebied.

 

Nuna namens Team Nijmegen

Ruud stelt team Nijmegen voor

Dappere Nuna

Ruud stelt Nuna, als vertegenwoordigster van team Nijmegen voor

Aan lef ontbreekt het de drie studenten bouwkunde van Nijmegen niet. Dat viel al op toen Nuna op verzoek van Ruud Koornstra het podium op kwam.

Zij vertegenwoordigde met veel allure haar team tijdens de landelijke kick off van SLIMCirculair op 10 oktober.

Het team Marijn Gerrits (Infra), Rutger Ebben (Bouwkunde) en Nuna Narisara (Bouwkunde) werkt onder deskundige begeleiding van de docenten Lex Westerhuis en Victor van Munster aan ontwerpopdracht ‘De Waalhaven’.

 

Gemeente Nijmegen

De gemeente Nijmegen is opdrachtgever van de ontwerpopdracht. Maarten van Ginkel, senior beleidsontwikkeling duurzaamheid in de ruimtelijke ontwikkeling, is erg betrokken bij de studenten. Nagenoeg elke 2 weken wordt de stand van zaken overlegd.

De 4e jaars studenten studeren af op het project Waalhaven. Ze hebben voor het project het hele schooljaar maar hebben natuurlijk ook te maken met externe stages. Chapeau voor Nijmegen!

Eerste bezoek aan de Waalhaven eind september 2018

SLIMCirculair team ROC Nijmegen, project Waalhaven

Het studententeam bezoekt de Waalhaven eind september 2018