ROC Da Vinci College, Dordrecht

DaVinci spijkerbroeken

DaVinci gaat spijkerbroeken inzamelen die gerecycled kunnen worden tot isolatiemateriaal voor DordtYart. Link naar de A4 Poster van de recycle actie

Het studententeam van het Da Vinci in Giessendam gaat voor een geweldige uitdaging: het herbestemmen van de Stadswerven in Dordrecht.

Stadswerven wordt ook wel DordtYart genoemd en is een enorme voormalige scheepsloods met een stempel monument! 

Dit gebied ligt eigenlijk midden in Dordrecht, gescheiden door water en sluit naadloos aan bij het thema van deze 2e jaars. Namelijk: herbestemmen!

 

 

 

 

De opdrachtgever kiest ontwerp ‘De Deelfabriek’

Op 25 januari presenteerden de teams hun voorlopig ontwerp aan hun opdrachtgever de gemeente Dordrecht. Uit de verschillende ontwerpen is uiteindelijk gekozen voor voorlopig ontwerp ‘De Deelfabriek’ dat doorontwikkeld wordt tot definitief ontwerp door de hele klas.

Dirk-Jan Drost: “De opdrachtgever was positief verrast over de kwaliteit van de ontwerpen. Dat ze gekozen hebben voor ‘De Deelfabriek’ aangevuld met details uit de andere ontwerpen wil zeggen dat ze de ideeën omarmen die onze studenten hebben aangedragen.”

De studenten zijn nu op stage. Als ze terug komen gaan ze drie weken full time het voorlopig ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp waar de gemeente mee kan gaan ‘bouwen’.

Opdrachtgever Joop Veth van de gemeente Dordrecht: “Hoi Tanja, ik was er niet bij de keuze. Maar hoorde wel dat ze allemaal goede elementen hadden, maar dat er twee bovenuit staken. Deze twee worden gecombineerd tot het definitieve plan. De challenge loopt prima en iedereen is enthousiast. Op naar het vervolg.”

 

DaVinci team presenteert voorlopig ontwerp aan gemeente Dordrecht

DordtYard #DaVinci De teams presenteren hun voorlopig ontwerp aan opdrachtgever de Gemeente Dordrecht

DaVinci

IMd trappen

22 Da Vinci studenten kregen op de trappen van IMd een masterclass circulair bouwen van Pim Peters

 

DaVinci

Het paasweekend 2019 is DordtYart open voor publiek en worden de nieuwe kunstenaars en werkplaatsen gepresenteerd.

De Deelfabriek, waar moet je aan denken?

De idee achter De Deelfabriek is dat DordtYart het centrum van de deeleconomie wordt. Samenwerking met het naast gelegen Scheepvaartmuseum biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor een restaurantfunctie maar er zijn meer concepten die verder uitgewerkt gaan worden:

  • Door losse units in de enorme loods te plaatsen kunnen er bijvoorbeeld kantoren gedeeld worden. De studenten zijn geinspireerd door Pim Peters, directeur van IMd Ingenieurs die een masterclass constructie en ontwerpen gaf in zijn kantoor dat vroeger een fabriekshal was.
  • Maar ook zonenergie met de wijk, machines zoals 3D-printers en laserprinters, een autobrug waar gesleuteld kan worden, een fietsenstalling met deelfietsen en zelfs het ‘afval’ van de supermarkt om de hoek.
  • Losse units los in de hal versterken de flexibiliteit en het circulaire karakter want er is beduidend minder energie nodig voor verwarming van units dan voor de hele hal.
  • Er is ook ruimte voor een kas waarin groenten en fruit verbouwd kunnen worden en die mogelijk ook deels in de energie kan voorzien.
  • En de studenten willen een deel van de loods aan de wijk schenken. Want de woonwijk die deels nog gebouwd moet worden, zal voor een belangrijk deel bewoond worden door jonge gezinnen die dus behoefte hebben aan een dokterspost, kinderopvang en een buurthuis.
    Maar over 10 jaar is de behoefte misschien heel anders. Daarom willen de studenten de wijk alle flexibiliteit geven ten aanzien van inrichting en ook de sociale component meenemen in het circulaire definitieve ontwerp dat in mei wordt voorgelegd.
DordtYard #DaVinci herbestemming

DordtYart #DaVinci herbestemming

Spijkerbroekenactie

DaVinci gaat vanaf 6 mei spijkerbroeken inzamelen die gerecycled kunnen worden tot isolatiemateriaal voor DordtYart. Daarvoor worden diverse kisten op de campus geplaatst met de bedoeling om hier honderden spijkerbroeken, jasjes, blouses en meer te verzamelen.

Klik hier voor de link naar de A4 Poster van de recycle actie

Video

Dirk-Jan Drost is de docent die ervoor heeft gezorgd dat deze opdracht binnen kwam. Samen met Daan Wortel zijn de opdrachtmogelijkheden in kaart gebracht en toen DordtYart voorbij kwam, was het bingo.

Lees hier het verslag van de kick off en de masterclass bij IMd Raadgevend Ingenieurs.

 

Team Da Vinci

Ze beginnen in december met de opdracht. In 7 weken moet het voor elkaar zijn. Dus dat wordt heel hard werken om de gemeente als opdrachtgever in te kunnen palmen voor een of meerdere van de ontwerpen.

Maar dat kunnen ze wel want het is een geweldige club van zo’n 20 stoere tweede jaars uit Giessendam.

  • Opdrachtgever: de gemeente Dordrecht
  • Projectduur: 7 weken
  • Aantal ontwerpen: 2 – 7
  • Kick Off maandag 17 december met wethouder Rik van der Linden
  • Locatie: bij DordtYart
  • IMD Raadgevend ingenieurs (Pim Peters) geeft een workshop circulair bouwen op locatie van IMD op 18 december 2018
  • Communicatiekanalen zijn: het netwerk van Dordtduurzaam, Platform Duurzaam Dordrecht, Cirkelstad Drechtsteden

Hou ze in de gaten deze jongens van het Da Vinci want die kunnen wel eens met hele mooie ontwerpen komen.

Loodsen op de stadswerven Dordrecht

De loodsen op de stadswerven Dordrecht zijn bestempeld als monument

Monument

Een kerk die een boekenwinkel wordt, een oud klooster als restaurant of van boerderij naar appartementencomplex: je kunt eindeloze kanten op met erfgoed dat een herbestemming mag krijgen. Het mooie aan herbestemming is dat de uitstraling en kenmerken van een (historisch) erfgoed in zekere mate bewaard kunnen blijven. Zo kun je de oorspronkelijke constructie bewaren en het een nieuwe plek geven in het ontwerp van de nieuwe bestemming.

Daarnaast is herbestemming goed voor het milieu omdat we met de originele constructie werken. Da Vinci kan los gaan met brainstormen waardoor er ongetwijfeld een aantal originele ideeën voor het monument tot ontwerp uitgewerkt worden.

Fiets/loopbrug

Op termijn wordt het schiereiland verbonden met de kade van Dordrecht via een fiets/loopbrug; de Prins Clausbrug waar al een ontwerp voor gemaakt is door René van Zuuk Architekten