Roadmap voldoende vakmensen voor energietransitie

Roadmap voldoende vakmensen voor energietransitie

Roadmap voldoende vakmensen voor energietransitie

De Roadmap vakmensen voor de energietransitie beschrijft 5 actielijnen voor de arbeidsmarkt/onderwijs om te komen tot voldoende professionals naar 2030.

 

Belangrijke transities als de materiaaltranstie, klimaatadaptatie en digitalisering hebben de komende jaren of nu al impact op de bouw- en installatiesector.

Installatietechniek

De Europese ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2050 doet een groot beroep op vakmensen in de bouw- en installa.esector. Er moeten voldoende vakmensen met de juiste vaardigheden zijn om energieneutraal te kunnen bouwen en renoveren. Er is werk aan de winkel om dit te realiseren. Naar schatting zijn er de komende jaren 140.000 tot 175.000 vakmensen met de juiste kennis en vaardigheden nodig om de verduurzamingsambitie waar te maken.

Succesvolle verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om meer samenwerking. Daarom beoogt de roadmap betrokken partijen te verbinden en samenwerking te versnellen. Door samen te werken zijn de benodigde medewerkers met de juiste vaardigheden zo snel mogelijk beschikbaar, zodat de verduurzaming van de gebouwde omgeving op volle kracht en met de juiste kwaliteit werkelijkheid wordt.

Het enthousiasme uit de markt is groot, waarbij vooral de samenwerking een belangrijk punt is.

Zo zei Marsha Wagner van Topsector Energie: ‘Voor Nederland is dit een krachtige roadmap omdat het ook veel aandacht besteedt aan samenwerking tussen partijen en programma’s.’

‘Er is nog veel te doen,” meent Judith van Heeswijk van Techniek Nederland, ‘maar het is goed dat met deze roadmap de par.jen bij elkaar komen en de samenwerking wordt opgezocht.’

Roadmap | 5 actielijnen

  1. Arbeidsmarkt – gap tussen vraag en aanbod en verbeteren van de match Onderwijs en educatie beter aan laten sluiten
  2. Samenwerkingen verbeteren
  3. Innovatie stimuleren en in gebruik nemen
  4. Inclusie verhogen en imago van de sector verbeteren
  5. Breed gedragen

De roadmap is opgesteld in samenwerking met een breed scala aan belanghebbenden en is gefinancierd door de Europese Unie. De belanghebbende organisaties zijn betrokken door middel van interviews, workshops en co-crea.e-evenementen. Hierdoor worden de oplossingsrichtingen uit de roadmap gedragen door de sector. Dit blijkt ook uit de vele steunbetuigingen van organisaties uit de sector.

Meer weten over de Roadmap?