Proef woningen verwarmen met 100% waterstof
Rotterdam start in Rozenburg een proef waarin woningen verwarmd worden met waterstof.
De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met hoogrendementsketels op pure waterstof.
Bij de verbranding van waterstofgas komt geen CO2 vrij. De voorbereiding van de proef vindt dit najaar plaats. De proef gaat begin 2019 van start.
Proef HR-ketel op waterstof
De proef met waterstof is een voortzetting op het bestaande Power2Gas project in Rozenburg. Tot nu toe werd hier synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van een appartementencomplex van Ressort Wonen.
Vanaf begin 2019 wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een afzonderlijk gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van het appartementencomplex. Een ketel van Bekaert Heating en een van Remeha verwarmen vervolgens een deel van de woningen
Meer pilots verwacht
De toepassing van waterstof voor verwarming van huizen lijkt potentieel te hebben, maar vergt nog verder onderzoek want met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. Daarom willen de netbeheerders meer pilots met waterstof waarmee ze ervaring kunnen opdoen met groene waterstof.
Alternatieve warmtebronnen naar 2030
Veruit de meeste energie van een huis en gebouw gaat naar de kosten voor verwarming. En met deze hete zomer in het geheugen zal het je niet verbazen dat ook het koelen van gebouwen steeds meer energie gaat vragen de komende jaren.
We moeten van het gas af. Alternatieve warmtebronnen zijn o.a.:
- groen gas
- all-electric
- warmtenetten
- en nu dus ook waterstof
Het is helemaal niet duur en ingewikkeld om het gasnet aan te passen en geschikt te maken voor waterstof. Ad van Wijk, professor aan de TU Delft is sterk voorstander van waterstof als alternatieve energiebron. Lees hier zijn pleidooi voor waterstof.
Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan volgens de projectpartners in de toekomst een volwaardig alternatief vormen voor andere energiebronnen en verwarmingsoplossingen. Ze denken daarbij onder meer aan historische binnensteden met veel monumentale, moeilijk te isoleren panden, waar nieuwe bouwkundige ingrepen gevoelig liggen.
Projectpartners
Bekaert Heating, Remeha, DNV GL, Ressort Wonen, de gemeente Rotterdam, Stedin Netbeheer