PATCH22 was primeur in Hoogbouw van Hout
PATCH22 is een 30 meter hoog gebouw, opgetrokken uit hout met daarin 26 unieke (want ontworpen door de bewoners zelf) appartementen.
We spraken de architect/ontwikkelaar Tom Frantzen vanuit zijn huis is Denemarken over deze prachtige houten doorbraak in een periode dat we het nog niet hadden over circulair bouwen.
PATCH22 is een circulair ontwerp. Zeker voor haar tijd (2009!). Tom Frantzen hield al rekening met energiezuinigheid, de toepassing van hernieuwbare grondstoffen maar vooral de zeer flexibele indelingsmogelijkheden die zeer persoonlijke woonomgevingen in een gemeenschappelijk appartementencomplex mogelijk maken.
PATCH22 is in 2009 ontworpen met een GPR score van 8,9 en een EPC van 0,2.
- Het dak is volledig gevuld met PV panelen waardoor het gebouw energieneutraal is.
- Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit.
- De warmte wordt opgewekt met CO2 neutrale Pelletketels, gestookt op geperst afvalhout uit de houtindustrie.
- Het 30m hoge woon-werkgebouw is vervaardigd met de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie en gevelmateriaal.
- De hoogbouw van het 5200m2 grote gebouw kan veranderen van een werkgebouw naar een woongebouw en andersom zonder dat er aanpassingen aan het casco nodig zijn.
- De verdiepingen kunnen gebruikt worden als maximaal 540m2 grote loft-appartementen met enorme balkons, als maximaal 8 kleinere appartementen of als ongedeelde kantoorvloeren vanwege het ontbreken van constructieve scheidingswanden, de hoge verdiepingshoogtes van 4m en de hoge vloerbelastingen van 4KN.
- De appartementen hebben volledige indelingsvrijheid doordat het leidingwerk door bewoners zelf aangelegd kan worden in de holle vloeren met demontabele toplaag.
Zo zijn er in het in maart 2015 opgeleverde gebouw uiteindelijk 5 eengezinswoningen en 26 totaal verschillende woon-werkruimtes gerealiseerd waarin de huidige eigenaar maar ook de volgende eigenaar en diens opvolger kunnen doen en laten wat zij willen.
Toelichting van Frantzen
Als ontwerpers hebben we ons geconcentreerd op wat we allemaal vooral niet binnen de woning moesten ontwerpen zodat de bewoners alle ruimte zouden krijgen voor hun wildste indelingswensen.
- Zo gaan er geen verticale schachten, die in appartementencomplexen altijd de plaatsingsmogelijkheden voor keukens en badkamers vastleggen, door de woonruimtes van het gebouw.
- Zo zijn er ook geen leidingen gefixeerd ingestort in de vloeren en plafonds van het gebouw, waarmee in de normale woningbouw de posities van lichtpunten, waterpunten, ventilatie en toiletafvoeren worden vastgelegd.
- Zo zijn ook de meterkasten, waarvoor strenge regelgeving bestaat voor de positie in de woningplattegrond, door ons buiten de woningen gerealiseerd.
- In plaats van alle reguliere woningbouwprincipes hebben wij gekozen voor holle vloeren met een verwijderbare topvloer zodat de eerste maar ook de volgende bewoners de volledige vrijheid hebben om alle techniek die nodig is voor een woning zelf aan te (laten) leggen.
- De hoogte van de holte in de vloer werd ruim bepaald. Mocht een bewoner de wens hebben om in de uiterste hoek van het gebouw een toilet voor het raam te plaatsen dan is er in de vloer voldoende ruimte om de afvoer met het benodigde afschot naar de verticale schacht in de gemeenschappelijke kern buiten de woning te leiden.
- En na oplevering waren de bewoners aan zet! Ons bureau heeft niet de interieurs ontworpen maar we hebben de individuele bewoners wel gecoached in hun eigen ontwerpproces. Sommigen schakelden interieurarchitecten in, andere bewoners maakten ontwerpen met potlood op ruitjespapier. Toen alle ontwerpen klaar waren heeft ons bureau ze omgezet naar werktekeningen zodat voor de kopers die dat wensten al het benodigde leidingwerk in de holle vloer al tijdens de ruwbouwfase van het gebouw door de hoofdaannemer geïnstalleerd konden worden.
- Na de oplevering van het casco konden de kopers zèlf of met hun privé aannemers hun volledige interieur, dus alles zelf realiseren.
Oplevering en andere feiten
- Datum van ingebruikname: 2016-03-23
- Bouwperiode van: 2014-12-10
- Bouwperiode tot: 2016-03-23
- Bruto vloeroppervlak: 5200
Architecten
- Tom Frantzen
- Karel van Eijken
- Architectenbureau: FRANTZEN et al, www.frantzen.nl
Opdrachtgever
Lemniskade BV
Aannemer
Hillen en Roosen Amsterdam