Paebbl slaat CO2 op in Steen
Wat de aarde eeuwen kost, kan startup Paebbl in een uur: CO2 opslaan in steen.
Paebbl ontwikkelde een technologie die CO2 omzet in steenpoeder, dat vervolgens gebruikt kan worden als duurzame grondstof voor steen en beton.
Dit geeft het proces een ‘koolstof leverage effect’; elke ton opgeslagen CO₂ helpt verdere emissies te voorkomen in de bebouwde omgeving. De Nederlands-Scandinavische startup Paebbl denkt hiermee een deel van het klimaatprobleem te kunnen oplossen.
Zo werkt de technologie
Wetenschapper Pol Knops is één van de founders en legt uit hoe het principe werkt.
“We hebben een technologie ontwikkeld waarin met behulp olivijn dat met CO2 reageert, steenpoeder te maken. Hiervoor wordt een gecontroleerd chemisch proces met gesloten kringloop, dat de natuurlijke CO2-mineralisatie versnelt. Een proces dat bij hoge druk en temperatuur in een drukreactor plaatsvindt.
- Het proces begint met olivijn in dat is vermalen tot korrelgroottes van 100 micrometer of minder om het voldoende reactief te maken. (Olivijn steenmeel, lees meer op deze pagina)
- Op Texel zijn duizenden kilo’s Olivijn uitgestrooid over paden en in bermen. En het werkt ongeveer een-op-een. Dus duizend kilo Olivijn kan ruim duizend kilogram CO2wegvangen. Olivijn is het meest voorkomende gesteente in de aardmantel.
- Olivijn verweert langzaam tot kalk en gebruikt daarvoor water en CO2 uit de lucht. Een stuk olivijnsteen in combinatie met regenwater brokkelt langzaam af, maar de verwering gaat een stuk sneller als het spul tot korrels wordt vermalen en als er meer water voorhanden is dan alleen regen.
- Gemalen Olivijn wordt verwerkt tot een slurry en toegevoegd aan de mineralisatiereactor.
- De benodigde CO2 komt uit de schoorsteen van een fabriek die het broeikasgas uitstoof of van een installatie die het uit de lucht haalt (DAC, direct air capture).
Dit betreft de reactie: Mg2SiO4, +2CO₂ > 2MgCO3 + SiO₂ ΔH-2,7 MJ/kg CO. - Magnesiumsilicaat bindt koolstofdioxide en dat resulteert in steenpoeder wat kan vervolgens kan dienen als grondstof voor de productie van cement of papier.
- Het steenpoeder dat wordt geproduceerd is volgens Knops van nagenoeg dezelfde kwaliteit als regulier cement.
Dat er nóg een manier is, laat Paebbl zien. De startup (de naam is een knipoog naar de Flintstones) heeft namelijk een technologie ontwikkeld die van overtollig CO2 steenpoeder maakt. Een probleem wordt hiermee ineens een grondstof.
Carbon Capture and Storage
Paebbl zet permanent opgevangen CO₂ om van gasvorm naar een vaste toestand van carbonaatgebaseerd composiet (CO3), die gebruikt kan worden in een breed scala van industriële toepassingen.
- Voor elke ton CO₂ die Paebbl opslaat genereert het tot 2,5 ton silica-verrijkt magnesiumcarbonaat, dat op zijn beurt kan dienen als substituut voor de sterk vervuilende alternatieven.
- De eerste toepassing van het silica-verrijkte mineraalvulmiddel van Paebbl is in beton, waar het product nu al een aanzienlijk deel van het OPC cement kan vervangen.
Paebbl verbetert de wereld
Arnold Choi, VP of Engineering bij Paebbl, zegt: “Steeds meer talent uit de traditionele industrie maakt de overstap naar sectoren, die gericht zijn op duurzaamheid. De expertise die voortkomt uit deze grootschalige, kapitaalintensieve, zware industrieën kan kleine, innovatieve start-ups zoals Paebbl helpen bij het oplossen van veel praktische problemen waar het vaak aan expertise ontbreekt. Bij Paebbl delen we een gemeenschappelijke missie en streven we ernaar innovatie te versnellen en een positieve impact op de wereld te maken.
Paebble groeit snel!
Rond het vierde kwartaal van 2024 streven we ernaar om de productie nog eens 10x te vergroten door onze eerste continue productie-eenheid te lanceren.
Daarna zullen we onze groei voortzetten; in 2028 plannen we de lancering van onze eerste commerciële demonstratiefabriek op grote schaal, wat een aanzienlijke capaciteitsverhoging met zich meebrengt.
Oprichter Pol Knops
‘We bootsen hiermee in feite een natuurlijk proces na, waarmee de aarde koolstofdioxide uit de atmosfeer verwijdert. Zo zijn bijvoorbeeld de rotsen van Dover ontstaan.” Klein detail: het mineralisatieproces van Paebbl gaat een miljoen keer sneller. Daar waar de planeet dus normaal gesproken eeuwen over zou doen, lukt de startup in minder dan zestig minuten.’
Luister HIER de Podcast met Pol Knops
Lees ook
Zoals je weet is olivijn een mineraal dat koolstof opslaat door verwering van gesteenten. GreenSand ontwikkelt de allereerste daadwerkelijke koolstofverwijdering met olivijnsteenmeel (steenmeel). GreenSand biedt nu ontwikkelingscertificaten aan. Olivijn steenmeel is een mooi alternatief en onttrekt bovendien CO₂ uit de lucht. Het is alleen duurder, met dit certificaat maak je het mogelijk dat agrariërs olivijn steenmeel kunnen toepassen. Lees hier meer en koop certificaten!