Over de SMARTCirculair Challenge
SMARTCirculair is de nationale ontwerpwedstrijd waarin multidisciplinaire studententeams strijden om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever.
Waarom een landelijke ontwerpwedstrijd?
- de Circulaire Bouw kan versneld opgeschaald worden, inclusief bouwen met natuurlijke bouwmaterialen. Studenten in heel Nederland nemen het voortouw en groeien uit tot ambassadeurs van de circulaire economie
- we willen een impuls geven aan meer instroom in MBO-techniek, iedereen staat verbaasd over de ongelooflijke prestaties waartoe MBO-studenten in staat zijn. Hoe mooi is het als jij daarbij kunt zijn!
De wedstrijd
Jonge techniektoppers bedenken klimaatpositief (gebouw)ontwerpen voor hun lokale opdrachtgever. Zij zijn nog niet beperkt door klassieke bouwideeën en krijgen de ruimte om met nieuwe concepten te komen.
15 studententeams, 16 deelnemende scholen en ruim 250 studenten zorgen voor een revolutie in de bouw. Aan het einde van het schooljaar komen er weer 15 proeftuinen bij. Daarom is de ontwerpwedstrijd SMARTCirculair het grootste groene talenten project in Nederland. Klik hier voor de planning.
Willen jullie als team deelnemen?
Ben je verbonden aan een mbo en willen jullie meedoen? De inschrijving voor SMARTCirculair 2024 is gestart. Meld je aan via deze link of neem contact op met Tanja Nolten, E: tanja@smartcirculair.com
Natuurlijk gaan we samen met je school op zoek naar een geschikte opdracht/opdrachtgever. Dat kan een ontwerp zijn voor een nieuwbouw, herbestemming of renovatie zijn. Natuurlijk bepaal je in overleg met de opdrachtgever de periode waarin je met het studententeam wilt starten, de samenstelling van het team etc.
Waarmee helpt de projectorganisatie SMARTCirculair jouw school?
Wij helpen je met het vinden van de opdrachtgever, de opdracht, eventuele samenwerking met andere scholen waaronder ook hbo en universiteiten om je multidisciplinaire team aan te vullen als dat gewenst is. En natuurlijk organiseren we workshops, masterclasses en trainingen voor jullie. Een telefoontje is genoeg om aan te geven waar jullie behoefte aan hebben. En … als het even kan regelen we dat met bedrijven in je regio. Daarnaast kun je tijdens de landelijke excellencedag – jaarlijks eind januari – je onderdompelen in nieuwe materialen, technieken, ontwerpen en nog veel meer, door te kiezen uit het aanbod van workshops en experimenteerlabs.
Wat levert SMARTCirculair op?
Een echte opdrachtgever en een ontwerpopdracht die in de toekomst ook echt gebouwd gaat worden zorgen voor enorm veel energie, een versnelling in professionalisering van studenten, circulaire skills, een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en oogstrelende, vernieuwende ontwerpen. Er komen zelfs productinnovaties uit voort die doorontwikkeld kunnen worden en zorgen voor een economisch impuls voor de regio.
Bovendien: Jongeren die een technische opleiding afronden vinden makkelijker een passende baan in vergelijking tot andere sectoren. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid hebben namelijk naar schatting op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig. De impact die SMARTCirculair heeft op studenten en hun omgeving, zorgt voor een vlekwerking in hun omgeving waardoor er (nog) meer jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek en we samen de aansluiting met de arbeidsmarkt verbeteren.
Klimaatambities
In 2030 wil het kabinet 50% van de materialen hergebruiken en in 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. De bouwsector neemt 50% van het grondstoffenverbruik in Nederland voor zijn rekening. Veel afval is sloopafval. Om onze leefomgeving duurzaam in te richten is een versnelling van circulair en modulair bouwen in de bouwsector nodig. Om die doelen te realiseren zijn heel veel getalenteerde jongeren nodig voor wie circulariteit het nieuwe normaal is. Jongeren die denken in vernieuwing en kansen. Jongeren die met elkaar en met bedrijven in gesprek gaan over ‘hoe het anders kan’. Young professionals die zorgen voor innovaties en gewend zijn om buiten hun kaders te denken, discussieren en te werken.
Circulaire economie
De essentie van SMARTCirculair is dat studententeams een ontwerpopdracht uitvoeren voor een echte opdrachtgever en werken aan een opdracht waarvan de intentie is om ook echt te gaan uitvoeren. Dat zorgt voor ongekende energie, inventiviteit en samenwerking in multidisciplinaire teams. Het zijn deze studenten die de economie straks moeten dragen. Het zijn ook deze mbo-toppers voor wie circulair denken het nieuwe normaal is. Niet meteen bij aanvang van de opdracht maar als ze onderzoek doen, groeit het besef dat het echt anders moet als we willen transformeren naar een klimaatpositieve leef- en werkomgeving. En dat gen brengen ze over. Op medestudenten, op opdrachtgevers en op de bedrijven waarin ze werken of waarmee ze in gesprek gaan. Dat groeiproces initieert en faciliteert SMARTCirculair. De resultaten zijn verrassend en vaak ook verbluffend.
Spin-Off
De opgeleverde ontwerpen, de ingebrachte innovaties en de uitvoerbare proposities van deze multidisciplinair samenwerkende studententeams zorgen voor oogstrelende ontwerpen van gebouwen, gebiedsontwikkelingen en infrastructurele projecten. Bovendien zorgen elk jaar honderden gedreven young professionals voor een beweging in hun eigen regio. In 2019 circa 200. In 2020 zo’n 250 betrokken studenten. Zij praten erover. Thuis aan de keukentafel, bij hun stagebedrijven en op school. Zij zorgen ervoor dat Nederland 100% circulair wordt in 2050. En de positieve impact van SMARTCirculair zorgt ook voor meer instroom in technische beroepen. Dat is hard nodig als we de doelstellingen van 2050 willen realiseren.
SMARTCirculair zorgt voor circulaire impact. In de provincies en landelijk!
Ruud Koornstra: SMARTCirculair is onwijs belangrijk!
Wilt u weten wat SMARTCirculair u oplevert? Bel ons dan brengen we je in contact met een collega die ongetwijfeld zijn/haar ervaringen wil delen.
Opdrachtgever
De organisatie van SMARTCirculair vraagt de opdrachtgever om een bijdrage aan de organisatiekosten zoals het organiseren van kick offs, talloze workshops, masterclasses en gastlessen als maatwerk voor een studententeam of tijdens de landelijke bijeenkomsten. Maar we organiseren meer: experimenteerlabs, trainingen, drie landelijke bijeenkomsten en uiteraard de finale. De opdrachtgever bijdrage is € 6.500,- exclusief btw.
SMARTCirculair draagt de klimaatagenda
1. Klimaatdoelen
Het kabinet wil 55% minder uitstoot van CO2 in 2030. Mooie ambitie maar de Nederlandse CO2 curve stijgt nog steeds. Omdat circa 30% van de CO2 direct gerelateerd is aan de bouw, zijn hier nog behoorlijke besparingen te behalen. Alleen al met beton is een emissiereductie tot 80% haalbaar.
CO2
Biobased bouwmaterialen slaan CO2 op boven de grond in plaats van dat ze een enorme CO2 footprint achterlaten. Groene materialen zorgen voor significante CO2-afname en gebouwen met een gezonde binnenklimaat
Klimaatadaptief
Natuurinclusief betekent ook dat het een klimaatadaptief gebouw wordt. Hoosbuien veroorzaken immers schades en overlast. En de temperatuur loopt hoog op in een omgeving met veel steen en minder groen. In SMARTCirculair denken studenten na over een ontwerp waarin weerextremen geen bedreiging zullen vormen. Klik hier voor meer informatie over groen/blauwe daken en slimme technologie
NatuurInclusief
Studententeams die deelnemen aan de nationale SMARTCirculair Challenge worden uitgedaagd om in hun ontwerp voor gevel en beplanting zoveel mogelijk aan te passen aan diersoorten. Zij zorgen er ook voor dat water wordt opgevangen en hergebruikt en spelen daarmee in op het veranderende klimaat.
2. Energie
In de challenge hebben energie en slimme technologie een prominente plek. Slim lokaal gebruik van energie en nieuwe vormen van mobiliteit helpen gemeenten om hun ambitie om CO2 neutraal te worden, realiseren. De challenge verzoekt studententeams dan ook om hun ontwerp te voorzien van energieleverende ontwerpen met slimme energiesystemen die zorgen voor een forse reductie.
3. Human Capital Agenda
Het is voor bedrijven steeds moeilijker om technisch geschoolde medewerkers te krijgen. Niet alleen omdat er onvoldoende instroom in technische opleidingen is maar ook omdat de opleidingen vaak niet goed (genoeg) aansluiten bij hun dagelijkse praktijk. Daarom hebben alle topsectoren een human capital agenda opgesteld met daarin doelen voor instroom en ‘een leven lang leren’.
Nieuwe instroom in techniek
Een tweede pluspunt van SMARTCirculair is, dat deze landelijke challenge veel (social) media exposure oplevert. Regionale nieuwsmedia zoals kranten, radio en tv zetten de jongeren graag in de spotlights. Trots op studenten en hun prestaties zorgt ervoor dat meer jongeren voor techniek zullen kiezen en er dus meer nieuwe instroom komt zodat op middellange termijn, er meer talent beschikbaar komt op de arbeidsmarkt.
In SMARTCirculair komt alles samen. Het is een proeftuin waar nieuwe producten en technologieën uitgerekend, uitgetest en toegepast kunnen worden. Door jongeren die de basis vormen voor het Nederland van de toekomst: Het Nederland waar we trots op zijn en blijven. Zij bedenken oplossingen voor het aantal uitdagingen dat snel toeneemt. Zij hebben een vrije geest en worden niet gehinderd door bestaande conventies.
We helpen ze, geven ze de ruimte en de aandacht die ze verdienen.
Professionals kunnen zich certificeren
Er werken nog talloze medewerkers ‘zonder papieren’ in de bouw. Door deze professionals in contact te brengen met de opleidingen, zullen zij kansen herkennen om zich via een opleidings’module’ te certificeren wat hun loopbaan ten goede komt.
4. Regionale economie
Bedrijven komen in contact met talent en met potentiële nieuwe bouwopdrachten
Door studenten van verschillende opleidingsniveaus met elkaar samen te laten werken en tegelijk hun informatie te laten halen bij bedrijven in hun regio, komen bedrijven vroegtijdig in contact met jong talent en kunnen een rol oppakken om in het curriculum meer maatwerk te creëren. Bovendien; de intentie van de opdrachtgever is om in de toekomst ook echt te gaan bouwen. Dat kan interessant zijn voor bedrijven in de omgeving.
Contact
Wilt u deelnemen, biedt u een opdracht aan of wilt u als bedrijf in de regio in contact komen met een van de deelnemende studententeams? Bijvoorbeeld door een workshop, masterclass of training te verzorgen? Neem dan contact met ons op.
SDG Goals
De SMARTCirculairChallenges sluiten aan bij de volgende SDG Goals