Ollongren standaardiseert circulair bouwen
Minister Ollongren heeft de knoop doorgehakt. De ontwikkeling van een uniforme methode voor het bepalen van circulariteit van gebouwen is een feit. Minister Ollongren stuurde een brief naar de Tweede Kamer met daarin verschillende actiepunten, waaronder de meetmethode.
Daarnaast wordt de milieuprestatie-eis breder toegepast worden: de minister wil de milieuprestatie-eis ook gaan gebruiken voor andere gebruikersfuncties dan wonen en kantoor. Daarnaast moet de methode geschikt worden om bij renovatie en transformatie te gebruiken. Stichting W/E Adviseurs start binnenkort met een onderzoek, dat een breedgedragen aanpak moet opleveren.
Ollongren
De derde actie is het invoeren van een strengere MPG-eis. De halvering van de MPG (nu 1) staat op de planning, met een geleidelijke aanscherping vanaf 1 januari 2021. W/E deed een verkennende studie naar de haalbaarheid van MPG 0:5 in 2030, als basis voor de aanscherping in 2021. W/E bracht voor laatstgenoemde de MPG-niveaus van de komende nieuwbouw in beeld. Dit door 1200 gebouwen te berekenen, waarbij het voldoen aan BENG en gasloos het uitgangspunt was.
Milieuprestatie voor gebouwen
Het kabinet heeft eerder uitgesproken dat de wettelijke milieuprestatie-eis in de bouwregelgeving een goed instrument is om circulair bouwen te bevorderen. Met de Milieuprestatie van gebouwen en GWW-werken (MPG) kunnen de milieueffecten van gebouwen worden berekend en zichtbaar worden gemaakt. Deze methode wordt gedragen door de belanghebbende partijen in de bouw en zorgt voor uniformiteit in de berekening van de milieuprestatie.
Door deze methode uit te breiden met circulaire prestaties realiseer ik de behoefte van partijen in de bouw aan een uniforme meetmethode voor circulariteit. Ook kan ik op deze manier eisen stellen aan de circulariteit van gebouwen, zowel wettelijk via de bouwregelgeving als via aanbesteding van overheidsopdrachten.
MPG
In de huidige versie van de MPG wordt het effect van gebruik van hernieuwbare en secundaire grondstoffen en producten al berekend. Zo resulteert een gebouw met secundaire grondstoffen in een betere (lagere) MPG-score dan een gebouw waarbij het materiaal volledig met primaire grondstoffen is gemaakt. De komende periode zal ik de ontwikkeling van aanvullende indicatoren voor hoogwaardig hergebruik en recycling voor de MPG stimuleren en ondersteunen, zodat maatregelen die leiden tot hoogwaardig hergebruik en recycling kunnen worden meegerekend in de milieuprestatie van een gebouw. Ik zal uw Kamer in de eerste helft van 2020 over de uitkomst hiervan informeren.
Strengere eis per 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2018 is er als basisniveau een minimum milieuprestatie-eis opgenomen in de bouwregelgeving. De minimumeis dwingt partijen om stappen te zetten om milieuvriendelijker en meer circulair te bouwen. De eis zorgt tevens voor een gelijk speelveld op dit terrein.