Op 12 december 2024 heeft S-BB het Keuzedeel ‘ Biobased Bouwen in de gebouwde omgeving’ officieel goedgekeurd. In januari 2025 zal het keuzedeel in de staatscourant worden gepubliceerd en kan hij ingezet worden in het onderwijs.
Keuzedeel Biobased Bouwen
De bouwsector ondergaat vele theoretische en praktische veranderingen, in het bouwen èn de bouwmethodes. Om het onderwijs aan te laten sluiten op de bouwsector en de maatschappelijke ontwikkelingen, is het onderwijs aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een nieuw keuzedeel over `biobased bouwen in de gebouwde omgeving‘. Read More
Doughnut for Urban Development is een praktische tool voor ontwikkelaars, architecten en het onderwijs. Deze donutspecial op het gebied van stedelijke ontwikkeling is ontwikkeld door toonaangevende experts op het gebied van klimaatwetenschap, impactbeoordeling, ecologie en bouwontwerp.
Technovastudenten winnen de bokaal en het Mecanoo boek ‘people, place, purpose, poetry’ met hun vernieuwend concept voor de nieuwbouw diergeneeskunde met geoogste materialen
Op 6 november 2024 heeft het Technova studententeam de SMARTCirculair Hackathon gewonnen. Hun innovatieve visie, waarin ze gebruikte bouwmaterialen en duurzame oplossingen samenbrachten, maakte indruk op de jury. Juryvoorzitter Mark Borst van de Universiteit Utrecht prees hun ontwerp, dat een poëtische combinatie laat zien van dierenwelzijn en sociale ruimtes.
Hoogtepunten van hun ontwerp:
Poëtische visie: Een sfeervol gebouwconcept dat dierenwelzijn en sociale interactie centraal stelt.
Duurzame entree: Een overdekte bushalte, gebouwd van gerecyclede materialen, verwelkomt bezoekers.
Gesloten energiekringloop: Door zon-energie op te slaan in accu’s, voorziet het gebouw in zijn eigen energiebehoefte.
Slimme gebouwindeling: Een doordacht ontwerp dat zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is.
Kattencafé: Een ontmoetingsplek waar gezelligheid en ontspanning samenkomen.
Onderschrijf het keuzedeel ‘Biobased Bouwen in de Gebouwde Omgeving vóór donderdag 10 oktober) met naam en bedrijfslogo. Wij verzamelen alle teruggestuurde mails, en die worden als bijlage meegestuurd naar het S-BB.
Anas reikte tijdens de finale de prijs uit voor SMARTCirculair student 2024 aan Charity de Haan (Deltion, Zwolle)
Ben jij een gedreven student met een passie voor duurzaamheid en innovatie in de bouwsector? Zoek je een uitdagende bijbaan waar je je organisatorische vaardigheden kunt inzetten en het verschil kunt maken? Dan hebben wij de perfecte bijbaan voor jou!
Jouw rol in het projectteam
Als innovatief projectmedewerker van de Bouw OntwerpChallenge ben jij verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van boeiende evenementen. Het hele jaar door werk je aan de organisatie van socials en organisatie. Je zorgt ervoor dat alles op de dag van het evenement soepel verloopt. Jij bent de spil in het web die ervoor zorgt dat elk evenement een succes wordt.
Paebbl heeft een proefinstallatie draaien in Rotterdam
Wat de aarde eeuwen kost, kan startup Paebbl in een uur: CO2 opslaan in steen.
Paebbl ontwikkelde een technologie die CO2 omzet in steenpoeder, dat vervolgens gebruikt kan worden als duurzame grondstof voor steen en beton.
Dit geeft het proces een ‘koolstof leverage effect’; elke ton opgeslagen CO₂ helpt verdere emissies te voorkomen in de bebouwde omgeving. De Nederlands-Scandinavische startup Paebbl denkt hiermee een deel van het klimaatprobleem te kunnen oplossen. Read More
De Roadmap vakmensen voor de energietransitie beschrijft 5 actielijnen voor de arbeidsmarkt/onderwijs om te komen tot voldoende professionals naar 2030.
Belangrijke transities als de materiaaltranstie, klimaatadaptatie en digitalisering hebben de komende jaren of nu al impact op de bouw- en installatiesector.
Zwolle, 12 juni 2024 – In een spannende en inspirerende finale van de Bouw OntwerpChallenge 2024, georganiseerd door SMARTCirculair, is het studententeam van het Technova College in Ede uitgeroepen tot de winnaar. Het team triomfeerde met hun innovatieve en circulaire plan om zes flatgebouwen in Ede te voorzien van twee extra lagen appartementen. Read More
De provincie Gelderland wil 12.000 Optoppers realiseren. Daarvoor hebben we het MBO keihard nodig.
Technova uit Ede laat zien dat MBO-studenten een gemeente en corporatie verder kunnen helpen met innovatieve en circulaire oplossingen bij het Optoppen.
Terecht wonnen zij recent de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2024.
Het aanwezige landschap is als uitgangspunt is genomen. Daarmee won Doetinchem de Inspiratie Project Award tijdens de Provada in juni 2024.
Doetinchem, Leiden en Alphen aan de Rijn lopen op kop met toekomstbestendig uitvragen en bouwen. In hun uitvraag voor de ontwikkeling van woningen worden punten verdeeld. Het onderdeel ‘toekomstbestendig bouwen’ is goed voor 35% van de indiening en de prijs slechts 10%. Binnen het kader ‘toekomstbestendig bouwen’ is ervoor gekozen om de MPG een lage weging te geven en het percentage biobased en GWPa een hoge weging.
Hoogland: mbo studenten kunnen de circulaire bouw versnellen. Jullie zijn degenen die de toekomst gaan bepalen en gaan inrichten.
Gedeputeerde Edwin Hoogland (Overijssel) opent de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge finale 2024 in Zwolle.
Hoogland is trots dat hij de aftrap mag doen omdat hij de kracht van de bouwers van morgen voor de circulaire gebouw/gebiedsontwikkeling herkent en onderschrijft. Read More
Fadime van ROC van Amsterdam ontving de Award waarna alle docenten een Award meekregen
Stichting SMARTCirculair organiseert sinds 2018 de Bouw OntwerpChallenge. Een aantal scholen doen zelfs al vanaf het eerste jaar mee. En dankzij deze ervaren docenten zie je dat studententeams kunnen floreren en excelleren. Dus dachten we; Laten we nu eindelijk de docenten ook eens extra in het zonnetje zetten.
En dus ontvingen alle SMARTCirculair docenten 2024 een Award die ze aan hun linkedin profiel kunnen hangen. Read More
SMARTCirculair Firda studenten wonnen de tweede prijs met hun innovatieve concept om de gasholte in Surhuisterveen te vullen met een ondergrondse cylinder met perslucht voor energieopslag.
‘Eindelijk gaat de hoofdprijs naar Technova Ede. Dit opschaalbaar optopplan is perfect zegt de jury. Dit zijn de bouwprofessionals van morgen.
Zinderende Ontknoping SMARTCirculair Finale
Het team triomfeert met hun innovatieve, opschaalbare en circulaire plan om zes flatgebouwen in Ede te voorzien van twee extra lagen betaalbare appartementen.
Ons Jurylid Claudia Bouwens is ook trekker van het KAN Netwerk Klimaatadaptief inrichten van de gebouwde omgeving
Wat houdt klimaatadaptief bouwen concreet in?
Jurylid Claudia Bouwens over klimaatadaptief bouwen:
“Het belangrijkste is om de stad als spons in te richten. Nu zijn veel straten volledig bestraat omdat dat er netjes uitziet. Daardoor komt regenwater niet in de bodem terecht, maar gaat het via het riool en sloten naar zee en zijn we het kwijt.
Een klimaatadaptieve stad neemt water op als er veel neerslag valt en houdt het vast voor tijden van droogte.”
Groene energie opslaan in waterstof? Het kan nu via de Battolyser in de Eemshaven
April 2024 telt Nederland 317 waterstofprojecten. Nederland behoort tot de kopgroep op het gebied van waterstof. Om dat inzichtelijk te maken, hebben de Topsector Energie en Missie H2 een interactieve waterstofkaart van Nederland gemaakt, met daarop alle huidige en geplande waterstofprojecten.
Stap voor stap wordt die agenda doorgevoerd op Europees niveau. Zo komt er een digitaal paspoort voor elk product dat aangeeft hoe milieuvriendelijk, circulair en energie-efficiënt het is in alle fasen van de levenscyclus.
In Europa is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor bijna 40% van het energieverbruik, een derde van het totale waterverbruik in Europa, 35% van alle afval en 36% van de totale CO2-uitstoot in de Unie.
De bouwsector heeft daarmee een cruciale rol in het streven om het continent duurzamer te maken. Met nieuwe regels wil Europa de bouw versnelt verduurzamen. Read More
Op 10 maart was de afsluitende bijeenkomst van Brabant geeft Energie. In het voorjaar van 2018 kreeg ik – ook door de pitch – een startbedrag voor om de eerste SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge te kunnen organiseren. 6 jaar later kregen we de waardering omdat we zoveel studenten, docenten, bedrijven en overheden meegenomen hebben in de kansen voor de circulaire gebouw- en gebiedsontwikkeling.
Dutch Overshoot Day: Nederland op 3 na de slechtste van Europa in 2024. Het gaat verkeerd met de Nederlandse fotoprint. Elk jaar snoepen we iets van de datum af. In 2024 is de overschot day op 1 april.
Dat betekent dat we bijna het slechtste jongetje van Europa en de wereld. Laten we zorgen dat wij dat met elkaar gaan veranderen. Let’s go circular. Read More
Windesheim IT-studenten ontwerpen de Kennisbank – Leerlijn Biobased Bouwen
Windesheim studenten tweedejaars IT starten half april met het technisch en functioneel ontwerp van de Kennisbank Biobased Bouwen. Een grote en uitdagende opdracht voor deze tweedejaars studenten.
De studenten kunnen van start omdat Stichting SMARTCirculair op 1 maart 2024 goedkeuring kreeg om de kennismodules en doorlopende leerlijn biobased bouwen te gaan ontwikkelen.
Op 28 februari 2024 transformeerde De Alchemist in Utrecht in het decor voor een sprankelende Excellencedag. Met trots hebben we meer dan 250 gepassioneerde deelnemers mogen ontvangen. MBO studenten en docenten Bouwkunde, Infra en Engineering kwamen vanuit alle hoeken van ons land voor een dag boordevol inspiratie, uitwisseling van kennis, en interactie. Verdeeld over tien meeslepende workshops, plus een exclusieve sessie speciaal voor docenten om hun lesmethodes te verrijken, werd elke minuut optimaal benut.
Een quiz tijdens de lunchpauze een speelse manier om de verse kennis te toetsen.
Het was een dag waarop leren, netwerken, en vooruitblikken naadloos in elkaar overliepen. Een hartelijk dankjewel aan iedereen die bijdroeg aan het succes van deze dag!
Alle Excellencedag foto’s
KLIK HIER voor de link met alle foto’s op Facebook
Prefab units kunnen ook ingezet worden voor studentenhuisvesting
Mariette Rutten (Building Balance) onderzocht de hoeveelheid industriële woningproductie 2023 met een doorkijkje naar 2024.
In 2022 was het marktaandeel industriële woningen nog maar 13%. In 2023 groeide de sector naar 21% en de verwachtingen voor 2024 zijn 73.000 woningen, een marktaandeel van 29%.
De bouw- en vastgoedsector is een sector met grote impact, waar de spanningen tussen grote maatschappelijke opgaven voelbaar zijn. Op dit moment ligt de nadruk op de woningbouwopgave, maar de utiliteitsbouw staat voor minstens net zo grote uitdagingen.
Er is een versnelling nodig in de utiliteitsbouw als we de klimaatdoelen willen halen. Deze conclusie komt uit het onderzoek van Alba, Copper8, Metabolic en NIBE in opdracht van RVO en partners.
Uit de markt komen regelmatig vragen over houtbouw. Hoe duurzaam is bouwen met hout? Is het niet slecht voor onze bossen? Hoe zit het met de brandveiligheid?
Deze en andere vragen komen hieronder aan bod. Read More
De Building Circularity Index (BCI) Gebouw is hét meetinstrument om de CO2-, milieu- en circulaire prestatie van een vastgoedobject te meten, te optimaliseren en te rapporteren.
Deze workshop focust op de relatie tussen de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de bouwsector. We beginnen met een introductie van de SDG’s. Daarna krijgt elke deelnemer een specifieke SDG toegewezen om individueel over de connectie met de bouw na te denken. Read More
Wil je zien hoe AI jouw studie kan boosten? Kom dan naar deze dynamische workshops en duik in de wereld van onderwijstechnologie! Ontdek gratis tools en AI-tricks die je game in het onderwijs kunnen veranderen.
De landbouw verbouwt meer vezelgewassen en de bouw moet meer gaan bouwen met biobased bouwmaterialen. Samen gaan we ervoor zorgen dat biobased bouwen gaat versnellen. Dat moet ook. Zeker als we de groene, nagroeibare bouwmaterialen uit eigen regio kunnen halen.
Stel je voor: jullie project wordt een baanbrekend voorbeeld van duurzaamheid. Door innovatieve, groene bouwmaterialen te gebruiken, zoals hout, vlas, olifantsgras en hennep, worden jullie de helden in de strijd tegen CO2- en stikstofuitstoot. Read More
Circulaire vaardigheden zijn onmisbaar in de bouwsector van nu en de toekomst. De vraag is: Hoe zorgen we ervoor dat studenten zich deze essentiële vaardigheden eigen maken, en daar de erkenning voor krijgen die ze verdienen? Read More
In deze workshop duik je in de wereld van duurzaam bouwen, waarbij elk aspect van een bouwproject – van ontwerp tot sloop – gericht is op toekomstig hergebruik.
Deelnemers leren hoe zij bouwprojecten kunnen opzetten en uitvoeren met het oog op maximale levensduur en efficiënt hergebruik van materialen, wat essentieel is in de transitie naar een circulaire bouweconomie.
Huizen moeten verduurzaamd worden. Wijken gaan van gas los. Nieuwbouw wijken krijgen geen aansluiting op het elektriciteitsnet. Kortom: Hoe bouw je woningen zonder problemen te hebben met een vol elektriciteitsnet?
In Zwitserland verrijst een 100 meter hoogbouw project in hout. Het is Deense architecten gelukt om dit hoogbouw complex met 32 verdiepingen te ontwerpen met een dragende constructie in hout.
Zwitsers Paradepaardje
Dit projectis een mijlpaal in de bouw van houten gebouwen. Dat is het niet enkel omdat de constructie 100 meter boven de grond uitsteekt (een record voor woongebouwen met een dragende houten constructie), maar ook omdat het innovatieve bouwsysteem het gebruik van hout als natuurlijke vervanger voor beton introduceert. Read More
Op 8 november 2023 is het programma Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) gestart. Dit is een miljoenenproject met maatregelen om de markt en toepassing van biobased grondstoffen in de bouw snel te vergroten.
‘De tijd van pilots is voorbij’, zegt Karlijn Mol van Building Balance.
Bouwen met hout werkt snel, is gezond voor het klimaat en voor de gezondheid van bewoner, medewerkers van bedrijven en voor bezoekers van ‘een houten gebouw’. Bouwen met hout en andere biobased bouwmaterialen zorgt immers voor een goed binnenklimaat.
Van idee naar realiteit
Deze interactieve workshop word je meegenomen op een boeiende reis door het bouwkundig ontwerpproces, van de eerste schets tot het definitieve ontwerp. Elke stap in dit proces wordt uitgebreid behandeld en geanalyseerd en is voor iedereen die zijn kennis wilt verdiepen of nieuwe vaardigheden wilt opdoen.
Met de nZEB ontwerptool kun je de energiebalans integraal doorrekenen. Zo kun je de energieprestatie van een gebouw nauwkeurig voorspellen. Bij een hoogwaardige uitvoering kun je hiermee zelfs garantie geven op het werkelijke energieverbruik.
De succesvolle bouwfysische berekening PHPP vormt de rekenkern van de nZEB-tool. nZEB staat voor nearly Zero Energy Building en is de Nederlandse vertaling van de PHPP.
AI – Artificial Intelligence – wordt steeds vaker toegepast voor het verduurzamen van gebouwen en de optimalisatie van het leefcomfort van deze gebouwen en de omgeving daaromheen. Wat kunnen computers wat wij niet kunnen?
Als student mbo bouwkunde mag je trots zijn als je met Vincent Gruis (voorzitter van de transitieagenda Circulaire Bouweconomie) op de foto mag. Proficiat dames en heren!
Studententeam Landstede, winnaars van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023, mochten hun maquette met VR presenteren tijdens de ‘Circulair bouwen aan morgen’ conferentie in Amersfoort.
Een groene gevel beïnvloedt de temperatuur en zorgt voor verkoeling, produceert zuurstof en draagt bij aan luchtzuivering en biodiversiteit.
Er komt een landelijk puntensysteem voor natuurinclusief bouwen met verschillende aanbevelingen kennisopbouw en governance.
Het rapport is een vervolg op een opdracht die het ministerie van LNV in 2021 aan OSKA gaf, waarin om een verkenning werd gevraagd naar bestaande standaarden rondom biodiversiteit. Read More
Alliander in Duiven was een van de eerste bedrijven die het parkeerterrein overkapte met zonnepanelen
Er is een exponentiële groei van Groene Energie gaande. Groene stroom schaalt zo hard op volgens ‘De Correspondent” dat onze klimaatdoelen binnen bereik zijn. Eindelijk weer eens wat goed nieuws.
In Eindhoven is sprake van grootschalige woningbouw met hout. De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie neemt ons mee naar Eindhoven en brengt 4 projecten in beeld.
Eindhoven
Comfortabel en duurzaam wonen in een houten huis. Het kan, voor grondgebonden woningen, appartementen, koop en huur. Interview met architect Emile van Vugt over zijn visie en ervaringen met houtbouwprojecten PUUR, OAK, Paviljoen Pannenhoef, Buurtschap Te Veld, en in de planning: strobouw.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok