Nieuwe batterij van oude zonnepanelen
Veelbelovende batterij uit Australië.
In januari 2023 hebben Australische wetenschappers een methode ontwikkeld om het silicium uit oude zonnepanelen terug te winnen en te gebruiken als goedkope grondstof voor zeer krachtige batterijen. Dit biedt niet alleen een tweede leven aan afgedankte zonnepanelen, maar draagt ook bij aan het verminderen van de afvalberg en de vraag naar nieuwe grondstoffen voor batterijen.
Terugwinnen en hergebruiken van silicium
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur tussen de 25 en 40 jaar, waarbij ze slechts met tienden van procenten per jaar verouderen. Ondertussen worden panelen wel steeds krachtiger, waardoor er nu al tweedehands panelen worden aangeboden omdat men van hetzelfde dakoppervlak veel meer stroom wil oogsten. Het herwinnen van silicium uit oude zonnepanelen biedt daarom een geweldige kans om afval te verminderen en grondstoffen opnieuw te gebruiken.
- Dankzij deze nieuwe methode kunnen oude zonnepanelen op een groene manier worden gerecycled.
- Het silicium uit de panelen kan zonder gebruik van giftige chemicaliën worden gescheiden en er kan meer dan 99 procent zuiver silicium van worden gemaakt.
- Vervolgens wordt het silicium tot nanokorreltjes vermalen en gemengd met grafiet, een vorm van koolstof, om de plus-pool te vormen in een lithium-ion batterij.
- Met het grafiet-siliciummengsel kan je vervolgens een batterij maken die tien keer meer stroom opslaat dan de nu gebruikelijke Li-ion batterijen.
Krachtige, duurzame batterij
Hoewel het gebruik van nano-silicium duurder is dan goud en nu al gauw 50 tot 60.000 euro per kilo kost, verwachten de ontwikkelaars van de Deakin Universiteit dat hun variant veel goedkoper zal zijn. Het herwinnen van silicium uit oude zonnepanelen zou daardoor een enorme, betaalbare en duurzame bron van grondstoffen kunnen worden voor nieuwe batterijen in auto’s, thuis- en buurtbatterijen en zelfs voor de elektrische luchtvaart.
Enorme bergen oude zonnepanelen gaan geld opleveren
Door zonnepanelen te recyclen, heeft het IFM-team van de Deakin University een manier gevonden om het serieus dure silicium toegankelijk te maken. De wetenschappers schatten dat hun techniek 15 miljard dollar aan materiaalterugwinning zou kunnen opleveren als deze wordt geëxtrapoleerd naar de 78 miljoen ton afval van zonnepanelen die naar verwachting tegen 2050 wereldwijd zal worden gegenereerd.