Natuurinclusief ontwerpen

De meest optimale, natuurvriendelijke inrichting van de (openbare) ruimte

Als je natuurinclusief gaat ontwerpen, zorg je voor een leefgebied van (beschermde) soorten in de ontwikkeling van je gebied.

Een ontwerp waarbij de kwaliteit van het groen in de naaste omgeving al vanaf de tekentafel is meegenomen. Waar niet alleen de toekomstige menselijke gebruikers, maar ook stadsvogels en vleermuizen van voldoende leefruimte zijn voorzien.

Natuurinclusief ontwikkelen

Het inpassen van het leefgebied van beschermde soorten in het ontwikkelingsgebied. Als je bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk aanlegt vraag je dan af hoe je de groenvoorziening zo inpast dat die een waarde heeft voor zowel de natuur als de samenhang van de wijk. Overal waar je verharding toepast moet je ook iets met watercompensatie doen.

Dan kun je wateroevers strak beschoeien, maar je kunt ook kiezen voor meer ruimte voor groen. Dan worden de woningen vaak wel wat duurder maar dan is er wel ruimte voor leefgebied van beschermde soorten die gebruik maken van je ecologische soorten in je wijk.

Gierzwaluw

Soms zie je het niet eens maar er worden huizen en gebouwen uitgevoerd met nestlocaties voor gierzwaluwen in de gevel. En gierzwaluwen zijn beroemd als muggenvangers dus daarmee hou je het binnen in de woning ook lekker comfortabel.

Dit kun je van begin af aan integreren in je ontwikkelplan. Als je onder je dak drie nestmogelijkheden doet voor de gierzwaluw, huismus of vleermuizen dan biedt dat meerwaarde voor de wijk.

Doe dat wel in samenspraak met de ecoloog om er zeker van te zijn dat het gaat werken.

Als landbouwgrond omgezet wordt in een woonwijk, dan kun je zo’n gebied een enorme boost geven op de natuurinclusieve waarde en biodiversiteit!

  • Dus doe eerst onderzoek
    • Het moet passen bij de omgeving
    • Past het bij de soorten in de omgeving?
      de inrichting van je groenstructuur moet passen bij de soorten
    • Is het duurzaam?
      de habitat aanleggen en vervolgens laten verruigen, dan moet je niet elk jaar je sloten uitbaggeren want dan is het bij voorbaat kansloos voor de soorten. Soms moet je vaker ingrijpen en soms zeldzaam weinig
    • Het gebeurt nogal eens dat er met goede bedoelingen natuurinclusief wordt ontworpen maar vaak met exoten. En dat is niet de bedoeling dus laat je goed informeren
  • Uitvoering
    • Groenstructuren moeten vroeg in het project aangelegd worden omdat het daardoor stabieler en beter ontwikkeld. Vogels in de nestkasten kunnen dan gaan foerangeren in je groenstructuur
    • Verblijf- en netsplaatsen voorzien
      die worden pas gebruikt als het risico van verstoring weg is
    • Natuurinclusief ontwikkelen heeft de toekomst.
      Woningbouwcorporaties werken steeds vaker met managemantplannen, daarbij wordt het beheer van de plannen al rekening gehouden met nestkasten. Die worden gemonitord om te kijken in welke mate die gebruikt worden om de populatie van bepaalde soorten te kunnen sturen
      Daarmee krijg je ook voor een generieke ontheffing als je werkzaamheden moet uitvoeren

Let op

Iedereen is gebaad bij vergroening en biodiversiteit en tegelijk staat het onder druk. De woningvraag speelt dus de uitdaging wordt groter.

Duurzaam onderhoud en beheer is waanzinnig belangrijk. Dat geldt voor groenbeheer en nestmogelijkheden. Kies voor kwalitatieve nestkasten en stem goed af met uitvoerders van beheer om te voorkomen dat er op het verkeerde moment van het jaar gemaaid wordt.

Gemeentes zijn steeds meer bezig met biodiversiteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. Als je voor groen gaat, geeft de gemeente vaak sneller medewerking bij de vergunningsaanvraag. Zo groen mogelijk!

Wil je meer weten? Neem contact op met Adviesbureau E.C.O. Logisch, Jeroen Koorevaar en refereer naar SMARTCirculair.

tel. 0172 576072 in Leimuiden

Lees ook