Nationale challenge met regionale impact

Nationale ontwerp/bouwwedstrijd SLIMCirculair voor studententeams

nationale challenge met regionale impact

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair 2018-2019 strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp voor een opdracht van uw provincie.

Slimmer en cooler

Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SLIMCirculair is de wedstrijd voor studententeams die de regio slimmer en cooler maken.

Impact

Een van de jurycriteria is communicatiecampagnes organiseren. En dan vooral in de eigen regio met als doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken die zien tot wat voor geweldige projecten mbo’ers in staat zijn. Hieruit komen nieuwe aanmelders voort voor de open dagen en nieuwe aanmeldingen voor technische opleidingen.

Maar er is nog iets wat zorgt voor regionale impact:

De teams kiezen twee keer per jaar welke maatwerk workshops/masterclasses/trainingen of gastlessen ze nodig hebben om hun ontwerpopdracht zo goed mogelijk uit te voeren. De organisatie zorgt ervoor dat bedrijven in de eigen regio deze workshops verzorgen waardoor ze direct in contact komen met studenten en hun docenten en in de toekomst gemakkelijker hun weg vinden naar het mbo. Bedrijven in de regio zitten sorteren we daarmee voor om kennis te maken met hun toekomstige medewerker(s).

Voorbeeldopdrachten

  • Het ontwerp van een eco-informatiecentrum, het ontwerp van een lokaal milieustation als grondstoffenbank voor de circulaire economie
  • Herbestemming van een voormalige fabrieksloods/een school/monument
  • Het ontwerp van een field lab of experimenteercentrum
  • Het ontwerp van een ecowall/waterplein met faciliteiten
  • Een fiets/loopbrug met het vergroenen en energieneutraal maken van de omgeving

Jury

Aan het einde van het schooljaar 2018 – 2019, op 14 juni pitchen de teams hun ontwerp voor de 5 koppige jury. Deze vakjury onder leiding van niemand minder dan de nationale energiecommissaris Ruud Koornstra, maakt aansluitend bekend welk team het beste ontwerp heeft gemaakt op basis van de jurycriteria. Vervolgens wordt bekend gemaakt wat de publiekslieveling is geweest op basis van een publieksvoting die drie weken heeft open gestaan.

Het winnend team gaat met de eer, de glorie en 5.000 euro naar huis. Het team dat de publieksprijs ontvangt, krijgt 1.000 euro.

15 Circulaire proeftuinen

SLIMCirculair ’18-’19: 15 circulaire proeftuinen bewijzen dat MBO’ers boven zichzelf uitstijgen. Zij ontwerpen met aandacht voor milieu, natuur, klimaat, kwetsbare grondstoffen en een gezonde leefomgeving!

Klik hier voor de agenda en graag tot ziens bij de finale!