Modulair & Circulair bouwen met De Meeuw

de meeuw studentenhuisvesting

Technova – De Meeuw prefab units kunnen ook ingezet worden voor studentenhuisvesting

Op 22 november kregen we een rondleiding bij De Meeuw Groep in Oirschot. Dit voormalig familiebedrijf (Meeuwissen) is al bijna 90 jaar gespecialiseerd in flexibel, modulair bouwen. We bezochten de fabrieken waar de (woon)units geassembleerd worden. Het is ongelooflijk als je ziet wat er van standaard maten gebouwd kan worden.

Kantoren, ziekenhuizen, scholen, studentenwoningen om maar eens wat te noemen. Of je nu rechte lijnen of schuine lijnen in de indeling van een kantoor of kantine wilt, het kan allemaal. Het enige dat belangrijk is, is de buitenmaten. Want door een standaard maat aan te houden kunnen ze op vrachtwagens vervoerd worden dat een stuk goedkoper en sneller is, dan speciaal transport aanvragen.

De voordelen van deze bijzonder circulaire bouwunits zijn: snel, flexibel, efficient en circulair/duurzaam.

Meeuw Modulair voor 4 sectoren

Inmiddels levert De Meeuw in binnen- en buitenland  een breed pakket van flexibele – ook semi-permanente (20 jaar) – woonoplossingen voor vier markten:

  1. Zorg,
  2. Onderwijs
  3. Bedrijfsleven
  4. Wonen (o.a. woningcorporaties)

Hoezo circulair?

Modulaire bouw  biedt ruimte om in de ontwerpfase van een gebouw veel meer rekening te houden met de demontage van het gebouw in individuele woon-units. Dit maakt het mogelijk  om de units in de fabriek te renoveren en bouwmaterialen te hergebruiken. Vervolgens kan met deze gerenoveerde units weer een school, zorginstelling, kantoor of studentenflat elders worden opgetrokken voor gebruik over vele jaren. Zo ontstaat verplaatsbare, circulaire huisvesting met maximaal hergebruik op basis van een overzichtelijk materialenpaspoort, in een bijna gesloten kringloop waar ook nog eens betaald kan worden voor gebruik i.p.v. bezit. Dit alles met behoud van hoge kwaliteit en in lijn met alle geldende wettelijke eisen en standaarden.

Wat levert het op?

De bouwmethode van De Meeuw:

  • Maximaliseert hergebruik, dus 75% minder bouwafval dan in de traditionele bouw
  • Met veel toeleveranciers zijn afspraken gemaakt voor terugname van restant materialen voor recycling zoals kozijnen, steenwol, gipswanden, systeemplafonds, EPS, etc. waarna De Meeuw deze producten weer inkoopt
  • Minder transportbewegingen, faalkosten, materialenverlies, e.d. leiden tot een 20-30% lagere CO2 uitstoot dan in de traditioneel bouw
  • Zoveel mogelijk voor duurzame en gecertificeerde  bouwmaterialen van PEFC hout tot gerecycled beton

Voorbeeld

In de periode juli-november 2018 heeft De Meeuw een zorginstelling in Eindhoven (de “Orangerie”) uit 2006 volledig gedemonteerd in 815 woon-modules, alles gerenoveerd in eigen fabriek – met maximaal hergebruik van bouwmaterialen – en daar vervolgens in Amsterdam een circulair gebouw voor huisvesting van jongeren opgeleverd (‘Stek Oost’ van woningcorporatie Stadgenoot) maar tevens een school in Nijkerk en een kinderdagverblijf in Rosmalen.

De Meeuw Orangerie Eindhoven

De Meeuw Orangerie Eindhoven