Modulair bouwen zorgt voor flexibiliteit
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Om dit terug te brengen zullen we modulair moeten bouwen.
Want als in de toekomst wensen veranderen, we niet volledig hoeven te gaan slopen maar met een paar relatief simpele ingrepen, ruimtes groter of kleiner kunnen maken.
Op basis van modulaire bouwsysteem kunnen er gebouwen en werkruimtes gebouwd worden die al tot 90% CO2 besparen. Zonder compromissen in comfort. Modulair bouwen is als een circulaire bouwsteen. Want er kan gebouwd worden wat de opdrachtgever nu wil en tegelijkertijd houdt het rekening met toekomstwensen. Stel je voor dat het gebouw dat jullie voor Madurodam in de toekomst een stuk(je) verplaatst zou moeten worden, uit moet breiden of juist in meerdere gebouwen gescheiden moet worden. Daarvoor heb je modulair bouwen nodig.
Modulair bouwen wordt steeds meer toegepast
Bijvoorbeeld in scholen, omdat die in de toekomst misschien omgetoverd moeten worden in woningen voor studenten en bejaarden. En denk eens aan de leegstaande panden op bedrijventerreinen. Hoe fijn zou het zijn als die panden zodanig waren opgebouwd dat ze snel geschikt gemaakt zouden kunnen worden voor huisvesting of andere doeleinden?
Door slim gebruik te maken van nieuwe fabricage- en ontwerptechnieken geven we met modulair bouwen een nieuwe betekenis aan maatwerk. Je kunt modulair bouwen zodanig uitbreiden dat het gebouw zelfvoorzienend is in energie, drinkwatervoorziening en afvalwaterverwerking.
Modulair bouwen is flexibel
“Elk gebouw is uniek in zijn vorm en uitstraling. Achter de schil zitten de meeste gebouwen echter op dezelfde manier in elkaar, met repeterende elementen,” vertelt John Ouburg, sales & marketing manager bij Wagenbouw Bouwsystemen B.V. “Vergelijk het met een huis van LEGO of een huis waarvan je afzonderlijk van elkaar de muren, vloer en technische elementen maakt. Uiteindelijk is het qua vorm en kleur hetzelfde huis, maar met de modulaire bouwmethodiek ben je in staat veel flexibeler en sneller te bouwen.” Bij modulair bouwen worden de elementen eerst in een fabriek samengesteld en getest. Vervolgens worden de modules in de volgorde van montage én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd. Zo kunnen de modules snel en precies op tijd gemonteerd worden.