Miscanthus Beton maakt de bouw en infra circulair

Geluidswal van beton met miscanthus olifantsgras

Geluidswal van beton met miscanthus (olifantsgras)

Miscanthus – ook wel olifantsgras genoemd – is een rietachtige gewas dat oorspronkelijk uit Zuid-Azië komt en drieënhalf tot vier meter hoog wordt: ongeveer de hoogte van een olifant.

Oifantsgras groeit als kool, heeft weinig onderhoud nodig, en heeft in bewerkte vorm veel toepassingen waaronder als bindmiddel in duurzaam beton.

 

De Universiteit Wageningen heeft onderzoek gedaan: met olifantsgras kun je fijnstof afvangen, het geeft geluidsreductie, het kan dienen als grondstof voor Biobased Economy, het werkt ecologisch ganzenwerend op luchthavens, het reinigt de bodem en het is geschikt voor CO2-opname.

Miscanthus eigenschappen:

  1. Het groeit razendsnel, zo’n 3 tot 4 oogsten per jaar en absorbeert fijnstof tijdens de groei
  2. Het is een CO2 kannibaal, weinig gewassen absorberen zoveel CO2 in zo’n snel tempo
    20 ton miscanthus oogst = 35 ton CO2/ha/jr
  3. Het snel groeiend gewas reinigt vervuilde grond
    Van één keer aanplanten kun je zo’n twintig jaar oogsten
  4. Het groeit nagenoeg overal, dus ook op braakliggende stukjes grond in de stad
    Dus uit de regio en dus weinig transportkilometers
  5. Biobased en circulair
    Miscanthus verwerkt als bouwmateriaal is een uitstekende isolatie, veel lichter dan traditionele beton, heeft geen wapening nodig, is brandwerend en volledig recyclebaar
  6. Rondom Schiphol houdt het de ganzen op afstand en absorbeert geluid waardoor er minder geluidsoverlast is

Dankzij de natuurlijke vezel is het materiaal veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het materiaal wordt zo steenachtig dat het niet meer kan rotten.

Bouwmateriaal van miscanthus als vervanger van traditioneel beton

De verwerking van miscanthus is eenvoudig: De processtappen zijn achtereenvolgens het versnipperen van de stengels en het eventueel zeven daarvan. Vervolgens wordt het gemixt met minerale bindmiddelen, zoals kalk, puzzolaan, tefra, vliegassen, cementen, et cetera. Daarna wordt het gestort in de bekistingen. De productiemethode is ‘low tech’. Iedereen kan met eenvoudig gereedschap aan de slag

Miscanthus is geschikt voor verschillende toepassingen zoals geluidswallen voor wegen en spoorwegen, voor de fundering in de wegenbouw, als vervanger van kust-, dijk- en oeverbescherming, maar ook diverse verhardingen of in de woningbouw voor fundering, muren, vloeren en daken.

Het beton gemaakt met miscanthus is veel lichter. Zie de geluidswal hierboven

Toepassingen met Miscanthus

Strukton ‘green silence wall’ geluidswal in Beverwijk

Het Miscanthus beton dat in de green silence wall gebruikt is, is gemaakt van een mengsel van zand, cement en miscanthus.

Dus miscanthus vervangt het grind waardoor het gewicht aanzienlijk minder wordt. En dat is dan weer gunstig voor funderingen en transport CO2. Miscanthus beton neemt fijnstof op door de hoge mate van poreusheid volgens Strukton. Jan van Stratum vertelde erover tijdens zijn workshop op de landelijke excellence dag.

Link naar de presentatie op Slideshare

miscanthus beton voor buitentrap en troittoir

Acroniq verwerkt miscanthus in buitentrappen en als troittoir band

Acroniq vervangt met miscanthus beton en bakstenen

Acroniq presenteert een nieuw bouwstofconcept op basis van miscanthus dat lijkt op lagesterktebeton.

CEO Frank Bucher. “Er zijn veel toepassingen te bedenken waarvoor beton eigenlijk te zwaar of te hard is. De Xiriton-technologie vormt eigenlijk de ontbrekende schakel tussen baksteen en beton. Dankzij de natuurlijke vezel is het materiaal veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het materiaal wordt dusdanig steenachtig dat het niet meer kan rotten.

Hoe ouder de Xiriton, des te steviger en steenachtig het wordt. Het bereikt nooit de sterkte van beton, maar dat is ook niet het doel.”

Miscantus beton kun je printen

Of je miscanthus nou verwerkt voor buitenmeubels, kunst of bio-plastic, het materiaal is 100% SMART en Circulair

Vibers vervangt plastic verpakkingen door miscanthus

Jan-Govert van Gilst is een van de grondleggers van Olifantsgras in Nederland. Hij is gestart met het maken van paper van olifantsgras.

Intussen heeft hij straatmeubileur gemaakt van het oersterke miscanthus en nu is hij met de voedingsmiddelenindustrie en supermarkten bezig om plastic verpakkingsmateriaal te vervangen door miscanthus verpakkingsmateriaal dat gewoon in de biobak kan.

Jan Govert van Gilst: “Olifantsgras (Miscantus) is het perfecte ingrediënt. Het kan verwerkt worden op bestaande machines en zodra de verpakkingen voorzien zijn van het Kiemplantlogo kunnen ze na gebruik zo bij het GFT-afval.

Tijdens een experiment in mijn eigen vensterbank met Vibers-bakjes met tomaten, kwam ik erachter dat olifantsgras 300% van zijn eigen vocht opneemt. Hierdoor voorkom je schimmels en schadelijke bacteriën en verleng je de houdbaarheid van producten. Het mooie is ook dat de bakjes hier niet onder lijden, die verpakking blijft gewoon prima.”

 

Lees ook