Megaborn | Klimaatpositief inrichten van de buitenomgeving
Megaborn – De zomer van 2022 heeft alle warmterecords verbroken. En sinds de Kerst staat het water hier aan de rand van de rivier. Het klimaat roert zich. We moeten echt aan de bak.
Megaborn laat je nadenken over het groen en klimaatpositief inrichten van de buitenomgeving. Denk dan aan een gebied zoals in Friesland en in Vlissingen. Maar ook aan schoolpleinen want daar moet net zo goed biodiversiteit en wateropvang meegenomen worden.
Megaborn
Jasper Pat was in 2022 opdrachtgever voor het team van Landstede. Hij weet hoe groot jullie opdracht is. In de zomer is hij geswitcht naar Megaborn om zich te bemoeien met het opstellen van optimale ontwerpen in de openbare ruimte. En reken maar dat hij veel ervaring van de gemeente Zwolle heeft meegenomen. Het is zijn doel om steden, dorpen en wijken veilig, leefbaar en bereikbaar te maken en aan te passen aan de klimaatuitdagingen en energietransitie.
Resultaat van de Megaborn workshop
Hoe richt je de omgeving zo in dat deze een natuurlijke bron van welzijn wordt? We willen van de hittestress af. We willen water beter bergen en hergebruiken. We willen de beestjes terug in onze leefomgeving. En we willen ook dat het er gewoon gaaf, toekomstbestendig uitziet. Jasper neemt je mee in de keuzes.
- Max. 20 deelnemers
- Presentatie met aansluitend een tekenopdracht
- Duur: 50 minuten
- Door: Jasper Pat, stedenbouwkundig ontwerper Megaborn en Tom Eichler landschapontwerpe
Over Megaborn
Megaborn beschouwt de openbare ruimte als één integraal systeem met diverse functies: verplaatsen, parkeren, winkelen, verblijven, ontmoeten, spelen, bevoorraden en het afvoeren en bergen van vuilwater, hemelwater en restafval. Essentieel daarbij zijn de wensen van de eindgebruikers en de mogelijke behoeftes van toekomstige gebruikers. Het beoogd gebruik (de functies) en de kwaliteit daarvan (de eisen en aspecten) dienen daarom vroeg in het ontwerpproces helder te zijn.
Megaborn helpt om de hele scope van de ontwerpopgave in beeld te brengen. Hiervoor gebruiken we onze expertise en diverse tools, zoals het ambitieweb voor de scopebepaling en relatics voor het vastleggen van eisen, wensen en randvoorwaarden.
De integrale systeemwijze draagt bij aan een kosteneffectieve en doelgerichte totstandkoming van een ontwerp, met baten op het gebied van duurzaamheid en draagvlak. Wanneer een ruimtelijke ontwikkeling wordt beschouwd als één samenhangend systeem, verruimt dit het projectperspectief en worden kansen en risico’s in de omgeving benut. Het resultaat is een duurzame, veilige, leefbare, hoogwaardige en bereikbare leefomgeving.