Lagemaat over hergebruik | Materiaalinventarisatie bestaand gebouw in 1,5 dag

Lagemaat over hergebruik | Materiaalinventarisatie bestaand gebouw in 1,5 dag

Lagemaat | zelfs kanaalplaten kunnen al volop teruggewonnen worden. Arend van de Beek tijdens zijn workshop over materialen, techniek en digitalisering.

Arend van de Beek, programmamanager circulair en digitalisering bij Lagemaat was gastspreker tijdens de SMARTCirculair Workshop ‘Materialen, Techniek en Digitalisering’ op 12 dec in Hoogeveen. Tijdens zijn uitleg werd duidelijk dat nagenoeg alle bouwmaterialen teruggewonnen kunnen worden uit bestaande gebouwen. Nu al! En als we losmaakbaar gaan bouwen is dat helemaal geen punt van discussie meer. 

Uit onderzoek van de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie van RVO blijkt dat we nog dik materialen tekort komen. Maar zegt Arend van de Beek: ‘als je het in kilo’s/tonnen uitrekent komen we waarschijnlijk al op 60% omdat betonelementen en kanaalplaten ook gedemonteerd kunnen worden.

Lagemaat verplaatst hele gebouwen

Lagemaat is inmiddels landelijk koploper in het ontmantelen cq demonteren van gebouwen en deze bouwmaterialen hergebruiken in een nieuw gebouw. Zoals dat momenteel gebeurt met Princenhof 2 in Arnhem. Dit voormalige provinciekantoor verhuist naar Heerde en wordt daar een kenniscentrum Circulaire Economie.

Materialeninventarisatie

Van de Beek: ‘Wij kunnen in anderhalve dag een gebouw in kaart brengen en alle materialen volledig digitaliseren aan de hand van standaard parameters, montage/demontage informatie en waar de materialen zich bevinden in het gebouw. Via BIM / Revit digitaliseren we zover dat het volledig duidelijk wordt welke materialen waar hergebruikt worden. NL SFB is de basis met Revit parameters voor de detaillering.

Materiaalstromen

Bestaande bouwmaterialen kunnen door Lagemaat direct toegepast worden maar ook opslag (via de Insert Marktplaats) of upgrading is aan de orde. Denk aan ‘oude’ Meranti kozijnen die teruggewonnen worden. Hardhouten delen laat Lagemaat ontdoen van spijkers en schroeven door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar worden weer compleet ‘nieuwe’ houten delen gemaakt die uitstekend zijn toe te passen. Inderdaad, tot drie keer duurder dan het Meranti hout dat je nu uit Maleisië bestelt maar kwalitatief beter en volgens Van de Beek is het al verkocht voordat de delen gereed zijn. Het is hout met een verhaal en dat verkoopt.

Uitkomsten rondetafelgesprekken

Na het interessante en inspirerende verhaal van Van de Beek gingen de deelnemers met elkaar in dialoog. Daaruit bleek dat er nog wat gaps zijn voor bedrijven in de bouw en het onderwijs die aandacht vergen.

  1. Waar vinden we de sloopmaterialen?
    En we, dat zijn de leverancier, de docent, de architect en de zzp-er
  2. Hoe leg ik het uit aan de bouwer dat hergebruikt Meranti hout drie keer duurder is dan import uit Maleisië?
    EU-Wetgeving gaat dit verschil dichten
  3. Waar haal ik kennis op over losmaakbaar ontwerpen en bouwen?
    Gaat Stichting SMARTCirculair regelen
  4. ‘Sloopplannen’ zouden openbaar moeten zijn zodat er al lang van tevoren bekend is welke materialen waar vrij gaan komen
  5. Hergebruik van bouwmaterialen vergt extra inspanning in de bouwcirkel
    1. Het risico moet afgedicht kunnen worden door verzekeraars
    2. De ROI is lang, wie overbrugt het financieringsvraagstuk?
    3. Er moet wet- en regelgeving komen over kwaliteit van hergebruikt materiaal
  6. Hoe overbruggen we de gap tussen leverancier en kleine aannemer

De deelnemers waren enorm geïnspireerd en geïnteresseerd. We hebben veel vragen en mogelijkheden besproken. Er is dan ook afgesproken dat we op 7 februari 2023 opnieuw een workshop organiseren, over nieuwe business modellen met hergebruikte materialen. De derde leercirkel / Workshop  wordt gegeven door Dick van Veelen, directeur van Meijs Ingenieurs.

Aanmelden voor de workshop nieuwe busine

 

Workshop | Arend van de Beek | 12 dec. 2022

 

We gaan dus de goede kant uit. En dat is belangrijk want de noodzaak om materialen zoveel mogelijk te hergebruiken neemt toe. De grondstoffentransitie is misschien wel onze grootste uitdaging van deze eeuw. Want ook energie en water zijn grondstoffen. En onze bouwgrondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder.

‘We moeten gewoon gaan doen! Het vergt verandering en heel veel samenwerking, maar de mogelijkheden zijn er!’

Lees ook