Koning Willem 1 College, Den Bosch
Met het Koning Willem 1 studententeam dat geleid wordt door docenten Hilde Vorstermans en Agron Jakupaj kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Wat een dreamteam samen. Wat een energie en enthousiasme.
De opdracht is om een tiny house te ontwerpen voor een opdrachtgever die voor de periode van 5 jaar op Minitopia in Den Bosch wil wonen.
Criteria voor het Tiny House
Negen studententeams Constructieve en Commerciële Bouwkunde gingen de uitdaging aan om het huis te ontwerpen. Op 24 januari maakten bewoners, gemeente en Stichting Minitopia het winnende ontwerp bekend. De spanning was om te snijden. Negen teams van het Koning Willem I College keken na een korte pitch verwachtingsvol uit naar de uitslag van de SLIMCirculair ontwerpwedstrijd voor een Tiny house’ op Minitopia-2. De veelkoppige jury was unaniem van mening dat het niveau van de inzendingen over het algemeen hoog was.
- Slim energieneutraal of leverend
- Circulair gebouwd met zoveel mogelijk biobased bouwmaterialen
- 30 – 50 m2
- NatuurINCLUSIEF en KLIMAATAdaptief, denk aan een groen dak/gevel en mogelijkheden voor wateropvang/hergebruik
- Modulair want na 5 jaar wordt je Tiny House in overleg verplaatst naar een ander terrein
- Financieel haalbaar (de gemeente Den Bosch heeft een budget van 30.000 euro voor 30m2. Groter mag ook en zal dus ook een grotere investering zijn).
Impressie van de tiny house ontwerpen
De studententeams van het Koning Willem 1 College in Den Bosch hebben hun eerste ontwerpen gemaakt om die vervolgens voor te kunnen leggen aan de toekomstige bewoners Edwin en Iris. De ontwerpen worden nog verder uitgewerkt maar de kwaliteit spat er vanaf. We zijn benieuwd!
2 winnende teams
Uiteindelijk werd het team, dat de toepasselijke naam Time2build droeg, als winnaar van het betreffende wedstrijdonderdeel aangewezen. “Aan de kleinste details hebben we gedacht. Zo hebben we in ons definitieve ontwerp de technische installaties zo ver mogelijk van de slaapkamer gepositioneerd. Immers van mogelijke (brom)geluiden wordt niemand gelukkig tijdens het nachtelijke uur”, lichtte Naomi Salfischberger toe. Haar teamgenoot Sefer Cinar sprak met veel enthousiasme over de geplande rocket stove. “Erg duurzaam, een prima opvolger van de ouderwetse houtkachel. Bovendien hoeft er geen leidinkje aan te pas te komen”, aldus Cinar.
Laatste Nieuws (mei 2019)
Ontwerp Time2Built wordt nu gebouwd
Het ontwerp van Time2Built, waar de toekomstige bewoners Iris en Edwin in gaan wonen, wordt nu gebouwd.
- Na het maken van de werktekeningen, waar veel afstemming heeft plaatsgevonden met de opdrachtgevers, zijn de materialen besteld.
- Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk circulaire materialen of gebruikte producten. Opdrachtgever en Koning Willem 1 College werken hierin maximaal samen om dit te bereiken.
- Nadat de belangrijkste materialen gebracht waren kon dan de bouw eindelijk beginnen!
- Studenten van de locatie Rietveldenweg werken hard om het skelet van gebruikt hout op te bouwen. Kozijnen worden gefreesd en er worden tweedehands isolatie en deuren afgeleverd.
- De tweede helft van mei staat in het teken van de volgende mijlpaal, het transport naar de locatie Minitopia op 3 juni!
- Op 21 juni is de feestelijke opening van fase 2 van Minitopia, een belangrijke volgende mijlpaal waar we hard naar toe werken.
Team Pipe bereid zich voor de de SLIMCirculair finale
Na de stageperiode tot een paar weken terug is team Pipe bij elkaar gekomen voor de verdere uitwerking en voorbereiding op de inleverdatum 24 mei.
Er wordt gewerkt aan een verdere uitdieping van het concept, welke in het teken staat van het recyclen van plastic en dit maakt dat het ontwerp zo een steentje bijdraagt aan het grote plasticprobleem in de wereld. Komende week staat in het teken van perfectioneren en afronden van alle indieningsstukken, daarna in het teken van voorbereiden van de pitch.
Landelijke wedstrijd
Team Pipe sleepte een min of meer gelijkwaardige prijs in de wacht. Het team mag aan het einde van het schooljaar deelnemen aan de landelijke wedstrijd SLIMCirculair voor het meest CO2-vriendelijke, duurzame, circulaire, vernieuwende en spraakmakende ontwerp. “Ons niet alledaagse ontwerp gaat uit van twee duikers oftewel rioolpijpen die ieder vijf meter lang zijn en een doorsnede hebben van drieënhalve meter. Met in het midden een kas die lekker veel licht doorlaat. Een ander opmerkelijk wapenfeit is dat de binnenkant in z’n geheel bekleed is met kurk”, lichtte Justin van Elzelingen toe.
Vanaf jan/febr. kan er gebouwd gaan worden door studenten van het KW1
In totaal gaan 40 studenten in 8 teams ontwerpen maken. Vanaf maart zal er een tiny house gebouwd worden onder professionele begeleiding. De woning die gebouwd wordt is de keuze van de bewoners Edwin en Iris. Zij hebben uit de 9 ontwerpen hun droomwoning gekozen en die wordt in de werkplaats van het Koning Willem 1 College gebouwd en daarna vervoerd naar Minitopia.
Wil je zien hoe het ontwerp eruit ziet? Klik dan hier
Update van docent Hilde Vorstermans
Hierbij een eerste update van het project. We gaan lekker!!!!
De studenten hebben kennisgemaakt met de toekomstige bewoners Edwin en Iris. Daarna zijn ze volop aan de slag gegaan met inventariseren.
- Termen als circulair bouwen, natuurinclusief en biobased bouwen zijn onderzocht en uitgewerkt op moodboards
- Bouwmethodes en installaties zijn verzameld en eerste opzet is gekozen
- Vandaag starten ze met een eerste grove ontwerp en massastudie
- Binnenkort gaan we weer afstemmen met Edwin
- Ze zijn op bezoek geweest bij Jerry Opier, eigenaar van Bank15 in Tilburg, die hun heeft geïnspireerd op het gebied van marketing voeren.
- Vanaf dinsdag starten we met wekelijks een groep mee bouwrijp maken van fase 2 op de locatie.
Kortom, de energie is goed en we zien al mooie dingen gebeuren!
We houden jullie op de hoogte!
Video van het ontwerpproces
Over Minitopia
Het gebied van de voormalige milieustraat is veranderd in een nieuwe circulaire vormgegeven gebied. Voor de komende 5 jaar tot maximaal juni 2023 wordt het gebied ingevuld met bijzondere huizen, kunst en architectuur. De huizen zijn deels circulaire door het hergebruik van materialen.
En ze zijn innovatief doordat niet de standaard bouwmethodes zijn gebruikt. De woningen zijn allen weer demontabel en/of te verplaatsen naar een nieuw gebied en zijn tot stand gekomen door zelfbouw of in co-creatie van huurders met de woningcorporatie.