Kennisbank Biobased Bouwen gestart
Op 1 maart kreeg stichting SMARTCirculair goedkeuring van Building Balance om nu ook echt de kennismodules en lesmodules te gaan ontwikkelen voor de Kennisbank Biobased Bouwen.
Deze Kennisbank & Leerlijn Biobased Bouwen wordt onderdeel van het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouwen (NKBB). Dit is een onderdeel van Building Balance maar wordt verderop in 2024 een zelfstandige stichting en eigenaar van de Kennisbank.
Programmamanager Tanja Nolten: ‘Door samen te werken met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in heel Nederland, kunnen we klimaatpositief bouwen versnellen en voldoende gekwalificeerde mensen opleiden voor de circulaire bouweconomie.
We zijn begin 2023 gestart met de voorbereidingen van deze Kennisbank en zijn blij nu goedkeuring te hebben ontvangen om ook echt te gaan ‘bouwen’
MBO en HBO werken samen in een doorlopende leerlijn
Het SMARTCirculair programmateam ‘Kennisbank en Leerlijn’ biobased bouwen bestaat uit partners uit het mbo en hbo onderwijs, opleidingen bouwkunde / built environment. Wij werken met en voor alle mbo- en hbo scholen aan een kennisbank ‘biobased bouwen’. Dit doen we in opdracht van Building Balance zodat de impact die wij maken landelijk voor alle stakeholders bekend wordt.
KLIK HIER voor projectplan, partners en mijlpalen
Doel Kennisbank
Het doel van de kennisbank is te zorgen dat vraag en kennisaanbod bij elkaar komen. Meer specifiek:
- Biobased bouwkennis en expertise van docenten mbo/hbo te verbeteren
- Materiaal te ontwikkelen waarmee professionals in de bouwketen hun kennis kunnen verrijken
- Modulaire doorlopende leerlijn voor mbo – hbo – llo
- Actuele presentatie op het gebied van biobased materialen. Denk aan belastbaarheid, verbindingen, technieken, ontwerpen, remontabel bouwen, klimaatwaarde berekenen, wet-/regelgeving, begroten, digitalisering, industrialisatie, innovatie en ketensamenwerking, wet- en regelgeving
Platformontwikkeling
Voor het SMARTCirculair programma ‘Leerlijn’ Circulair Bouwen met Biobased Bouwmaterialen willen we samenwerken alle ontwikkelde kennis, materiaaltesten, workshops, cursussen etc. aan het veld te bieden. We willen een super vindbaar, optimaal doorzoekbaar platform ontwikkelen met les- en kennismodules, papers, onderzoeksresultaten, productspecificaties, certificeringen etc. om Biobased Bouwen te kunnen versterken.
- De kennisbank wordt licentievrij opengesteld voor docenten, studenten en experts uit bedrijven en organisaties
- De kennisbank is het platform waarin kennismodules, lesmodules, onderzoeksrapporten, dossiers, praktische methoden, FAQ’s etc. ontsloten worden
- De website van het NKBB -voorheen BiobasedCampus.nl – is verouderd en het design voldoet niet aan de wensen van een landelijk kennisplatform
De huidige website
Als onderdeel van het NABB / Building Balance programma 2024 – 2030 moet de website biobasedcampus (https://citydealccb.nl/biobased-campus/) aangevuld worden met de kennisbank biobased bouwen. Hierop komen de volgende actielijnen:
- Overzicht van netwerken
- Kennismodules biobased bouwen met een voor het onderwijs en de branche
- Overzicht van kennis per keten
- Fact & Figures
Eigenaar van de Kennisbank
De ontwikkeling van de Kennisbank en Leerlijn worden mogelijk gemaakt door NABB / Building Balance – Klimaatfonds 2024. Stichting Nationale Kennisbank Biobased Bouwen i.o. is opdrachtgever en wordt eigenaar van de Kennisbank. Ontwikkelperiode maart 2024 – oktober 2025. Oplevering december 2025 (als alles goed gaat).
Lees ook
En meer
- Industriële woningen neemt gestaag toe
- Workshop | Biobased: van Plant tot Pand
- NABB | Nationale Aanpak Biobased Bouwmaterialen
- Circulair bouwen | Definities