Houtbouw Revolutie | mythes ontkracht
Dat houtbouw een revolutie doormaakt is inmiddels overduidelijk. De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw lijken oneindig. Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen voor verdere versnelling.
We kunnen de lucht in met producten als Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL) en Glued Laminated Timber (Glulam). Dankzij deze ontwikkelingen is hout inmiddels een serieuze vervanger van beton en staal in de bouw.
Kijk ook even onderaan dit artikel naar het boekje ‘De Houtbouw Revolutie’ van professor Pablo van der Lugt en Atto Harsta.
Houtbouw Revolutie in Amsterdam
Op het Centrum Eiland van IJburg in Amsterdam is woongebouw De Warren in aanbouw. Architect Boris Zeisser vertelt in de film waarom is gekozen voor hout in dit project en in andere houtbouwprojecten in onze hoofdstad. Hij ziet volop ontwikkelingen in hoge houtbouw.
Video
De Warren
De Warren is het eerste zelfbouwproject wooncoöperatieproject van Amsterdam, met 36 huurappartementen en 800 vierkante meter aan collectieve voorzieningen. Hoge houtbouw dus, en ook nog sociaal en betaalbaar.
Boris Zeisser van Natrufied Architecture vertelt waarom de bewoners kozen voor houtbouw. “Er zijn veel voordelen, maar de belangrijkste zijn dat hout CO2 kan opslaan, èn dat je met houtbouw ten opzichte van beton veel CO2 uitstoot voorkomt. Ook is er minder belasting op de bouwplaats, dat is gunstig voor stikstof.” Bijzonder is ook dat gevel van De Warren is gemaakt van hergebruikte Basralocus meerpalen en hergebruikt hardhout Azobé plaatmateriaal voor oeverbeschoeiing. Biobased, circulair, en onderhoudsvrij.
Hout genoeg
Is er wel genoeg hout voor onze woningbouw? Volgens Boris Zeisser zeker wel: “Alleen al in Zweden is voldoende houtaangroei in de bossen voor 5 miljoen woningen. Er is dus meer dan voldoende bouwhout beschikbaar, in balans met de natuur.”
Op dit moment heeft Natrufied de houtbouwprojecten Mooijburg I, II en II in aanbouw.
Boris’ motto: hout waar het kan, beton waar het moet.
Zoals voor de parkeergarage van een ander project op IJburg, Mooijburg III. In Mooijburg II is te zien dat veel van het CLT in de woningen in het zicht blijft. “Alleen niet bij woningscheidende wanden. Daar zijn voorzetwanden nodig in verband met brand en akoestiek.”
Meer Houtbouw projecten in Amsterdam
In Amsterdam wordt veel in hout gebouwd. Doel is dat 20% van de woningen vanaf 2025 in hout of biobased wordt gebouwd.
- Gebouw HAUT, 73 meter hoog, met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie, is inmiddels een icoon voor de stad geworden, en krijgt ook veel internationale aandacht. Het is een hybride gebouw, met betonnen kelder en liftschacht en delen van de constructie in staal. De wanden en vloeren zijn gemaakt van hout, CLT.
- Afgelopen jaren zijn ook in Buiksloterham enkele middelhoge houtbouw appartementencomplexen gerealiseerd. Zoals het modulaire Timberhouse, en de hybride gebouwen Patch 22, Top-Up en Stories.
- In IJburg dus De Warren, I Mooijburg I, II en III, en naast De Warren het recent opgeleverde Juf NienkeJuf Nienke. Dit modulaire houtbouwproject bestaat uit CLT-units, en trappen van CLT. En is ook nog eens circulair, natuurinclusief en energiepositief.
Hoogbouw in hout: het kan, en levert prachtige voorbeelden. Een nieuwe manier van bouwen, nieuwe vormen van opdrachtgeverschap. Goed voor klimaat en stikstof. Kortom: houtbouw wordt steeds interessanter.
Lees meer
- Bestel ook het boekje .‘De Houtbouw Revolutie’ van professor Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Beschikbaar met korting voor het onderwijs.
met hoofdstukken over de transitie naar een ‘biobased’ economie, klimaatverandering in relatie tot bosbouw, de kenmerken van hout, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van hout als bouwmateriaal, het ontwerpen en bouwen met massiefhout en een blik op de toekomst. De informatieve tekst is verrijkt met verhelderende infographics en foto’s van aansprekende houtprojecten.