Het winnen van de publieksprijs tovert een vette glimlach op de gezichten van team Nijmegen

Nijmegen wint de publieksprijs

Ebben: ,,We dachten eerst dat het om een bruggetje van 5 meter ging, maar het moest een overspanning van 65 meter worden. Het is 75 meter geworden.”

Het ontwerp voor een nieuwe wandel- en fietsbrug van studenten van ROC Nijmegen, kreeg ruim voldoende stemmen voor de publieksprijs tijdens de finale van SLIMCirculair, de landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-studententeams. Met meer dan 3000 stemmen troefden ze andere teams ruimschoots af.

Maar wat nog belangrijker is: tijdens de teampitch gaf de vertegenwoordiger van de gemeente aan dat de kans groot is dat de ‘De Glimlach van Nijmegen’ brug gebouwd gaat worden.

De brug is ontworpen met composietmaterialen van gebruikt glas en recycled plastic.

Teamcaptain Rutger Ebben: “De mensen die ons hebben begeleid, waren zeer onder de indruk van onze presentatie, en er moet een brug komen om het oude stadscentrum te verbinden met de binnenhaven. Het zou fantastisch zijn als dat onze brug wordt.”

Circulaire brug

De opdracht die het team kreeg was: bedenk een brug die de entree van de Nijmeegse Waalhaven kan overspannen. Daar ging een groep derde- en vierdejaars studenten bouwkunde en civiele techniek dit schooljaar mee aan de slag.

Een bewerkelijke ontwerpopdracht: een brug van 65 meter, als onderdeel van een recreatieroute, tussen de Waalkade en een nieuw te bouwen boulevard aan de Waal. Het ontwerp voor de Waalhavenbrug moet bovendien toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers én rolstoelen, schepen moeten er moeiteloos onderdoor kunnen en het bouwmateriaal moet je kunnen recyclen.

Publieksprijs

Alles haalde het team uit de kast om de publieksprijs te winnen. Een geweldige prestatie maar het levert meer op want inmiddels kennen heel veel Nijmegenaren het prachtige ontwerp van de fiets/loopbrug over de Waalhaven. Ook de bewoners in het ‘nieuwe’ appartementencomplex dat uitkijkt op de binnenhaven. Het team heeft veelvuldig geflyerd en de bewoners rond het haventerrein kregen de flyer met de oproep om te stemmen, in hun brievenbus. Volgens de gemeente kunnen ze er bijna niet meer om dit ontwerp heen zo positief is het ontvangen in Nijmegen en op de social media.

Stemmentrekkers

Rob Jetten, D66 voorman met meer dan 25.000 volgers op Twitter, deed er nog een schepje bovenop door zijn volgers te vragen op het team te stemmen. De Gelderlander en het AD deelden de berichtgevingen.

Het resultaat is dat ook de gemeente erg positief staat tegenover het ontwerp. Zij hebben al laten weten dat het idee van de studenten wordt meegenomen in de ontwikkeling van de Waalhaven. De landelijke ontwerpwedstrijd SLIMCirculair biedt het ROC/Technovium team, maar ook de gemeente Nijmegen echt een podium. Het team was een uur te gast bij Radio 1 en deze week gaan ze hun ontwerp toelichten voor mensen uit de vastgoedwereld.”

Glimlach van Nijmegen wint publieksprijs

8 studenten uit Nijmegen moesten een brug maken over de havenmond. De brug moet een belangrijk onderdeel worden van een recreatieve route tussen de oude Waalkade en een boulevard die aan de andere kant van de haven pal langs de Waal gaat lopen. De hele Waalhaven wordt energieleverend en groen ingericht.

2 scharnierende bogen

Het spierwitte ontwerp van de ROC-studenten kreeg de naam: De Glimlach van Nijmegen, omdat de constructie van twee scharnierende bogen veel wegheeft van een openvallende mond. Aan de ontwerpwedstrijd SLIMCirculair deden zestien scholen mee en elke school kreeg een andere opdracht.

 

Lees hier welk team SLIMCirculair won en welke teams een speciale vermelding kregen