Hackathon Bouw OntwerpChallenge 2021
Welkom op de Kick Off / Hackathon van de Bouw OntwerpChallenge 2022
Vandaag wordt het een geweldige dag. Wat een uitdaging om met zoveel teams de uitdaging aan te gaan om de vraag van Bouwend Nederland te beantwoorden hoe het gebouw van Bouwend Nederland energieleverend kan worden.
We gaan aan de gang met de business case voor ‘Het Bouwhuis’, zoals het gebouw van Bouwend Nederland genoemd wordt.
Na de uitleg over Design Thinking zal Arjan Walinga van Bouwend Nederland tekst en uitleg geven over hun vraag aan jullie en waar het pand al in voorziet. Daarna gaan alle teams aan de slag met de eerste twee fases van Design Thinking.
Studenten; verras de jury en laat Nederland zien waar jullie toe in staat zijn!
PROGRAMMA VANDAAG
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland is een Nederlandse brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw- en infrastructuursector. De vereniging kent ongeveer 4300 leden. De huidige voorzitter is Maxime Verhagen.
Arjan Walinga is accountmanager bouw klein en beleidsadviseur ketensamenwerking bij Bouwend Nederland
Nationale Klimaatweek
Van 28 oktober tot 5 november is de Nationale Klimaatweek. Een mooi moment om de Bouw OntwerpChallenge van SMARTCirculair af te trappen met een hackathon waarin alle disciplines van de circulaire bouw aan de orde komen.
De heer Arjan Walinga legt de case uit en is ook juryvoorzitter tijdens deze Hackathon
De case van Bouwend Nederland
Ervaringen van gebruikers en beheerder
Hoe ervaart managementassistente Jolanda van Kooten het gebouw van Bouwend Nederland?
- Klik hier en lees wat Jolanda vindt van het gebouw en het gebruik van het gebouw
Hoe ervaart huismeester Huub Walraven het gebouw van Bouwend Nederland?
- Klik hier en lees wat Huub vindt van het gebouw en welke wensen hij heeft om nog meer bij te dragen aan circulariteit
Hoe ervaart facilitair manager Debby van Wijngaarden het gebouw van Bouwend Nederland?
- Klik hier en lees wat Debby vindt van het gebouw en het gebruik van het gebouw
Design Thinking
Design Thinking is een steeds belangrijker instrument voor verandering en innovatie. Steeds vaker worden we geconfronteerd met vraagstukken die een open, dynamisch en complex karakter hebben. Zowel in de profit als non-profitsector.
Vraagstukken als het energie leverend maken van gebouwen, gebiedsontwikkeling, de herbestemming van een industrieel pand of een oud kantoorpand werkt veel beter als je het vraagstuk opdeelt in kleine stukjes en direct naar die juiste oplossingen zoekt. Met een andere kijk, ook vanuit de (toekomstige) gebruiker. Deze methode, de design thinking methode leert je anders kijken. Dit gaan we toepassing in deze Hackathon.
Design Thinking Methode
Binnen de Design Thinking methode staan de drijfveren en behoeften van de verschillende belanghebbenden centraal. Denk aan de gebruikers van een pand of de toekomstig bewoners van een gebied. De belangen en behoeften van andere stakeholders worden ook meegenomen gedurende het gehele proces zodat er keuzes worden gemaakt die van toegevoegde waarde zijn voor alle belanghebbenden. Op deze manier ontstaan oplossingen die positief, lang houdbaar, maar vooral van veel toegevoegde waarde zijn.
Design Thinking: in 5 stappen naar een oplossing
- Fase 1: Verzamel feiten en leer alles over de huidige situatie
- Fase 2: Hoe staat de gebruiker erin
Als je de eerste twee fases goed hebt gedaan, ga je het probleem dat je wilt oplossen vaststellen - Fase 3: Brainstorm erop los om ideeën te genereren
- Fase 4: Groepeer de ideeën (clusteren) en maak een keuze uit de beste (groep) van ideeeen
- Fase 5: Maak je plan/advies/prototype
- Fase 6: Pitch jullie geweldige plan
Succes!
Gastlessen / Presentaties
We hebben 2 gastlessen georganiseerd:
- 12.00 uur: de heer Wietse de Vries, expert circulair bouwen van de Bouwgroep Dijksma Draisma
- 12.30 uur: de heer Jelte Bosma, energietransitie expert van Darel Consultants
Bouwgroep Dijkstra Draisma
Wij zijn Bouwgroep Dijkstra Draisma. Een innovatief en daadkrachtig bedrijf, dat vanuit haar vestigingen in Dokkum en Bolsward verantwoordelijkheid durft te nemen voor haar werk en de wereld om zich heen. We hebben de overtuiging dat wij als bouwbedrijf bijdragen aan een duurzaam gebouwde omgeving, waardoor we een bewoonbare wereld kunnen achterlaten voor de volgende generatie. Samen willen we bouwen aan een duurzame toekomst!
De heer Wietse de Vries, verantwoordelijk voor Innovatie & Duurzaamheid, gaat tijdens zijn presentatie in op circulair bouwen en mooie circulaire bouwmaterialen.
Darel
DAREL is een collectief van ervaren professionals uit de energiesector met een focus op het versnellen van de energietransitie. Zij zetten zich in voor de versnelde implementatie van energie-efficiënte oplossingen en het vervangen van fossiele brandstoffen door een mix van hernieuwbare energietechnologieën.
De missie van Darel Educatie is het vergroten van het draagvlak in de Nederlandse samenleving voor de beslissingen en activiteiten die nodig zijn om de energietransitie te laten slagen.
Jelte Bosma – partner Darel Consultancy
De heer Jelte Bosma, partner in Darel, gaat tijdens zijn presentatie in op circulaire energiesystemen en oplossingen die helpen om de wereld mooier, groener en klimaatpositief te maken.
Alles over brainstormen en pitchen
Brainstormen doe je zo
- Goed Brainstormen is een kunst. Voorafgaand maak je een paar afspraken met elkaar. De belangrijkste afspraak: STEL JE OORDEEL UIT!
- Klik hier en lees hoe je brainstormt met geweldige resultaten
Pitchen doe je zo | 5 Regels
- Pitchen is een kunst. Zeker als je er maar een paar minuten tijd voor hebt. Met deze 5 regels zorg jij ervoor dat je met je pitch gaat winnen.
- Klik hier en lees hoe jullie de winnende pitch doen
Toolkit
Wij helpen je met je ontwerpopdracht
Wil jij meer kennis over de laatste (energie)systemen, circulaire technieken, bouwmaterialen of zoek je bedrijven in je regio die je willen helpen?
In deze SMARTCirculair toolkit vind jij je weg zonder te verdwalen in de enorme berg aan informatie.
“Ik wil je heel erg bedanken voor deze leuke en inspirerende dag!
De studenten vonden het ook heel erg leuk om te doen, dit hebben zij mij dan ook verteld.”
Melisa Devedzic, Docent Bouwkunde
“Ja, onze studenten vinden het leuk. Deze groep is nu nog op stage maar gaat met de echte challegne mee doen. Dus de hele klas 3, 9 studenten.”
Rens Heestermans, docent bouwkunde Alfa Hoogeveen
“De hackathon was erg leuk bedacht en mooi gepresenteerd door jullie, maar het was ook leerzaam en interessant om naar te luisteren.”
Alec Marquering, Student Bouwkunde
“De studenten zijn hard aan het werk geweest. Ik heb me er helemaal niet mee bemoeid (en dat is best lastig voor mij). Ze hebben het leuk gevonden. Ik hoop dat de Excellencedag in februari weer live kan zijn.”
Mark van der Pijl, docent Bouwkunde
“Wij hebben ontzettend genoten van deze dag. Ook ontzettend veel geleerd! Hierbij onze presentatie en video pitch!“
Emiel Joosten, Student Bouwkunde
“Wij doen dit jaar natuurlijk voor de eerste keer mee. Wij vonden de hackathon heel leuk en interessant. Maar ook pittig. Het zijn tweedejaars studenten en de lat ligt hoog, dat hebben we gemerkt. Maar prima om ze uit te dagen en hele mooie presentaties. Vooral die van Darel!”
Sjef Bastings, teamcoordinator Bouwkunde
“Het was een hele toffe, motiverende, productieve dag. Studenten waren heel gefocust en er kwamen veel mooie ideeën. Ze hebben amper pauze genomen en waren weer stipt op tijd terug voor de gastlessen.”
Hessel van der Zee, docent Bouwkunde
“Het was natuurlijk mooier geweest als we in Ede hadden kunnen komen. Maar ook tijdens deze digitale Hackathon zijn onze studenten echt met circulair bouwen aan de slag gegaan. Zij en wij vonden het leuk om te doen. En de gastlessen waren goed.”
Serge Smolenaers, docent Bouwkunde
“Bedankt 🙂
Érin Krijt, student bouwkunde Alfa Hoogeveen
“
“Wat een mooie oplossingen weer voor zo’n uitdagende case. Onze energieleverende gevel zou een echte eye Catcher zijn voor Bouwend Nederland. Ik hoop dat deze eruit springt.”
Caroline Passenier, docent en teambegeleider Scalda