Grootste kalkhennep gevel van Nederland in Twello
Het gemeentehuis van Voorst in Twello heeft de grootste kalkhennep gevel gekregen van Nederland. Moet je even meekijken.
Een uniek gemeentehuis met een prachtige kalkhennep gevel!
Nu het Huis van de Gemeente Voorst in Twello bouwkundig is opgeleverd, nemen we een eerste kijkje achter de grootste kalkhennepgevel van Nederland. De betonconstructie van het oude gemeentehuis, gebouwd in de jaren ’80, is nu veel meer dan vroeger zichtbaar. Met de nieuwe, gelamineerde houtconstructie borduren we voort op deze robuuste kolomstructuur. Samen vormen deze een compact, duurzaam en circulair gemeentehuis.
Volledig gestript
Omdat het oude gemeentehuis wel een goede, constructieve structuur heeft, is besloten deze betonnen constructie te handhaven. Het gebouw is helemaal gestript tot het casco en opnieuw opgebouwd.Inmiddels is het gemeente huis bijna klaar voor ingebruikname.
Kalkhennep gevel
De heldere structuur van het bestaande gebouw was een belangrijke aanleiding voor het ontwerp van zowel het interieur als het exterieur. Aan de binnenzijde wordt de betonstructuur van kolommen en balken in het zicht gelaten en tekent het zich af in met name de wat grotere ruimtes.
In het nieuwe ontwerp zijn we gaan voortborduren op deze mooie structuur. Om een compacter volume te maken wordt het voorplein bebouwd en krijgt het een constructie die precies aansluit op de constructieve lijnen van het oorspronkelijke gebouw.
Vanuit de biobased gedachte wordt het gemaakt van hout. Binnenin wordt direct duidelijk welke onderdelen tot de oorspronkelijke constructie behoren en welke nieuw zijn. De bestaande constructie wordt nog meer dan vroeger in het zicht gebracht en de nieuwe indeling wordt volledig afgestemd op de constructielijnen.
Vervolgens heeft het hele gebouw een goed isolerende jas gekregen met kalkhennep. Rens Borgers met zijn club heeft de buitengevel gemaakt. Vakmanschap!
Toonbeeld van duurzaamheid
De gemeente Voorst heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en wil dat het gemeentehuis hier een toonbeeld van wordt.
- Uiteraard wordt het gebouw energieneutraal, met zuinige installaties, een goede isolerende schil en zonnepanelen
- Hout en kalkhennep zijn bijvoorbeeld materialen die bij de productie ervan CO2 hebben opgevangen in plaats van hebben uitgestoten.
- Daarom is onder andere de nieuwe constructie geheel van hout gemaakt.
- De gevel is gemaakt van kalkhennep dat in Nederland nog niet op deze schaal is toegepast.
Dit biobased materiaal heeft verschillende voordelen. - De hennep groeit in 90 dagen, neemt dan veel CO2 op en werkt tegelijkertijd als grondverbeteraar op de akker.
- Het materiaal isoleert erg goed, maar is daarnaast ook dampopen en vochtregulerend. Dit heeft een nivellerend effect op de binnentemperatuur, waardoor erin het gebouw minder verwarmd en gekoeld hoeft te worden.
- Bouwen met Biobased bouwmaterialen zoals hout en kalkhennep zorgt dus voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
Kalkhennep voordelen
Kalkhennep is één van de eenvoudigste bouwmaterialen die je zult tegen komen in de bouw. Het bestaat voor ca. 90% uit hennephout en heeft verder een volledig natuurlijke samenstelling. In al zijn eenvoud bezit het een combinatie van bouwfysische eigenschappen die kalkhennep uniek maken.
- 1 ha hennep heeft vier keer meer vezels dan een bos
- De wortel schiet wel tot een meter de grond in. Dit zorgt voor een optimale uitwisseling van voedingsstoffen. Daarom is Hennep een bodemverbeteraar
- Een beter bodemleven zorgt voor een toename van de biodiversiteit
- Nog een voordeel: hennep heeft nauwelijks water nodig
- Bestrijdingsmiddelen niet niet nodig
- En de snelle groeitijd van ongeveer 100 dagen draagt bij tot een ongelimiteerd gebruik van hennep mogelijk
Kalkhennep bestaat ut hennephout, hydraatkalk, minerale additief en water. Daarmee krijg je een fantastisch bouwmateriaal dat bijdraagt aan de klimaatdoelen, een heerlijk binnenklimaat en het is 100% circulair. Wat willen we nog meer?