Wereldprimeur | Groen Waterstofgas produceren met een zonnepaneel uit Leuven, Belgie

Twintig van deze zonnepanelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien.

Belgische wetenschappers uit Leuven zijn erin geslaagd om waterstofgas te produceren met een speciaal ontwikkeld zonnepaneel dat vocht uit de lucht haalt. Dit is weer eens stap voorwaarts in de energietransitie want waterstofgas uit zon is helemaal groen!

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om een speciaal zonnepaneel te ontwikkelen dat waterstofgas maakt uit het vocht in de lucht. Na 10 jaar ontwikkeling is het rendement van één paneel opgedreven tot 250 liter per dag, een wereldrecord volgens de onderzoekers.

Twintig van deze zonnepanelen zouden een gezin een winter lang van stroom en warmte kunnen voorzien. De ingenieurs toonden ons hun prototype in wereldprimeur. De eerste veldproef staat in de steigers.

Wereldprimeur

Het onderzoeksteam van professor Johan Martens maken via een kolf aan het zonnepaneel zichtbaar dat er waterstof belletjes ontstaan. Een meter geeft aan hoeveel waterstofgas opgewekt wordt. De onderzoekers verwachten – afhankelijk van het aantal zon- en lichturen – gemiddeld zo’n 250 liter waterstofgas per dag te kunnen opwekken. Dat is een record volgens de onderzoekers.

Onderzoeker Jan Rongé: “Twintig van die panelen produceren genoeg warmte en elektriciteit om in een zeer goed geïsoleerde woning de winter door te komen en nog stroom over te houden. Met nog twintig panelen erbij kan je een heel jaar elektrisch rijden”.

Doorbraak

Een klassiek zonnepaneel zet 18 tot 20 procent van de zonne-energie om in stroom. Als je met die stroom achteraf ook nog water moet splitsen in waterstof en zuurstof, dan gaat er heel wat energie verloren. Precies dat hebben de Leuvense ingenieurs opgelost door een zonnepaneel te ontwerpen dat rechtstreeks waterstof maakt. Met hun paneel (1,6 m²) wordt 15 procent van het zonlicht rechtstreeks omgezet in waterstofgas. Dat is een wereldrecord in de categorie ’toestellen van gewone materialen’.

Waterstofgas

Waterstofgas is een energiedrager die zowel elektriciteit als warmte kan opslaan en produceren. Het is een gas dat ook geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. De voorwaarde is wel dat je waterstof maakt met schone energie. En dat is wat het team van professor Martens heeft ontwikkeld, een apparaat dat van zon en waterdamp waterstofgas maakt.

“Het is eigenlijk een unieke combinatie van fysica en chemie. In het begin hadden we 0,1 procent opbrengst en moesten we echt zoeken naar die waterstofmoleculen. Vandaag zie je ze in bellen naar boven komen. Dus dat is tien jaar werken, blijven verbeteren, de problemen zoeken. Zo kom je uiteindelijk tot iets dat effectief kan werken.”

Waterstof uit hernieuwbare energie (groene waterstof) is al jaren een belofte op de energiemarkt. Maar tot een echte doorbraak is het nog niet gekomen. Waterstof zou nog steeds duur en omslachtig zijn om te maken en op te slaan. Tot dusver wordt het merendeel van de waterstof geproduceerd met behulp van olie en gas. Grijze waterstof dus, veel winst voor het klimaat of het milieu maak je daar niet mee. Is dit de technologie waarmee de energietransitie doelstellingen gehaald worden?

Lees verder en bekijk de video’s op: vrt.be

Lees meer