Gilde Venray wint de Energie OntwerpChallenge 2022

Gilde ICT won de SMARTCirculair Energie OntwerpChallenge 2022

Gilde ICT won de SMARTCirculair Energie OntwerpChallenge 2022

De jury was unaniem: Het studententeam van Gilde Opleidingen in Venray won op 14 april de Energie OntwerpChallenge 2022 vanwege hun vernieuwende energieconcept uit planten. We hebben zelden zulke stralende gezichten gezien. Wat zijn we trots op jullie!

Het Gilde team was een van de 7 finalisten teams van de Energie OntwerpChallenge 2022. Na lang dubben of ze energie gingen opwekken uit stromend water of uit planten heeft het team voor ‘Energie uit Planten’ gekozen. Ze hebben het fantastisch uitgewerkt met een dashboard dat aangeeft hoeveel energie er opgewekt wordt. De jury was overtuigd.

Het mooie van het Gilde team was dat ze de finale zo spannend vonden dat ze een flinke drempel over moesten om naar Alliander in Arnhem te komen. Ze zijn niet voor niets gekomen! Alle studenten hebben een enorme stap gezet in professionalisering maar dit team al helemaal..

Jury

Het expertteam dat de teams moest beoordelen op hun pitch en toelichting bestond uit:

  • Pallas Agterberg, innovatie- en challenge manager Alliander
  • Dorien Terpstra, directeur Zehnder Groep
  • Jasmijn Kleij, Jong RES, Innovatieanalist TKi Urban Energy
  • Boas de Bloois, Alliander Stagaire HRM

Ontwerpopdrachten

Er kan er maar een de winnaar zijn. Dat is altijd jammer maar wat een mooie energieconcepten en wat een geweldige pitches! De studenten hebben in een 9 weken programma van scratch een productconcept ontworpen waarbij ze mochten kiezen:

  • voor opdrachtgever Alliander die oplossingen verzocht waarmee energie kon worden opgewekt en toegepast
  • voor opdrachtgever Zehnder die oplossingen wilde voor een gezond binnenklimaat mogelijk in relatie tot energiebesparing

Flinke opgaven voor de studenten en wat een mooie producten zijn daaruit gekomen.

Special Awards

Stichting SMARTCirculair stelde twee special awards beschikbaar die gewonnen zijn door het Summa College team EduVent en het Techniek College Rotterdam team Solar Carport.

EduVent ontwikkelde een app voor de smartphone voor scholieren en studenten waarmee de luchtkwaliteit gemeten kan worden, het schoolrooster inzichtelijk is en klas- of andere lokalen te boeken zijn. De app komt beschikbaar in de App Store en in Google Play. Opdrachtgever Zehnder Group.

Het Techniek College Rotterdam heeft een business case uitgewerkt voor grootschalige overkappingen voor parkeerterreinen in Hellevoetsluis en Rockanje bij de duinovergang. In deze regio is nog volop ruimte op het stroomnet van Tennet. Dus de opgewekte energie kan toegepast worden voor de laadpalen, de winkels en horeca in de omgeving en teruggeleverd worden. Dat laatste is inmiddels uniek in Nederland. De jury loofde het goed uitgewerkte en doorgerekende projectplan.

Smart grids en meer energieconcepten

https://www.smartcirculair.com/wp-content/uploads/2022/04/Goed-Groen-Groningen-300×225.jpeg” alt=”Goed Groen Groningen zorgt voor balans op het Net” width=”300″ height=”225″ aria-describedby=”caption-attachment-40670″ /> Goed Groen Groningen zorgt voor balans op het Net[/caption]

Het is altijd lastig om te kiezen. Want neem nou het team van het Alfa College uit Groningen. Groen Goed Groningen noemen ze zich. Zij hebben een compleet smart grid ontwerpen waarbij slimme apparaten, energieopslag en opwekken zorgen voor zo’n uitgebalanceerd energieverbruik dat daarmee het netwerk wordt ontlast.

En hoe denk je over het concept van een ander Summa studententeam dat de restenergie van kernafval wil opvangen. Ze berekenden dat er ongeveer 270 000 ton kernafval in de wereld ligt dat gebruikt kan worden. Als je dat dus allemaal om zou zetten in energie zouden wij 72 jaar lang de wereld van stroom kunnen voorzien. En dan breek je het kernafval ook tegelijk af. Hoe inventief is dat?

Het Summa Team dat koos voor het concept van ‘De auto van de Toekomst’ wil het mogelijk maken dat het wegennet uitgebreid wordt met inductieplaten zodat auto’s tijdens het rijden automatisch (draadloos) opladen. De opgeslagen energie in de autobatterij kan bi-directioneel stroom leveren aan de thuisbatterij en vice versa waardoor je minder energiekosten hebt en minder afhankelijk bent van het Net.

Het Nova College in Beverwijk koos voor energie opwekken via de regenpijp. Standaard kunnen regenpijpen voorzien worden van radertjes (waterradjes) die in beweging komen bij vallend water waardoor ze energie opwekken.  Een mooi concept dat eenvoudig opschaalbaar is voor huizen en bedrijfsgebouwen.

Het was een enerverende middag met veel blije gezichten in de heerlijke ambiance van Alliander in Arnhem. De Energie OntwerpChallenge zal zeker een vervolg krijgen maar voor nu gaat iedereen heerlijke paasdagen tegemoet.

Met dank aan

Alliander, Pallas Agterberg, Joelle Coenen, Boas de Bloois en Ingona Hammer. Zehnder Group Karin Hof, Dorien Terpstra, Albert Dunnink en Sjoerd Kwakkel. Jong RES, Charlotte de Boer, Max Keuzenkamp, Steven Heshusius, Jasmijn Kleij en Fons Janssen. SMARTCirculair Teams, Emel Öztürk, Sam van Beek en Rick de Vlieger en iedereen die we vergeten zijn uiteraard.

Alle teams proficiat!

  • Wil je foto’s terugkijken? KLIK HIER
  • Wil je de MBO-finalisten pagina’s terugkijken? KLIK HIER
  • Wil je de VO-finalisten pagina’s terugkijken? KLIK HIER

Ontwerp ‘het energiesysteem van de toekomst’

Onderzoeken, Ontwerpen, Bouwen, Stralen en … Winnen!