Friesland College | Circulair Ambachtscentrum Heerenveen
Friesland College studenten ontwerpen Circulair Ambachtscentrum Heerenveen’
Video
Circulair Ambachtscentrum Heerenveen
In opdracht van de gemeente Heerenveen en in samenwerking met Omrin maakt het 3e jaars studententeam Bouwkunde van het Friesland College een circulair ambachtscentrum in Heerenveen. Het doel is om in 2050 alle materialen en grondstoffen in de kringloop te houden. Daarom wordt de milieustraat getransformeerd tot een circulair ambachtscentrum met ruimte voor een demontagehal, kringloopcentrum, ambachtscentra voor ondernemers etc.
Opdrachtgever
Gemeente Heerenveen en Omrin
Studententeam
Het studententeam bestaat uit 3e jaars bouwkunde
Poster
Onze Unique Selling Points
Teamfoto
Een circulair ambachtscentrum is één van de meest concrete stappen om inwoners en lokale bedrijven te stimuleren meer circulair te handelen.
In essentie is een circulair ambachtscentrum een milieustraat aangevuld met andere functies. Deze functies zijn erop gericht om materialen of het product een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven te geven. Een milieustraat is gericht op recycling. Recyclen is soms de beste optie, maar vaak ook niet. Recyclen vraagt veel energie en het gerecyclede materiaal is vaak minder waardevol dan het oorspronkelijke materiaal. Dit betekent dat de keten eindig is en dat het materiaal niet oneindig kan worden hergebruikt. Daarom is het interessant om naar aanvullende opties te zoeken die producten en materialen een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven geven.
Bij een circulair ambachtscentrum wordt de milieustraat aangevuld met oog op hergebruik in plaats van recycling. Er zijn veel mogelijke functies. Een eenvoudig voorbeeld is de combinatie van een milieustraat met een kringloopwinkel, zodat herbruikbare goederen hun functie behouden. Een ander voorbeeld van hergebruik is een speelotheek, waar speelgoed uitgeleend en daardoor langer gebruikt kan worden.
In optima forma draagt een circulair ambachtscentrum bij aan een omslag in de manier waarop bewoners naar afval kijken, waarbij ze minder in ‘afval’ denken en meer in ‘grondstoffen’. Zo kan een inwoner er grondstoffen wegbrengen, geüpcyclede producten verkrijgen of producten in hun huidige staat een tweede (of zelfs derde) leven geven. Een circulair ambachtscentrum biedt inspiratie, educatie en werkgelegenheid.
Regionale economie
Een circulair ambachtscentrum biedt nieuwe kansen voor de economie en werkgelegenheid. Voorbeelden hiervan zijn: fietsenmaker, naaiatelier, sociale werkvoorziening, kunstenaarsatelier, horecagelegenheid, repair café en (technisch) onderwijs. Als het ambachtscentrum slim wordt ingericht, kunnen sommige van deze functies zelfs gecombineerd worden. Zo kan een kringloopwinkel ook fungeren als sociale werkplek.
Ook bestaat er de optie om het circulair ambachtscentrum meer vanuit een gemeentelijk perspectief te bekijken en te focussen op de eigen gemeentelijke voorzieningen. Zo kan de milieustraat gecombineerd worden met een gemeentelijke grondbank, een gemeentelijke bomenbank, grondstoffenhub of bouwhub, als aanvulling op het gebruikelijke gemeentelijk depot.
Over het Team
Het studententeam bestaat uit 14 studenten 3e jaars bouwkunde
-
Stijn Cuperus (teamcaptain)
- Jesse Stienstra
- Filip Janjic
- Gijs Bijlsma
- Hester Bos
- Wasim Elhammouti
- Dylan Jonker
- Patrick Kiestra
- Arjan Klompenmaker
- Brend Palstra
- Lucas Schonewille
- Brian de Vries
- Aron Ybema
- Daniëlle Bijlsma
Docent
- Jan Witteveen
- Hessel van der Zee
Over de opdrachtgever
Gemeente Heerenveen
- Yfke Hoogland
- Claire Smits
Omrin
- Meinard Kuipers
- Jesper Coeleveld
Foto’s
Bijdrage Hackathon
De highlights van het Friesland College
1. Windturbine dwars door het gebouw!
2. Generator door waterdruk
3. Infrarood panelen boven de werkplekken
4. Sportapparaten waarmee energie wordt opgewekt
5. Triple solar panelen
6. Extra bezetting door bijbouwen appartementen
7. Sportschool in het gebouw
8. Sociale interactie met bewoners van appartementen in de sportschool