Finale SMARTCirculair 2020 Bouw OntwerpChallenge bruist ondanks corona
De SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2020 heeft tien winnaars. Een dooddoener misschien, bekent juryvoorzitter Ruud Koornstra, maar dan toch: alle teams die woensdag 7 oktober bij de finale in congrescentrum De Werelt in Lunteren aanwezig zijn, hebben zichzelf overtroffen, ondanks alle coronaperikelen. Maar uiteindelijk is er natuurlijk maar één hoofdprijs.
Het liep allemaal anders dan gepland, dit jaar. Door de lockdown en de latere coronamaatregelen moesten deelnemende mbo studententeams vaak vooral online samenwerken. Dat dat niet altijd meeviel, bleek wel uit het aantal afhakers: 7 teams haalden de eindstreep uiteindelijk niet.
De doorzetters die de finale weten te bereiken, moeten fans en familie thuis laten en hun teamgenoten in een van de andere zalen van het congrescentrum laten meekijken via een livestream. Dagvoorzitter Anne-Marie Rakhorst doet haar uiterste best om het publiek aan te steken met haar bruisende enthousiasme, maar ja, een congreszaal met 30 bezette stoelen bruist wat minder snel. Zeker wanneer het publiek vooral bestaat uit nerveuze studenten die straks hun pitch moeten houden.
Livestream
Het mag de pret allemaal niet drukken. Twee bemondkapte camerateams en livestream-host Florian Slangen verzorgen de hele middag een levendig videoverslag van de gebeurtenissen in de zaal, afgewisseld met korte interviews door Laureen Peskens. Op die manier kunnen klasgenoten, familieleden en andere belangstellenden alsnog meegenieten van de pitches en prijsuitreiking. Wat ze niet zien is dat de livestream ondertussen gekeken wordt door 830 belangstellenden uit heel circulair minnend Nederland. Van opdrachtgevers tot scholen in heel Nederland. Juryleden Sven Jensse, Yvonne Boerakker, Coen van Rooyen en Raoul Vleugels doen op het podium hun best om er een feestje van te maken, met onderlinge plaagstootjes en enthousiasme voor de deelnemers. Naarmate meer studenten de pitch achter de rug hebben, wordt ook in de zaal de sfeer steeds relaxter.
Oorspronkelijke denkkracht
Dooddoener of niet, de jury heeft het ‘echt moeilijk’ om aan het eind van de middag winnaars aan te wijzen. “Ik was al fan van deze wedstrijd”, aldus Koornstra, “Maar nu nog meer. In jullie opleiding zit vernieuwende, echt oorspronkelijke denkkracht. Hier kunnen we zien tot wat een mooie en krachtige ontwerpen dat kan leiden. Ik hoop van harte dat ondernemers en overheden daar meer gebruik van gaan maken.”
Vier Special Awards gaan naar:
- Deltion College Zwolle, voor het ontwerpen van betaalbare circulaire woningen voor de particuliere markt in deelgebied ‘De Tippe’. “Goed doorgerekend en onderbouwd; vernieuwend en toch zo gewoon. Daarmee begint innovatie”, vond de jury.
- Alfa College Hoogeveen, voor het uitdenken van de verplaatsing van Barak Linde, ter aanvulling en versterking van het streekhistorisch museum de Wemme. De jury: “Jullie werken in dit project op een mooie en respectvolle manier met het oorspronkelijke gebouw én met de omgeving.”
- Techniekcollege Rotterdam, voor de herbestemming van de voormalige industriële havengebouwen Keilepand tot creatieve hotspots. “Aantrekkelijk. Juist op een industriële plek als deze”, zei de jury welgemeend. “Zo kunnen we de stad veel mooier maken.”
- ROC Midden-Nederland in Amersfoort, voor de herbestemming van het voormalig belastingkantoor naar wonen, werken en horeca: “Een grote , complexe opgave, uitgebreid uitgewerkt met een speelse vrolijkheid die we bewonderen.”
Publieksprijs: Tiny village voor studenten
De publieksprijs gaat naar Noorderpoort in Stadskanaal, voor het ontwerp en de gepassioneerde presentatie van een duurzame Tiny Village, die studenten uit de omgeving moet verleiden om niet naar ‘de stad’ te vertrekken. “Heel Groningen heeft op jullie gestemd, vlak voor de sluiting lag de server van de website eruit, zo druk was het”, vertelt organisator Tanja Nolten op het podium. Maar het ontwerp is dan ook prachtig en het gebruik van de vernieuwende, circulaire producten inspirerend, aldus de jury. De prijs wordt het team nog eens extra gegund vanwege het feit dat twee leden op de thuisreis na een voorronde aan de Bouw OntwerpChallenge een ernstig auto-ongeluk kregen. Gelukkig gaat het iets beter met een van de twee studenten die met zwaar letsel was opgenomen maar nu is gestart met revalidatie. Knap van het team dat ze tot deze prestatie zijn gekomen.
De hoofdprijs: levensloopbestendige woongemeenschap
De winnaar van de hoofdprijs, tenslotte, is voor Landstede uit Harderwijk met, als enige deelnemers, particuliere opdrachtgevers. De eigenaars van een boerderij met bijgebouwen en veel grond in Roosendaal willen hier Vriendenhofje ‘De Heerlijkheid BuitenGewoon’ realiseren: een woongemeenschap met 15 levensloopbestendige en gemakkelijk aanpasbare wooneenheden voor meerdere leeftijdscategorieën. En dat uiteraard zo circulair mogelijk. De uitwerking is origineel en gedetailleerd, de presentatie swingt, de visuals zijn indrukwekkend. En dat het uitgevoerd gaat worden, dat staat vast. “Wij willen jullie graag daarin blijven ondersteunen”, belooft Koornstra namens de jury. “Als er mannen met stropdassen ingewikkeld gaan doen, klop vooral bij ons aan, dan kijken wij waar we kunnen helpen.”
Een feestje na afloop zit er niet in, wederom met dank aan corona. Maar bruisen ging het uiteindelijk toch nog.
Aftermovie Finale 2020
Lees meer
- Noorderpoort wint de SMARTCirculair Publieksprijs 2020
- Landstede team ‘The Aesthetics’ ontwerpt Vriendenhofje Roosendaal
- StartBlock zet de deur open voor Landstede
- Philips Stadskanaal wordt trendy village met Innovatiehub
- SMARTCirculair studenten zijn 21st century skilled young professionals
- 2020 Finalisten (deelnemende teams)