Stichting SMARTCirculair nodigt bedrijven, onderwijs en overheden uit voor de Leercirkel/workshop ‘Circulaire Bouweconomie en Nieuwe Business modellen.’
Deze workshop is tijdens de SMARTCirculair Excellencedag. Na afloop kunt u aan het programma deelnemen.
Hoe bouwen we circulair, CO2 neutraal, demontabel en verdienen we er ook nog (veel) geld aan? Dick van Veelen geeft voorbeelden uit de zorg en het onderwijs die nu al zorgen voor een overvolle orderportefeuille en geweldige bouwprojecten.
We moeten anders gaan kijken naar de ontwikkeling van vastgoed. We zullen duurzaamheid en circulariteit zowel materiaalverbruik als milieu-impact, integraal mee moeten nemen in het business model. Een integrale benadering waarin de kosten en baten van circulaire maatregelen en andere duurzaamheidsaspecten zijn meegenomen.
In een circulaire businesscase verbreden we de kijk op investeringskosten van één levenscyclus naar volgende levenscycli. Daarbij worden waar mogelijk niet alleen de kosten, maar ook de baten en de fiscale ruimte meegerekend.
Ik ben erbij! |
Wat circulair bouwen nog interessanter maakt is dat het op lange termijn kostenbesparend is. Een circulair gebouw behoudt haar waarde en wordt financieel aantrekkelijk voor investeerders.
Posten waar nu mee gerekend kan worden:
Posten die op langere termijn vorm moeten krijgen:
Uitdagingen in het licht van de Green Deal wetgeving
Naar verwachting wordt de circulaire businesscase steeds aantrekkelijker worden omdat verschillende (externe) ontwikkelingen een gunstig effect zullen krijgen op de hoogte van de posten. Denk aan:
Er moet nog een hoop gebeuren om circulariteit gemeengoed te maken. We denken nu vanuit een economie waarin hergebruik minder omzet betekent voor bedrijven. De verandering die we moeten teweegbrengen is dat we aan de slag gaan met het bedenken van andere businesscases en meer service-gerelateerd gaan aanbieden.
Het aantal innovatieve uitvragen stijgt: Zo kregen we een uitvraag waarin wordt gevraagd om 40% biobased of secundaire materialen toe te passen. Dat zijn de puzzels waar we enthousiast van worden. Hopelijk gaat die vraag vanuit architecten en andere opdrachtgevers toenemen.
De ‘Circularity Gap’ vormt nog een specifieke uitdaging. Irma Thijssen. (RVO) legt uit: “Als je alles dat uit sloop en projecten vrijkomt optimaal hergebruikt, heb je slechts 20% gedekt van wat we nodig hebben. Dus is er een gat van 80%. De vraag is welke materialen je daarvoor kunt gebruiken? Dan komen biobased materialen om de hoek kijken.”
We moeten met z’n allen proberen om ons sneller aan te passen aan veranderende omstandigheden.Het wordt tijd om de krachten tussen bedrijven, overheid en onderwijs te bundelen om te kunnen versnellen.
Deze Leercirkel is de eerste van een serie van 3 Leercirkels tussen november en 7 februari 2023. De ervaringen, tips en aanbevelingen worden meegenomen om structurele leercirkels op te zetten met als doel om de circulaire bouweconomie te versnellen en de samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en experts te intensiveren.
Duur: Bijeenkomsten duren maximaal drie uur.
Exclusief: voor circulair koplopers in onderwijs, bedrijven en overheden in de bouwketen
Extra: alle deelnemers ontvangen een deelnamecertificaat ‘versneller van de circulair economie
Ik ben erbij!
|
© 2024 SMARTCirculair