De basis van de stedenbouwkunde bevindt zich rondom de twee kernbegrippen, ruimte en tijd.
Erik van der Valk, stedenbouwkundige bij Rothuizen architecten, neemt de Scalda studenten mee in de uitdaging om een Kenniswerf voor Vlissingen te ontwerpen die tegemoet komt aan de fysieke leefomgeving van de mens, stad en regio en om dit in de tijd te organiseren.
De Scalda studenten hebben een uitdagende opdracht om het gebied tussen station en kanaal te transformeren naar een Kenniswerf met daarin ruimte voor onderwijs, bedrijven en startups, experimenteerruimte, ontmoeten en inspireren. De opdrachtgever, de gemeente Vlissingen, wil graag de verbinding met het kanaal maken en de Kenniswerf ontdoen van de hoeveelheid beton en bestrating. Het moet een inspirerende, bruisende omgeving worden waarin onderzoek, innovaties en samenwerking leiden tot nieuwe kennis, nieuwe productconcepten, bedrijvigheid en een intensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.
Na de Kick Off op 31 januari is het Scalda team gestart met de onderzoeksfase. Maar in zo’n grote opdracht vraag je je af waar je moet beginnen. Stedenbouwkundige Van der Valk neemt de studenten mee in het proces om van onderzoek en haalbaarheidsstudies te komen tot schetsvoorstellen en de inrichting van de buitenruimte met veel aandacht voor biodiversiteit, landschap, mobiliteit en recreatie/huisvesting.
Studenten worden dus meegenomen in planologie en architectuur met als doel om ze een visie op het gebied te laten vormen als basis voor de oplevering in juni 2023 aan de opdrachtgever.
© 2025 SMARTCirculair