Europa legt duurzame normen op voor bouwmaterialen
In Europa is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor bijna 40% van het energieverbruik, een derde van het totale waterverbruik in Europa, 35% van alle afval en 36% van de totale CO2-uitstoot in de Unie.
De bouwsector heeft daarmee een cruciale rol in het streven om het continent duurzamer te maken. Met nieuwe regels wil Europa de bouw versnelt verduurzamen.
Normen voor hergebruik bouwmaterialen
‘In de bouw wordt vandaag amper 1 procent van de bouwmaterialen hergebruikt, gewoon omdat er geen productnormen zijn die ontmanteling en hergebruik vergemakkelijken,’ zegt Europarlementslid Sara Matthieu (Groen), die rapporteur is van deze wetgeving in het Europees Parlement. ‘Met deze wet stimuleren we innovatieve bedrijven in de sector.’
Concreet zullen fabrikanten moeten bekendmaken wat de impact is van hun bouwproducten, zoals isolatiemateriaal, dak- en vloerbedekking of deuren en ramen. Die informatie komt ook op het digitaal productpaspoort. Dat maakt de vergelijking van materialen een stuk eenvoudiger en kan ook relevant zijn voor de consument.
Fabrikanten worden ook verplicht wisselstukken te voorzien aan een betaalbare prijs en leveringstermijn, bijvoorbeeld voor raamkozijnen.
Het Europees Parlement vraagt de Commissie ook een duurzaamheidslabel uit te werken voor bouwproducten in doe-het-zelfzaken, minimumregels voor openbare aanbestedingen en standaarden voor het hergebruik van bouwproducten, benadrukt Sara Matthieu. Ook in de bouw kan worden gewerkt met inzameling en hergebruik, zoals dat nu al gebeurt voor verpakkingen (Fostplus), elektronica (Recupel) of batterijen (Bebat).
Fit for 55
Aanvullend hierop heeft Europa nieuwe regels opgesteld in het ‘Fit for 55-pakket’. Zeven daarvan hebben effect op de gebouwde omgeving.
- Emissiehandelssysteem (ETS)
Prijsprikkels die bedrijven stimuleren om de broeikasgassenuitstoot te verlagen. - Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)
Eisen voor de energieprestatie van bestaande en nieuwe gebouwen, waaronder een renovatieverplichting en minimumeisen voor technische gebouwinstallaties. - Renewable Energy Directive (RED)
Het aandeel hernieuwbare energie in de gebouwde omgeving moet in 2030 49% zijn. - Energy Efficiency Directive (EED)
Het energiegebruik in de EU moet in 2030 met 11,7% zijn gezakt ten opzichte van 2020.
Diederik Samsom
Europarlementariër Diederik Samsom:
“Grondstoffen zijn schaars, winning is zeer milieubelastend. We moeten dus overschakelen naar hergebruik van materialen. Van afval grondstof maken. Spullen ontwerpen en fabriceren die langer meegaan en aan het einde van de levenscyclus weer dienen als nieuwe grondstof. Het is belangrijk dat Brussel nieuwe kaders en regels heeft opgesteld die toewerken naar die circulaire economie.”
Waar vind je gebruikte bouwmaterialen?
- Gebruiktebouwmaterialen.com
Dankzij de specialisten van van Liempd (Sloopbedrijf in Noord-Brabant)vinden gebruikte materialen uit onze sloopwerken hun weg terug naar de markt en in de samenleving. Uniek, want alle materialen staan online en worden opgeslagen in de materialenbank gebruiktebouwmaterialen.com - Insert.nl
Insert is een collectief van sloopbedrijven groenbedrijven en civiele aannemers zonder winstoogmerk. Insert wil het hergebruik van bouwmaterialen bevorderen ism partijen in de bouwketen om samen het hergebruik van (bouw)materialen, bomen en planten verder te stimuleren. - Restoric.nl
Bij Restoric (Noord Holland) vind je nieuwe en gebruikte (historische) bouwmaterialen - DutchReUse.com
Naar verwachting lanceert Dutch Reuse na de zomer van 2018 de eerste fase met minimaal 70.000 stuks gebruikte bouwmaterialen