eLearning Living Lab

Circulair Bouwen | Bouw je Toekomst #1 | Company New Heroes

Circulair Bouwen | Bouw je Toekomst #1

Circulair bouwen | Hierbij wordt gebruik gemaakt materialen die herbruikbaar, herplantbaar en biologisch afbreekbaar zijn. We hebben het ook over biobased materialen en over een duurzamere manier van (samen)werken.

Circulair Bouwen | Bouw je Toekomst #2

In deze aflevering van Bouw je Toekomst hebben we het over uitstoot. We vertellen je over CO2 en stikstof. Wat is dat en waarom is het zo slecht?

Circulair Bouwen | Bouw je Toekomst #3

Gezond bouwen | Door natuurlijke materialen te gebruiken maken we gebouwen gezonder. Dit zorgt voor een betere akoestiek, betere temperatuurregeling en betere vochtregulatie. Dat heet gezond bouwen. Gezond bouwen maakt het leven prettiger en levert ook geld op. Er is veel minder ziekteverzuim

Circulair Bouwen | Bouw je Toekomst #4

Biobased ontwerpen gaan anders om met hitte, energie en vocht. Daardoor zijn ze veel meer zelfregulerend. Er is veel minder techniek nodig. Dat betekent minder een beroep op onze grondstoffen, minder kosten, lagere belasting van ons energienet én aangenamere gebouwen.

Bouwen met de Boer

Tegenlicht aflevering | In ‘Bouwen met de boer’ volgt Tegenlicht pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw en zo onderdeel zijn van de materialentransitie – zodat er in de toekomst minder vervuilend beton en staal wordt gebruikt.

Houtbouwers

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing?

Deze mensen lossen de bouwcrisis zelf op

VPRO Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende oplossingen voor het wonen van de toekomst, en presenteert zowel online als op TV een optimistische voorhoede van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren?

Ben je bang om te pitchen? Bekijk deze TED video

Je bent niet de enige. En … jij bent het waard om gezien en gehoord te worden. Laat je kwetsbaarheid en moed zien. Je zult enorm trots op jezelf zijn.

Hoogbouw in Hout

Houtbouw in Eindhoven

Houtbouw is gunstig voor CO2 en stikstof wordt flink opgeschaald. Grote projecten en klaar voor de volgende stap, de combinatie met natuurinclusief, circulair en biobased bouwen.

Boris Zeisser over Houtbouw

Architect Boris Zeisser in gesprek met Irma Thijssen over houtbouw in Amsterdam

Gastlessen

Gastles monumenten duurzame renovatie en transformatie

Voor Monumentale gebouwen gelden net wat andere regels en wetgeving als je die circulair wilt transformeren en renoveren. Mischa-Marah Wullem geeft inzicht.

Gastles EnergieOpslag

Batenburg Energietechnologie adviseur Ronald Berkhout geeft een gastles over diverse energieopslag systemen aan de studenten van het Techniek College Rotterdam.

Optigrün Gastles | Natuurinclusief ontwerpen

Optigrün directeur Henk Vlijm geeft een gastles over natuurinclusief ontwerpen, groene daken, biodiverse inrichting en wateropvang/ hergebruiken aan studenten van het Techniek College Rotterdam

Gastles biocomposieten

Holland Composites technisch directeur Pieterjan Dwarshuis geeft een gastles over biocomposieten aan de studententeams van het Techniek College Rotterdam.

Gastles Smart Building

Erik Felëus is expert in smart building development bij Schiphol. Hij neemt de studenten van het Techniek College Rotterdam mee in de kansen van smart building.

Gastles Energieopslag en toepassingsgebieden

Spectral founder Stefan Kop is expert Energieopslag en gaat met de studenten in op prijsschommelingen, teruglevercondities en de variaties van energieopslag.

SMARTCirculair Hackathon

Gastles | Riolering en waterhuishouding Lisserbroek

Martin Bastiaans – Gemeente Haarlemmermeer

Stedelijk water
Martin Bastiaans is expert Afvalwaterketen & Klimaatbestendigheid Haarlemmermeer. Hij geeft inzicht in klimaatadaptief ontwerpen en bouwen met tips over lokale waterberging. Bekijk alternatieven op Saniwijzer.nl

Pitch Workshop

Patrick van Gils (TOPpresentaties.nl) geeft in 6 stappen aan hoe je de perfecte pitch doet voor je opdrachtgever en de jury. Aanrader!!!

Monarch IV Den Haag

Royal Haskoning, Walter van Adrichem

SMARTCirculair Excellencedag 2023

Ruimte zat in de Stad

Reimar von Meding – KAW architecten

Gastles ‘Ruimte Zat in de Stad

Er zijn heel veel kansen voor steden om meer woningbouw binnen de stadsgrenzen te realiseren. Bekijk de video.

Oneindig veel Energie

Albert Paardekam – Darel Consultancy

Gastles Bouwen aan de Energietransitie

Albert Paardekam van Darel neemt ons mee door de uitdagingen van de Energietransitie.

SMARTCirculair | Meer inspiratie

workshop Energieopslag | ontwikkelingen en innovaties

Joel Nolten geeft inzicht in verschillende energie opslag systemen.

Van klein naar groot want moet je je eigen opgewekte energie koppelen aan het net of is het beter om het zelf op te slaan om het later weer te kunnen gebruiken?

workshop ‘Het verhaal achter het ontwerp.’

Frans Beune neemt je mee in de wereld van biocomposieten.

Hoe maak je een goed verhaal en wat & wie heb je daarvoor nodig?

Frans Beune laat jullie nadenken over de historie van het pand, de mensen die er werk(t)en en de omgeving die altijd een rol speelt. Of het nu gaat over de herbestemming van het Quarantaineterrein in Rotterdam, inbreiding in de stad, een ambachtscentrum in Utrecht of Heerenveen.

workshop Architectuur en Bouwfysica

Mischa Marah Wullems neemt je mee in de wereld van biocomposieten.

Architectuur en bouwfysica gaan hand in hand bij de herbestemming van (oude) gebouwen. En soms zelfs monumentaal, beschermde panden zoals een kerk, een pakhuis of een school.

workshop Warmteopslag en andere installaties

Jacques Mathijsen – De Groot Groep – vertelt over installaties, energie en warmteopslag om de gebouwde omgeving energieneutraal of nog liever, energieleverend te maken.

workshop Mediacampagnes en socials

Wessel Hebing – Magnify Marketing – neemt je mee in de keuze voor je mediacampagne die zorgt voor het uitbreiden van je netwerk met actieve ambassadeurs waardoor jullie als team heel veel publieksstemmen krijgen.

workshop Wat is circulariteit?

Cor van Dijken – Adviesbureau Cor ademt circulariteit. Cor is een goeroe als het gaat om circulair bouwen. Hij gaat met jullie het gesprek aan over circulariteit. Waar hebben we het over?

workshop Inbreiden in de stad van de toekomst

Reimar von Meding – KAW Architecten – geeft met met talloze voorbeelden, tips, trends en invalshoeken aan hoe steden geel goed kunt indikken met honderd duizenden woningen. Tip: probeer je te verplaatsen in de toekomstige bewoners.

 

workshop ‘Ja Maar!’

Joris Knigge geeft je handvatten om tegenwerpingen positief om te buigen.

Herken je dit? 

  • Te duur
  • Het kan niet
  • Het mag niet

Of erger … we willen niet. Hoe zorg je ervoor dat je gesprekspartner wel wil en kan?

workshop Toepassen van biocomposieten in Bouw/Infra

Rik Brouwer NHL Stenden neemt je mee in de wereld van biocomposieten.

Rik Brouwer is expert biocomposieten in de bouw. Hij legt uit hoe je ermee moet ontwerpen, welke productietechnieken er zijn en wat voor soort producten levert dit op?

Gijs Joosen – Architect Royal HaskoningDHV

Parametrisch Ontwerpen
Tijdens de SMARTCirculair Excellencedag trapte Gijs Joosen af met een keynote over parametrisch ontwerpen. Zijn uitgangspunt is dat elk element in een gebouw uniek is en dat je dat met parametrisch ontwerpen maximaal kunt beïnvloeden en sturen. Parametrisch ontwerpen is een middel om de noodzakelijke verduurzaming van een gebouw of omgeving een impuls te geven.

Reimar von Meding – Chief Executive Officer KAW architecten

Webinar ‘Ruimte zat in de stad’
KAW heeft onderzoek gedaan over hoe er meer woningbouw kan worden gerealiseerd als inbreiding in de stad. Hun conclusie: er is volop potentie voor compacte, circulaire woningbouw in de stad.

Wietse de Vries – sr. adviseur Bouwgroep Dijkstra Drainsma

Gastles circulair bouwen en materialen

Wietse de Vries van Bouwgroep Dijkstra Draisma over circulair bouwen, Biobased materialen, innovatie en wet- en regelgeving.

Gastles circulair bouwen en materialen

Wietse de Vries van Bouwgroep Dijkstra Draisma over circulair bouwen, Biobased materialen, innovatie en wet- en regelgeving.

VHG – Kim van der Leest | slimme gebouwen waar groen en techniek samenwerken

Dit handboek geeft je handige mindmaps en aandachtspunten voor ontwerp en aanleg dakgroen, gevelgroen en interieurgroen. Met mogelijkheden voor wateropvang en -hergebruik en een walhalla voor vogels en insecten. VHG branchevereniging voor ondernemers in het groen.

Rijnboutt architecten over circulair ‘de Garage’ in Amsterdam

De voormalige Citroën-garage in Amsterdam kreeg een circulaire herbestemming. Nu is ‘The Garage’ biedt een energieke en creatieve omgeving, uitgerust met de nieuwste technologieën. – Marleen van Driel en Joost Verheus, Rijnboutt architecten

Raoul Vleugels over circulair bouwen met natuurlijke bouwmaterialen

Raoul Vleugels is gespecialiseerd in ontwerpen en bouwen met natuurlijke bouwmaterialen. Gebouwen die CO2 opnemen in vloeren wanden en gevels. Gebouwen die ademen en dus damp open zijn. Gezonde gebouwen waarin je niet woont of werkt in een ‘plastic zak met een tuitje’. – Raoul Vleugels, Jurylid SMARTCirculair

SMART Homes

Norbert Schotte wil huizen net zo intelligent maken als auto’s. Immers. Moderne auto’s krijgen ’s nachts een update. Huizen worden na oplevering alleen maar dommer. Terwijl we toch heel wat uitdagingen hebben om ons wooncomfort en energieverbruik te optimaliseren. Tijdens deze gastles geeft Norbert inzicht in achtergronden en wat je kunt doen om huizen SMART te maken.