Drenthe college presenteert eerste tiny house van biocomposiet
Het Drenthe College heeft samen met het Hondsrugcollege en NHL Stenden een tiny house ontwerpen en gebouwd van 100% biocomposiet.
Met het project willen de studenten aantonen dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn voor isolatiematerialen, afdekprofielen en platen. Maar ook dat je er dragende panelen en frame- en skeletbouwconstructies mee kan maken die voldoen aan Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen.
Uitgebreid getest op technische levensduur
De komende tijd wordt het tiny house door lectoren en studenten van NHL Stenden in Emmen uitgebreid getest op technische levensduur en weerbestendigheid.
Drenthe college werkt samen aan klimaatpositieve bouwmaterialen
Vanuit de samenwerking tussen kennisinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, het Hondsrugcollege, het Duitse Fiber Institute Bremen en de bedrijven Kuipers & Koersbouw/Bioframe, Millvision, KIEM, Hempflax, FIBY, Domesta en het Duitse Naftex is de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om het tiny house in Emmen te bouwen van biogebaseerde materialen. Onder andere de wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn hiervoor speciaal in dit project ontwikkeld.
Hennep als basismateriaal
Bouwmateriaal, dashboards, gezondheidsproducten, stalstrooisel, biocomposiet – van hennep kun je meer maken dan je denkt. Dun Agro / Hemplax in Oude Pekela is continu bezig met innovatie.
Biocomposiet kan op termijn plastics vervangen
Hempflax zet hoog in als het gaat om de bedrijfsmissie: welke wereldwijde problemen kunnen we met behulp van hennepproducten oplossen in het dagelijks leven? Het is de meetlat waarlangs het bedrijf zijn eigen activiteiten legt, de vraag die voor inspiratie zorgt ook. Het bedrijf verbouwt in Nederland, Duitsland en Roemenië hennep op velden ter grootte van 2600 hectare. Die vezelhennep wordt na het oogsten verwerkt in fabrieken in Roemenië en Oude Pekela. En de producten die dat uiteindelijk oplevert gaan de hele wereld over.
,,Wij zijn leverancier”, zegt managing director Eelkje Oldenburger. “We halen grondstoffen uit de hennepvezels en maken er producten en halffabricaten van. Maar we adviseren ook wereldwijd over de teelt van industriële vezelhennep. We weten welke toepassingen haalbaar zijn.’’
Dat worden er steeds meer. Olie voor de farmaceutische industrie bijvoorbeeld, isolatiemateriaal voor huizen, ligmatten voor huisdieren, meubelen, textiel. En de trots van Drenthe: biocomposiet. Van natuurvezels kunnen we nu biocomposiet persen dat op den duur de plek kan innemen van plastic op basis van aardolie.’