Doetinchem, Leiden en Alphen aan de Rijn bouwen toekomstbestendig
Doetinchem, Leiden en Alphen aan de Rijn lopen op kop met toekomstbestendig uitvragen en bouwen. In hun uitvraag voor de ontwikkeling van woningen worden punten verdeeld. Het onderdeel ‘toekomstbestendig bouwen’ is goed voor 35% van de indiening en de prijs slechts 10%. Binnen het kader ‘toekomstbestendig bouwen’ is ervoor gekozen om de MPG een lage weging te geven en het percentage biobased en GWPa een hoge weging.
Het resultaat mag er zijn. Prefab biobased woningen met meer dan 60 ton CO2-opslag voor zowel huur als koop.
Tool voor toekomstbestendige uitvraag
Building Balance stimuleert gemeenten om deze aanpak over te nemen. Als meer gemeenten deze aanpak omarmen, zorgt dat voor een enorme schaalsprong voor toekomstbestendig bouwen. Daarnaast draagt deze aanpak en het gebruik van de Nationale Richtlijn Toekomstbestendig Bouwen bij dat (fabrieksmatige) bouwers kunnen innoveren, omdat de veelheid aan eisen zich beperkt tot een beperkte set indicatoren.
Prijs voor Doetinchem
In het plangebied Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem is het aanwezige landschap als uitgangspunt is genomen. Daarmee won Doetinchem de Inspiratie Project Award tijdens de Provada in juni 2024.
De woningbouw is een kans om een extra landschapslaag toe te voegen, door groene daken als verplichting op te nemen. Ook in de woningbouw zelf komen de duurzaamheidsambities terug: uitgangspunt is het toepassen van circulaire en biobased materialen en er wordt ook gekeken hoe de tuin bijdraagt aan een natuurinclusief geheel.
Expert
Wil je meer weten over biobased uitvragen van nieuwbouwwoningen waar je direct mee aan de slag kunt. Gebruik hiervoor deze tool voor de toekomstsbestendige uitvraag door gemeenten. Wil jouw gemeente advies over biobased uitvragen? Neem dan contact op met tenderexpert Ivar Diekenhof of de ketenregisseur in jouw regio.