De SDG top 5 voor gebiedsontwikkeling
De Sustainable Development Goals (SDG’s) geven richting aan het mondiale streven om van de wereld een betere plek te maken. Stedelijke transformaties kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Hoe kunnen we de vertaalslag naar de gebouwde omgeving maken?
De SDG-top 5 voor gebiedsontwikkeling
Welke van de zeventien SDG’s zijn relevant voor gebiedsontwikkeling in Nederland?
- Duurzame steden en gemeenschappen (SDG11)
- Betaalbare en duurzame energie (SDG7)
- Goede gezondheid en welzijn (SDG3)
- Verantwoorde consumptie en productie (SDG12)
- Klimaatactie (SDG13)
Het zijn dezelfde SDG’s als waaraan pensioenfondsen en hun uitvoeringsorganisaties prioriteit geven.
Verwante SDG’s
Bovenstaande top 5 wordt gevolgd door 3 SDG’s die schijnbaar fungeren als middelen om tot duurzame ontwikkeling te komen:
- Onderwijs (SDG4)
- Partnerschap (SDG17)
- Innovatie en infrastructuur (SDG9)
Duurzame steden en gemeenschappen is dus het meest relevant, maar andere SDG’s helpen om dat doel bereiken. “Het krachtige van SDG11 is dat in de omschrijving ‘duurzame steden en gemeenschappen’ zowel de fysieke, sociale als economische dimensie van duurzaamheid een plek heeft. Met name in de vastgoedsector zie je dat er soms nog met een erg technische en fysieke bril naar duurzaamheid wordt gekeken, terwijl overheden steeds meer integrale eisen en doelen aan gebieden stellen.”
Utrecht als Global Goals City
In 2015 committeerde de stad Utrecht zich al aan de SDG’s. Onder de noemer ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ wordt lokaal invulling geven aan de mondiale doelstellingen. Dat vertelt Marcel Herms, adviseur SDG’s bij de gemeente Utrecht.
“We willen het allereerst samen met de stad doen. Hiervoor is het netwerk Utrecht4GlobalGoals in het leven geroepen. Zo werken we aan bekendheid en bewustwording en proberen we bedrijven te binden. Een dashboard met eigen indicatoren helpt ons als gemeente prestaties en effecten monitoren.”
Volgens Herms hebben de SDG’s zeker meerwaarde voor gemeenten en ontwikkelaars als verbindende factor: ze vormen een internationale, gemeenschappelijke taal, die wervend is en als kapstok kan dienen voor lokaal beleid en partijen die daarvoor nodig zijn.
Daarnaast stimuleren de SDG’s een integrale en op de lange termijn gerichte kijk op de leefomgeving.