Constructeur is essentieel voor Circulair Bouwen

Constructeur Gerben van der Meijde

Mag ik met gepaste trots zeggen dat onze neef Gerben van der Meijden een super interview heeft gegeven over de o zo belangrijke rol van de constructeur? Twee jaar geleden heeft Gerben masterclasses gegeven tijdens de SMARTCirculair Excellencedag en nu begint hij nationale bekendheid te krijgen met het ontwerp van het Sluishuis in Amsterdam.

Gerben werkt inmiddels al een paar jaar bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en heeft zijn stage bij Pim Peters gedaan van IMD Raadgevend Ingenieurs. Geen slechte basis zou ik zeggen.

 

Als wij ons werk níet goed doen en het gaat fout, is dat vaak groot in het nieuws en weet men ons wel te vinden

Gerben: “Dat die veiligheid niet vanzelf komt, en dat er nauwelijks doden te betreuren zijn door falende gebouwen, is te danken aan de zorgen van constructeurs en bouwers. Constructeurs zijn daarin de ontwerpende, adviserende en ook vaak controlerende partij. Wij gebruiken onze kennis van mechanica, materialen, vormen en bouwmethoden om gebouwen veilig te ontwerpen en tot in detail uit te rekenen. Als wij ons werk níet goed doen en het gaat fout, is dat vaak groot in het nieuws en weet men ons wel te vinden.”

De rol van de Constructeur

De constructieve bouw is een breed vakgebied met veel dingen om te ontdekken. Het past meer bij mij om van veel van die gebieden wat te weten en zo als allrounder te kunnen bijdragen aan een project. Per onderdeel wil ik kennis opdoen tot aan de uitvoering, omdat ervaring met die laatste fase van meerwaarde is om goed te kunnen bijdragen in een vroege fase. De eerste jaren bij Van Rossum heb ik vooral ervaring opgedaan met constructies van in situ beton, prefab beton en staalconstructies, en met combinaties daarvan. Bijvoorbeeld bij de projecten Sluishuis in Amsterdam en Wonderwoods in Utrecht. De route ligt nu richting houtconstructies en herbestemmingen, zo wordt mijn kennispalet stukje bij beetje uitgebreid.

Sluishuis Amsterdam

Iconisch woongebouw aan het IJ

Sluishuis is een appartementencomplex bij IJburg in Amsterdam. Het 40 m hoge gebouw staat op een plot van 85 x 85 m2 en bevat en mix van huur- en koopappartementen met eronder een tweelaagse parkeerkelder. Het iconische gebouwontwerp door BIG en Barcode architects kenmerkt zich door de grote uitkraging over het water, met een constructie van in het werk gestorte betonnen wanden en vloeren. De uitvoering is inmiddels vergevorderd.

Door de sterk ontwikkelde rekensoftware kunnen complexe geometrieën zoals die van het Sluishuis steeds makkelijker worden gemodelleerd en berekend. Dit maakt het echter niet makkelijker om de resultaten te interpreteren en te controleren. Het vertalen van een complex ontwerp naar een overzichtelijk schema is essentieel om goed te kunnen beoordelen of de uitkomsten van het 3D-rekenmodel correct zijn.

Het constructief ontwerp van Sluishuis is hier een goed voorbeeld van. De constructie die de uitkraging ondersteunt kan worden omschreven als een taps toelopend H-profiel met dubbel lijf en verstijvingsschotten. Het dak is de bovenflens, de schuine vloer de onderflens, de corridorwanden de dubbele lijven. De woningscheidende wanden zijn de tussenschotten die de vloerbelasting naar de corridorwanden brengen.

Met dit duidelijke ontwerp zijn de krachten uit het 3D SCIA-model goed te interpreteren, en dat maakte het voor mij als beginnend constructeur mogelijk om bij zo’n complex project in een latere fase goed aan te kunnen haken.

Projectgegevens Sluishuis

  • opdrachtgever en bouwer: Besix / Vorm
  • architect: BIG en Barcode Architects
  • constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Lees ook