Conceptueel bouwen | tips binnenstedelijk bouwen
Binnenstedelijk conceptueel bouwen
Provincies, steden en woningcorporaties in Nederland staan voor een grote opgave om versneld 150.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Een groot deel van de behoefte bestaat uit kleine woningen voor 1- en 2 persoonshuishoudens. Dit vergt een meer conceptuele kijk op binnenstedelijk bouwen.
Bij conceptueel bouwen kun je denken aan:
- renovatie en uitbreiding van gebouwen in de breedte, naar de achterzijde …
- de herbestemming van verouderde woningen / flats naar modulair flexibele woningen
- het ‘optoppen’ van gebouwen
- het inpassen van woningen in bestaande gebouwen. Denk aan industrieel erfgoed waarin kantoren en woningen voorzien worden.
Flexibele woonoplossingen
Conceptueel bouwen is 100 keer iets op dezelfde manier maken, maar wel steeds een unieke uitkomst neerzetten.
Dat is mogelijk doordat een bouwconcept bestaat uit een vaste basis met flexibele elementen. Zo kun je een maatwerk woonoplossing creëren, maar het proces daarachter volledig standaardiseren.
Deze combinatie van maatwerk en standaardisatie is dé succesfactor van conceptueel bouwen. Het zorgt er namelijk voor dat concepten herhaalbaar zijn, dat je bij elke herhaling weer dingen bijleert en dat je zo het concept steeds verder kunt optimaliseren.
Bij conceptueel bouwen wordt veel gebruik gemaakt van prefab elementen. Hierdoor verschuift het zwaartepunt van een project van vakwerk op de bouwplaats, naar (geautomatiseerd) productiewerk in de fabriek. Maar conceptueel bouwen gaat verder . Een bouwconcept kan naast het ontwerp ook de uitvoering, het onderhoud, de financiering en andere diensten omvatten.
Voorwaarden conceptueel bouwen
Als ontwerper kijk je niet alleen naar (beschikbare) ruimte maar natuurlijk ook naar de doelgroepen waarvoor je oplossingen wilt bieden. Eigenlijk ontwikkel je als conceptueel ontwerper een toolbox van goed op elkaar afgestemde componenten om de beste producten te kunnen maken. Daarvoor heb je intelligent ontwerpgereedschap nodig zoals BIM, software waarbij je parametrisch kunt ontwerpen en dus schuiven met verschillende variabelen etc.
Doelgroepen
Het gros van de appartementen is nagenoeg identiek aan elkaar. De binnenkant van een appartementencomplex kan binnen een bouwconcept maximaal geoptimaliseerd worden, terwijl de buitenkant afhankelijk van het budget telkens weer anders is.
Zo kun je in zeer korte tijd en met minder ontwikkel- en faalkosten een appartementencomplex realiseren.
Met de groeiende vraag naar woonruimte biedt dat uitkomst voor veel opdrachtgevers: van corporaties die sociale huur willen realiseren, tot ontwikkelaars van middenhuur woningen, tot zorginstellingen die woon-zorgruimte nodig hebben.