Composthoop verwarmt 2 tiny houses KW1 College Den Bosch
SLIMCirculair ’18-’19 leverde meer onverwachte energiesystemen op maar een composthoop die 2 tiny houses verwarmt was een opmerkelijke oplossing die eenvoudig, goedkoop en ook nog makkelijk te realiseren is. Bewezen is weer dat circulariteit door de aderen van de mbo-studenten stroomt.
Wat een talent gaat er verscholen achter de muren van de MBO’s! Ook, of misschien wel zeker in het Koning Willem 1 College (KW1C) in Den Bosch.
Minitopia
Hilde Vorstermans is docent aan het KW1C in Den Bosch. Zij vertelt:
“Eén tiny house ontwerp wordt in gezonden voor de wedstrijd SLIMCirculair, een ander ontwerp wordt daadwerkelijk gebouwd op het voormalige terrein van de milieustraat in Den Bosch, Minitopia.”
Gevraagd naar het verschil zegt zij:
“Het ontwerp dat we in opdracht van bewoners bouwen is praktisch en vierkant, terwijl het andere team out of the box dacht.”
Warmte uit de composthoop
Onder Vorstermans ogen benutten de leerlingen Commerciële Bouwkunde alle vrijheid die hen geboden werd. Ze hadden de drive om het onbekende te onderzoeken en er ontstond bewustwording, waarbij ze zich ook vragen stelden over het wonen in een tiny huis. Ze verrasten me keer op keer. Bijvoorbeeld met een heel innovatief verwarmingssysteem van de composthoop: de biomeiler. De basis hiervan is een composthoop waar bacteriën aan toegevoegd worden, slechts een pomp is nodig om het huis te verwarmen. Het mooie van het systeem is dat het ook nog eens opschaalbaar is. Alleen de composthoop hoeft dan vergroot te worden.
Rioolbuizen
Het team, bestaande uit Justin, Justin, Tim en Sven, had direct de opschaalbaarheid voor ogen.
“Het ontwerp voor SLIMCirculair bestaat nu uit twee buizen van vijf meter lang die verbonden worden door een kas. Er is echter een mogelijkheid tot uitbreiding door zes buizen aan de kas te koppelen, maar dan bedraagt het oppervlak meer dan de 50 m2”, leggen ze uit. “Daarnaast is het demontabel geconstrueerd. De buis is rond, maar we schuiven er via een railsysteem vierkante modules in. Dat is ook heel prettig, want in de loze ruimten kunnen we de leidingen verwerken en de vloerverwarming.”
Door het modulaire karakter ziet het team ook veel toepassingsmogelijkheden.
“Er zijn zo veel plekken in Nederland waar vraag is naar tijdelijke huisvesting. Denk aan vluchtelingen, in studentensteden en huizen voor arbeidsmigranten.” Opvallend is dat het zero-energy huis geen isolatie aan de binnenkant heeft. “De composthoop levert meer dan voldoende duurzame warmte op. Voor het comfort vinden we een isolatie wel van belang. Daarom brengen we een isolatielaag aan de buitenzijde aan. Het is een soort jas van gerecycled plastic, die je er in de zomer af kan ritsen. We hadden die mogelijkheid omdat de buizen waterdicht zijn. En bovendien kunnen we hierdoor bijdragen aan het verminderen van de plastic soep. Als grondstof willen we ‘oceaanplastic’ gebruiken voor zowel de kas als de isolatielaag.”