Composiet materialen nu ook recyclebaar
Composiet, wie kent het niet. Composiet is een materiaal dat bestaat uit twee componenten: een vezel en een hars.
- De vezel zorgt voor de stijfheid van het materiaal en bestaat uit glas, aramide of koolstof.
- De hars houdt de vezels bijeen en is vaak van kunststof.
Door speciale productieprocessen versterken de twee componenten elkaars krachten.
De toepassingen van composiet
Windmolenwieken, aanrechten en witte tandvullingen: ze zijn allemaal gemaakt van composiet. Het materiaal is kleur- en vormloos waardoor je er van alles mee kan bouwen. Ook kan je composieten met specifieke eigenschappen maken door heel precies de juiste vezels en harsen te combineren. Zo heb je voor het maken van een vliegtuigvleugel een andere samenstelling composiet nodig dan voor een aanrechtblad.
De voor- en nadelen van composiet
Composiet heeft veel verschillende voordelen ten opzicht van traditionele materialen zoals staal, hout of beton. Vloeibaar is het materiaal eenvoudig in vrijwel elke gewenste vorm te gieten.
Eenmaal gehard is composiet zo sterk als staal maar tegelijkertijd erg licht van gewicht.
De romp van de geavanceerde Boeing 787 Dreamliner van KLM bestaat bijvoorbeeld uit meer dan de helft uit composiet en niet uit aluminium, wat een gewichtbesparing van 20% oplevert.
Dit voordeel is tegelijkertijd ook het grootste nadeel van composiet. Vanwege deze stijfheid is het materiaal moeilijk te recyclen. Hierdoor wordt het restafval vaak op een niet duurzame wijze verwerkt en belandt het vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.
Extreme Eco Solutions recyclet als ’s werelds eerste grootschalig composiet
De Gelderse start-up Extreme Eco Solutions heeft nu een techniek ontwikkeld om composiet restafval toch te kunnen recyclen.
- Eerst wordt oud composiet geshred, oftewel vermalen tot kleine stukjes
- Daarna wordt extra hars bijgevoegd en het geheel verwarmd
- Eenmaal vloeibaar kan het weer worden hergebruikt voor nieuwe producten
Extreme Eco Solutions maakt in samenwerking met Flexipol bijvoorbeeld dakgoten en -randen van vermalen composiet. De onderneming is hiermee het eerste bedrijf ter wereld dat grootschalig composietrestafval recyclet.
Van molenwiek naar gerecycelde stoeptegel
Deze duurzame recyclingtechniek van Extreme Eco Solutions biedt een oplossing voor de toekomstige stroom van afgedankte windturbines. In samenwerking met SUEZ gaat de Gelderse onderneming de afgedankte turbinewieken een tweede leven geven als stoeptegel.
Eén turbine levert circa 300 vierkante meter aan bestrating op. Later dit jaar leggen de partners een demonstratie-pad aan.
In een interview met het Reformatorisch Dagblad legt Sebastiaan Verheijen, CEO van Extreme Eco Solutions, uit waarom zijn bedrijf zich op dit moment uitsluitend focust op het maken van gerecyclede tegels.
Verheijen: “Daarmee kunnen we echt volume maken. Als we alleen wasbakjes produceren, schiet het niet op. Die tegels, gemaakt van 85 procent composiet van de turbinebladen en 15 procent ander materiaal, ogen hetzelfde als reguliere tegels maar zijn vijf keer zo licht en eindeloos recyclebaar. Dat lage gewicht maakt ze vooral interessant voor toepassing op parkeerdaken en daktuinen”.
Video
Lees ook
- Drenthe college presenteert eerste tiny house van biocomposiet
- Eerste beweegbare fietsbrug van biocomposiet
- ALERT tool als hulpmiddel voor de keuze van materialen
- Circulair ontwerpen en bouwen
- Ontwerpen met natuurlijke materialen
- Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en ontwerpen
- E-learning Living Lab