Circulair Woestijnhuis nadert voltooiing
Studenten van de TU Eindhoven bouwden samen met studenten Fontys een circulair woestijnhuis. Deze circulaire bungalow is gebouwd op de campus van de TU/e. Het is een huis met een halfronde voorgevel, korte, wat overhellende achterkant en een dak dat zich als twee armen naar de bezoeker lijkt uit te strekken. Binnen vind je een grote open ruimte, met een grote zuil in het midden als technische ruggengraat.
Woestijnhuis
Woestijnhuis LINQ, werk van 36 studenten van TU/e en Fontys, werd tentoongesteld tijdens de Dutch Technology Week. Daarna ging het gebouw naar Dubai, als inzending in de Solar Decathlon Middle East: een wedstrijd voor duurzame huizen op zonne-energie.
Het gebouw is ontworpen om in de woestijn zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat zit ‘m onder andere in het schuine dak (dat zoveel mogelijk zon vangt op de zonnepanelen) en de scheve zuidgevel (die juist zo min mogelijk zon krijgt, zodat de airco minder hard hoeft te draaien). Slimme software zorgde voor de finishing touch
Bewoners besparen als ze zien wat ze opwekken en gebruiken
Naast de vorm van het gebouw is ook het gedrag van de bewoners van grote invloed op de energiezuinigheid, zegt Gásten Sauzande, student van de ICT & Software Engineering. Twee Fontys-studenten zorgden daarom voor sensoren bij alle stopcontacten in het gebouw. Vier anderen maakten de application programming interface (API), nodig voor de uitwisseling van data uit de sensoren met de database. Die database, tot slot, is het werk van het team van Gásten en twee van zijn studiegenoten.
“De bewoners moeten kunnen zien hoeveel de zonnepanelen opwekken”, legt Gásten uit. “Het huis geeft ook adviezen over het tijdstip waarop ze het beste de wasmachine of de oven kunnen aanzetten, om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. We maken daarbij gebruik van gamification. Mensen kunnen zien hoeveel zuiniger ze leven dan anderen, zodat ze gaan proberen boven dat gemiddelde uit te komen.”
Veel vrijheid
Samenwerking zorgde voor een perfect resultaat waarin niets te gek was. De TU/e-studenten zeiden: ‘Wij weten hoe we het huis moeten bouwen, jullie hebben verstand van de software.’” Gásten, die oorspronkelijk uit Mozambique komt, werkte sinds februari aan het project als deel van zijn onderwijsprogramma. “Het heeft me meer projectvaardigheden opgeleverd”, zegt hij. “Het team was niet zo klein, we moesten goed coördineren en communiceren. En dat ging behoorlijk goed.”
Mochten de Eindhovense studenten dit winnen in Dubai, dan ligt er ruim 2 miljoen euro prijzengeld voor hen klaar.