Bouwstudenten ontwerpen duurzaam gebouw voor provincie

Friesland College op lokatie

Friesland College op de lokatie in Quatrebras waar het wegensteunpunt moet komen

Bouwstudenten maken een ontwerp dat niet in de lade belandt maar écht wordt gebouwd. Tweedejaars studenten van FC-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw ontwerpen samen – in opdracht van de provincie – een splinternieuw wegensteunpunt bij Quatrebras, aan de Centrale As. Belangrijke voorwaarde: het gebouw moet wel heel duurzaam zijn… 

Zo’n 1000 ton aan zout moet er in kunnen, voor strooiwagens in de winter. En dan ook nog een stalling voor zes vrachtwagens én zes terreinwagens met een werkplaats én acht flexwerkplekken plus een overlegruimte, dus dit wegensteunpunt bij Quatrebras wordt een flink gebouw.

Dat is al mooi. ‘Leuk om er later nog eens langs te rijden’, zeggen de studenten.

 

Eerste reactie van de provincie was positief

Strooiwagen op het wegensteunpunt van de provincie Friesland

Vorige week legden drie studententeams hun ontwerpen voor aan de Provincie Friesland. Deze drie teams hadden ieder hun eigen benadering gekozen.

John Bus, programmamanager Energietransitie en contactpersoon voor het Friese team over de ontwerpen:

Alle drie de ontwerpen hadden een bijzonder hoog niveau. De studenten overtreffen onze verwachtingen ruimschoots. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het ontwerp met de gebouwen centraal op het terrein. Maar omdat de andere twee ontwerpen ook hele goede ideeen hadden waaronder de mogelijkheid om geluid van het wegensteunpunt te reduceren en materiaalkeuze, hebben we gevraagd om bij de vervolg uitwerking, aspecten van deze twee ontwerpen mee te nemen in de vervolgstappen

Bouwstudenten houden van tempo

Het duurt vast even voor het gebouw echt staat. Maar de studenten hebben er flink het tempo in, want voor de kerstvakantie moet het voorstel voor een voorlopig ontwerp naar de provincie. Ze zijn er dan ook fulltime mee bezig, nu en in de komende weken.

Bovendien: de opdracht is onderdeel van de landelijke ontwerpwedstrijd SSLIMCirculair, die duurzaamheid in de bouw wil bevorderen. Belangrijk in de beoordeling van ingediende projecten is dat ze toepasbaar, innovatief en slim zijn met zo veel mogelijk hergebruikt materiaal. Verder moet een gebouw onder meer energieneutraal zijn en eventueel snel uit te breiden, als het te krap wordt.