Bouwen Met CLT, sneller en sterk

Lees het artikel over CLT constructieCLT (cross layer timber) zijn platen van gekruist hout. Door de houten balken gekruist met elkaar te verlijmen kunnen grote massieve platen van hout worden gemaakt.

Deze zijn uitermate geschrikt om op een CNC-machine te verwerken tot Prefab wanden.

CLT: Sneller en sterk

Doordat alle wanden in de fabriek worden gemaakt kunnen deze op de bouwplaats overeind worden gezet. Hierdoor staat er binnen no time een volledige casco van een woning of gebouw. Ook vloeren kunnen worden uitgevoerd in CLT. Een vloerplaat van 300mm kan maar liefst een lengte van 8 meter overspannen!

Er zijn verschillende manieren waarop je de panelen kunt verbinden. De simpelste is door deze aan elkaar te schroeven. Het voordeel hiervan is dat je later de panelen eenvoudig weer kan loshalen halen. Zo kunnen we de panelen die we nu gebruiken over 40 jaar weer hergebruiken voor een nieuw gebouw.

Een constructie van in hout opgeslagen CO2

Hout is één van de duurzaamste bouwmaterialen. Het is namelijk een product dat groeit door zon en regen. Omdat een boom CO2 opneemt en omzet naar zuurstof en koolstof, kun je een stuk hout zien als een opslagcontainer voor CO2.

Als een boom groeit zet het ongeveer 1 ton CO2 om 1 kuub hout. Deze hoeveelheid CO2 blijft net zo lang opgeslagen in het hout tot het verbrand, want dan komt dezelfde hoeveelheid opgenomen CO2 weer vrij in de lucht.

Brandveilig?

De eerste vraag die mensen stellen als ze horen dat een gebouw van hout wordt gemaakt is: “is dat wel brandveilig?” En dat is een terechte vraag. Het is niet voor niets dat we zijn gaan bouwen met steen.

Het is echter heel moeilijk om een CLT-paneel vuur te laten vatten. Dit komt door de compacte massa. Als je een vuur in een open haard maakt duurt het ook lang voordat de houtdelen vlam vatten en als het vlam vat duurt het heel lang voordat het blok is doorgebrand. Dit zelfde geldt voor CLT-panelen, er zijn al veel vlammen nodig de Constructie in vlammen te krijgen als het na een tijd vlam vat duurt het nog weel langer voor de constructie bezwijkt.

CLT-toepassingen

In Nederland worden steeds iets vaker gebouwd met CLT. Zo wordt er momenteel een houten gebouw ‘HAUT’ in Amsterdam gebouwd. Deze woontoren van hout wordt maar liefst 73 meter hoog. Maar ook kleinere projecten zoals de bouw van woningen zijn goed uit te voeren in CLT. Zo is er in 2012 een winkelpand gebouwd in het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Deze uitbreiding op de bestaande bouw in volledig gemaakt met CLT voor de nieuwe winkel van Dames Dietz Oegstgeest.

Herbruikbaar

De duur waarvoor wij een woning bouwen wordt steeds korter. Waar we 50 jaar geleden bouwden met de intentie dat het huis of gebouw 120 jaar moest blijven staan is nu de leeftijd verwachting van een gebouw rond de 60 jaar.

Sloopafval wordt in de toekomst dus een groot probleem.

Het fijne van CLT panelen is dat ze goed herbruikbaar zijn. De panelen kunnen uit elkaar worden geschroefd en kunnen op een andere plek weer in elkaar worden gezet. Stel dat het hout te veel beschadigt is dan kan er ook voor worden gekozen om de panelen te verzagen en te gebruiken voor de nieuwe panelen.

CLT is een mooie een duurzame bouwmethode die niet alleen snel maar ook op een duurzame manier is te hergebruiken. We hopen dat er in de toekomst steeds meer gebouwd gaat worden met CLT en vergelijkbare, herbruikbare bouwmaterialen en -methodes.

Lees ook

 

Volg ons op Instagram, Facebook en Linkedin